Levélíró Maraton – a támogató szavak ereje • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Levélíró Maraton – a támogató szavak ereje

Az emberi jogok minden emberi lényt megillető, tőle elidegeníthetetlen jogok. Az emberi jogok alapvető normák, eszméjének alapvető értékei az emberi méltóság és egyenlőség. Olyan jogok sorolhatók ide, mint az élethez és szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, törvény előtti egyenlőség, bizonyos gazdasági, kulturális, szociális jogok, munkához, oktatáshoz, lakóhely szabad megválasztásához való jog.

Az emberi jogok védelméről egyezmények rendelkeznek, alapvető dokumentuma az ENSZ Közgyűlés által 1948. december 10-én elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. Betartásukról nemzeti és nemzetközi szervezetek gondoskodnak, az államok legfontosabb kötelessége ezen jogok érvényesülésének biztosítása. Az államok mellett nekünk, a jogok címzettjeinek is feladatunk megbizonyosodni arról, hogy nem sérülnek saját vagy mások emberi jogai, jogsérelem esetén pedig szót emelni, kiállni, támogatni. Igazából erről szól a Levélíró Maraton, az Amnesty International egyik legnagyobb kampánya.

Az Amnesty International Levélíró Maraton kampányának célja, hogy pozitív változást hozzon azok életébe, akiknek jogai sérülnek vagy veszélyben vannak, eszköze pedig a nyilvánosság. Egyének és közösségek ügyeire irányítja a nemzetközi figyelmet, a világ több mint 200 országában, egy adott időszakban, az emberi jogok világnapja (december 10.) körül.

 

Hogyan működik?

A kampány során milliókhoz jutnak el olyan emberek esetei, akiket zaklatnak, börtönbe zártak, bántalmaztak azért, mert éltek vagy élni szeretnének jogaikkal. Több millió levél, e-mail, petíció, aláírás születik. A levelek, üzenetek a lelket tartják az érintettekben, a kiküldött petíciók nyomást helyeznek a döntéshozókra – királyokra, kormányokra, hatóságokra –, hogy igazságot szolgáltassanak.

 

Mennyit számít pár támogató szó?

A Maraton résztvevői több mint tíz éve támogatják azokat, akiknek sérülnek vagy veszélyben vannak a jogai, és jelentős eredményeket értek el. A kampány eredményeként születtek új jogszabályok, módosultak törvények, alaptalanul hozott ítéleteket vontak vissza vagy tisztességes eljárás lefolytatása után módosítottak. A sikersztorik megmutatják, mekkora ereje van a nyilvánosságnak, a közös kiállásnak, de arról is szólnak, hogy az érintetteknek mit jelent a támogatás, együttérzés ilyen módon történő kinyilvánítása. Annak, aki a jogaiért küzd – sokszor egyedül, vagy börtönben – egy üzenet, levél, rajz, e-mail, közösségi felületen megjelenő kiállás reményt ad, hogy számít, a világ tudja a történetét, hisznek benne.

 

Levélíró Maraton 2023

A 2023-as év kampánya is december 10-én kezdődött és egészen 2024 február 10-ig tart. A világ különböző tájairól származó emberek élethelyzetei és tragédiái eltérnek, eseteikben azonban közös, hogy jogaikat megsértették a hatalommal bírók és az is, hogy történetük a szolidaritás és közös kiállás nyomán még íródik.

Bárki, aki küld egy üzenetet, levelet, vagy aláírja a petíciót, Ana Maria Santos Cruz mellett állva követeli a brazil hatóságoktól, hogy fia megölésének ügyében folytassanak alapos, elfogulatlan vizsgálatot és állítsák bíróság elé a bűnösöket.

Az, aki aláírja a petíciót, követelve Lengyelország főügyészétől, hogy Justyna Wydrzynska alaptalan ítéletének hatályon kívül helyezéséről intézkedjen és tudatja Justynával, hogy nincs egyedül a harcban, kiáll a nők biztonságos abortuszhoz való jogáért is.

Aki szeretne tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentésért, aláírhatja az Amnesty International Anthony Albanesehez, Ausztrália miniszterelnökéhez írt levelét is, de támogatását kifejezheti Pabai és Paul, az Ausztrália legészakibb részén fekvő Torres-szorosban élő Guda Maluyligal közösség őslakos vezetőinek írt üzenetben vagy levélben is, akik közösségükért, kultúrájukért és szülőföldjükért küzdenek.

A Levélíró Maraton 2023 minden esete megismerhető a szervező weboldalán. Itt lehetőség van a petíciók aláírásárára és szolidaritási üzenet elküldésére is.

Jó hír annak, aki személyesen írna levelet vagy küldene üzenetet, hogy Magyarországon több helyen is elérhető postaláda, mellette toll és papír, Pécsett a Reggeliben és a Nappaliban valamint a Szabadkikötőben.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS