Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1079

Születnünk kell

Mindig, így a mostani időkben is nehéz kiszakadni a gondokkal terhelt mindennapokból. Az éhes lélek, gyomor, a sikertelenség és oly sok minden, a legtöbb esetben nem enged a szívhez semmit. Egy alkalommal, egész napos szolgálatban voltam egy hajléktalanokat ellátó és befogadó intézményben.

Emléktábla-avatás a „pécsi Vegygép” Rókus utcai épületének falán

Először is tisztázzuk: semmi közöm a jelzett intézményhez személyileg, leszámítva azt a gyönge szálat, amikor „boldogult úrfi koromban” akkori, későbbi szerencsétlen sorsú ismerősünket, Bagyari Gyulát elkísértük páran felvételijéhez. „Széchenyista” voltam, amikor kémiát tanultunk. Tanárnőnk az alma materéhez hűséges Varga Istvánné volt, és én nem voltam barátja – hogy finoman fogalmazzak – ennek a tantárgynak.

A nyelvtankönyvek sírnak a sarokban

Szeretek írni. Az írás el tud repíteni, ki tud vinni ebből a világból. Rajta keresztül meg tudom élni a flow-t. A flow élmény az elme működésének egy olyan állapota, amelynek során az ember teljesen elmerül abban, amit csinál. Feloldódik benne, megsemmisül, elveszti az időérzékét, és a környezetével való viszonya is megváltozik.

Wittner Mária (1937-2022) emlékezete

Élete arra példa, hogy egy-egy történelmi sorsforduló idején bármelyik társadalmi réteg közül kiemelkedhetnek olyan hősök, akikre méltán lehet büszke az utókor, korra és nemre való tekintet nélkül. Az 1956-os forradalom és szabadságharc is ilyen sorsfordító idő volt. Ezekben a hetekben emelkedett magasra az ő élete is, pedig addig látszólag semmi sem mutatott erre. 

A szegedi 60. Közgazdász-vándorgyűlést élőben közvetítik

Azok sem maradnak le idén a 60. Közgazdász-vándorgyűlés előadásairól és kerekasztal-beszélgetéseiről, akik nem tudnak személyesen részt venni a hazai közgazdász-szakma legnagyobb éves rendezvényén, e hét csütörtökön és pénteken Szegeden. A konferencia plenáris üléseit és a pénzügyi szekció paneljeit élőben közvetítik ugyanis a konferencia honlapján valamint YouTube csatornáján.

Coworking iroda nyílt a belváros szívében

KOHÓ Coworking House Pécs néven közösségi iroda nyílt a Széchenyi téri Művészetek és Irodalom Házában. A korábbi KOHÓ inspiráló környezetben, számos funkcióval várja régi és új látogatóit. A közösségi irodában közös térben, de egymástól függetlenül dolgozhatnak a látogatók. Különösen ideális ez a megoldás azoknak, akik nem akarnak irodát bérelni, sem home office-ban dolgozni, de szükségük van egy ideális helyre a munkához. A KOHÓ otthont ad szabadúszók, startupok, egyéni vállalkozók közösségének, ahol zavartalanul dolgozhatnak, tárgyalhatnak vagy rendezvényeket is tarthatnak.

Kora őszi retró hétvége Pécsett a vonatok szerelmeseinek

A nagy sikerű hatvani és balatoni retró hétvégék után, szeptember 17-én és 18-án, idén utoljára Pécs térségében utazhatnak a vasútbarátok múltidéző vonatokkal, ahol korabeli mozdonyok és a hozzájuk tartozó személykocsik állnak forgalomba. Két étkezőkocsi is közlekedik majd, az egyik Budapest, a másik Szombathely felől, amelyeken az adott korszakra jellemző ételek és italok is megkóstolhatók lesznek.

Elindult a néhai uralkodó koporsóját szállító menet Balmoralból

Elindult vasárnap a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából. Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én, a London nyugati határában fekvő Windsorban helyezik végső nyugalomra a volt uralkodót.

Pénzérmék, bankjegyek és bélyegek II. Erzsébet halála után

II. Erzsébet királynő halálával számos ikonikus tárgy és szimbólum meg fog változni. A pénzérmék, a bankjegyek és a bélyegek már nem a királynő jellegzetes profilképét fogják viselni, hanem fia és örököse, III. Károly királyét. Az új uralkodónak új zászlót és címert terveznek, és természetesen a leghíresebb himnuszt is módosítani kell majd.

Lengyel diák nyerte a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjét Budapesten, a Pénzmúzeumban

Egy lengyel diák, Kinga Gruszka bizonyult a legjobbnak a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjében, csütörtökön Budapesten, a Pénzmúzeumban. A kétnapos, angol nyelvű versenyen hét ország 35 diákja mérte össze közgazdasági tudását a nemzetközi zsűri előtt. Az öt magyar diák közül a legjobb eredményt Fekete Iván Csaba érte el: ő a hatodik lett a döntőben. 

Ismét „zöldülhetnek” az óvodapedagógusok Pécsett

A pécsi székhelyű, elsősorban környezeti neveléssel foglalkozó Zöld-Híd Alapítvány eddig összesen 125 óvodapedagógus számára biztosított ingyenes, akkreditált továbbképzési lehetőséget az óvodai fenntarthatóságra nevelés témakörében.

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. 

Az utolsónak leoltották a villanyt

91 évesen meghalt Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár, a.k.a. Gorbi, a peresztrojka és a glasznoszt atyja. Élt hat évet.
Jézusom, hány évesnek kell ahhoz lenni, hogy ne kelljen minden részletet elmagyarázni egy ilyen emlékezésben.

Elhunyt a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkára, Gorbacsov

91 éves korában elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov. Nem egészen tíz év alatt lett a hetvenes években megyei első titkárból a politikai bizottság tagja, öt év múlva (1985) az SZKP vezetője, újabb öt év múlva (1990) Nobel-békedíjas. És egy esztendő múltán már semmi hatalom sincs a kezében.

A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törleyvel

Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata. A Törley Pezsgőpincészet Kft. 140 éves születésnapja alkalmából állította össze – a rendelkezésre álló adatokból és információkból – három évszázadot is érintő teljesítményének beszámolóját. Hatalmas számok következnek!Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS