Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1121

Tisztújítást tartott a Magyar Közgazdasági Társaság

Újabb három évre Pleschinger Gyulát, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagját választotta elnökévé pénteki küldöttgyűlésén a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT). Az idén 129 éves, több mint 3 ezer tagot számláló egyesület főtitkári posztját továbbra is Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója töltheti be.

A digitalizáció az egyetlen járható út

A 2023. évi „Milton Konferenciák” sorozat, „Digitális üzleti stratégiák és innováció a 21. századi Magyarországon” című rendezvényre 2023. május 10-én került sor, melynek fókuszában az egyetemet, valamint az üzleti, és az állami szektort egyaránt összekapcsoló közös pont, azaz a digitalizáció állt.

Közel hatszoros volt a túljelentkezés Magyarországon az ingyenes európai vonatbérletekre

Ismét komoly sikert hozott az ingyenes európai vonatbérlet-program, a magyar fiataloknak járó jegyekre közel hatszoros volt a túljelentkezés – ismertette a legfrissebb adatokat Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a DiscoverEU program egyik elindítója és mentora. Az idei első pályázati fordulóban – amelyet március közepén tartottak – összesen valamivel több, mint 35ezer jegyet osztottak szét a tizennyolc éves fiatalok között, ezekre a bérletekre közel 150 ezer jelentkezést adtak be az európai pályázók.

Iványi Gábor kapta idén az Európai Hazafi Díjat

Idén harmadik alkalommal adják át az Európai Hazafi Díjat, amelyet 2023-ban a közönség szavazatai alapján Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke érdemelt ki. Ezt a kitüntetést minden évben a május 9-i Európa Naphoz kapcsolódóan adják át egy olyan megbecsült személynek, aki kiemelkedően sokat tesz a magyar és az európai értékek képviseletéért.

Testvérvárosi kalandozások / Kütahya – Pécs, 2.

Május elseje Kütahyában
Felvonulás – folytatódó választási kampány – emberek az utcán
Május elsejére végre megjött a jó idő, és szépen kisütött a nap is, Pécs törökországi testvérvárosában, Kütahyában.

Testvérvárosi kalandozások / Kütahya – Pécs

Kütahyából üzent a török ellenzéknek a Nemzeti Mozgalom Pártjának elnöke
Sokféle párt, pártszövetség, négy elnökjelölt.
Pécs törökországi testvérvárosa, Kütahya, zászlódíszbe öltözött április végére.

Magyarország szovjet megszállásáról, majd kivonulásáról – V. J. Silov altábornagy halála kapcsán

Sose gondoltam volna 1989-től, hogy egyszer kegyelettel írok majd a derék Viktor Jehorovics Silov (1940-2023) altábornagyról halála alkalmából, aki – amint azt a TV-ben is oly sokan láttuk – utolsónak hagyta el hazánkat az addig megszálló szovjet csapatok katonái közül annak idején. Az is igaz viszont, hogy az akkor itt még állomásozó szovjet katonák korántsem viselkedtek úgy, mint 1945-től „elődeik” tették…

Kocsis András Sándor: Évente harminc könyvet adunk ki

Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató 2023. március 31-i sajtótájékoztatóján, a Bajza utca 24. udvarán, elmondta: évente legalább 30 könyvet terveznek kiadni a Kocsis Kiadóban. Kétéves kiadójuk tavaly augusztustól jelenteti meg jogutódként a 13. évfolyamos nagy sikerű BBC History 84 oldalas világtörténelmi havi magazint Romsics Ignác főszerkesztésével.

Vona Gábor: célunk egy polgári értékrendű, nyitott és vitaképes hálózat létrehozása

Olvasva a 2016-os Facebook bejegyzésedet, amelyben megpróbáltad elmagyarázni miért kell a Jobbiknak mérsékelt párttá válnia, úgy tűnik, hogy ez egyedüli döntésed volt. Ha így történt, akkor csináltál „kockázatértékelést”, felmérted-e azt, hogy a Jobbik tagsága, szimpatizánsai megértik a döntésed okait és követni fognak? 

Kecskeméti győzelemmel zárult a Közgazdasági Diákolimpia döntője

Andrási Szabolcs, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Technikumának diákja nyerte a Közgazdasági Diákolimpia 2023-as versenyét szerdán Budapesten, a Corvinuson. A középiskolásoknak szóló nemzetközi megmérettetés hazai döntőjében 13 település 16 iskolájának 25 diákja mérte össze közgazdasági ismereteit.

Veronica Squinzi: A Mapei cég sikerének alapja a nemzetköziesedés

Az olasz MAPEI vezérigazgatója a világ egyik vezető építőipari termékgyártója eredményeiről számolt be Budapesten a Zene Házában mintegy félszáz újságíró előtt. Szó esett a világcég 35 leányvállalata közül a magyarról, amely a Mapei Kft. nevet viseli, a cég igazgatója, Markovich Béla beszélt, majd ismertetést kaptunk egy szakemberhiánnyal kapcsolatos kutatásról.

Ferenc pápa újra Budapestre jön

Ferenc pápa Novák Katalin államfőnk meghívására április 28-a és 30-a között Magyarországra látogat, gépe 10 órakor landol Ferihegyen. A szentatya 2021. szeptember 12-én vasárnap a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét mutatta be a Hősök terén. Mostani programjában kiemelt helyet kap a fiatalokkal, valamint a szegényekkel és menekültekkel való találkozás.

Forgalomba állt a MÁV-START teljes KISS flottája

Mind a 40 KISS forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START emeletes motorvonat-flottája. A korszerű járművek a budapesti agglomerációból ingázók mindennapjainak meghatározó szereplőivé váltak. Emellett nem csak az elővárosi vonalakon utazók élvezhetik az emeletes motorvonatok nyújtotta szolgáltatást, hiszen akár Hegyeshalomig, hétvégén pedig Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon, nyáron pedig a Balatonra is több tízezer utast szállítottak.

Közvetlenül lehívható források segíthetik a magyar egészségügyet

Több mint ötmilliárd eurónyi közvetlen forrás hívható le egészségügyi fejlesztésekre és programokra a következő években és ezek a pénzek akkor is elérhetőek, ha a kormány miatt befagyasztott EU-támogatások továbbra is zár alatt maradnak.

Korszakalkotó változás a közösségi közlekedésben – Jön az új vármegyebérlet és az országbérlet

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybevételével.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS