Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1139

Tizennégy elismerést kapott Pécs

Tizenhárom díjjal és egy különdíjjal jutalmazta a várost, a pécsi önkormányzat cégeit a Magyar Marketing Szövetség. Az elismeréseket az érintett szervezetek vezetői, képviselői a Marketing Summit Konferencia keretében vehették át a Várkert Bazárban – adták hírül a pécsi városházán. Kilencedik alkalommal hirdette meg a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Városmarketing Gyémánt Díjat. Ebben az évben rekordszámú pályázat érkezett be, összesen 183 városmarketing programmal pályáztak közel 40 városból. A pályázatokat egy 50 fős független szakmai zsűri bírálta el, akik a meghatározott bírálati szempontok mellett a színvonalasnak ítélt városmarketing tevékenységeket díjazta.

Egerre figyelt a közgazdász szakma

Eger négycsillagos luxusszállodájában 2023. szeptember 21-én a pénzügyekért felelős miniszter, Varga Mihály, a jelenlegi Matolcsy György és korábbi bankelnök Bod Péter Ákos a magas inflációról cserélt véleményt, bár egyetértés nem volt köztük, végtelenül udvariasan oktatták egymást, amelyen a jelenlévők sokszor derültek.

Lázár Ervin- és Vathy Zsuzsa-emléknapok Kisszékelyen

Augusztus utolsó hétvégéjén immár hatodik alkalommal tartották meg Kisszékelyen a Lázár Ervin- és Vathy Zsuzsa-emléknapokat, amelynek főszervezője Tamási Éva volt. Én második alkalommal vettem részt ezen az eseményen, és nagy várakozással tekintettem a hétvége elé.

Búcsú Winkler Andrástól

Úgy terveztem, hogy ma, szeptember 3-án felhívlak a 81. születésnapodon. Ehelyett írok neked, mégpedig búcsúzóul. Egy év híján negyedszázados barátságot nem zárok le ezzel, mert velem maradsz és a Hetedhéthatárral. Úgy mentél el, ahogy éltél: diszkréten – mert a káprázatos tudásod mellé hatalmas szerénység társult.

Jövőre lesz 75 éves a jellegzetes pécsi buszváró – FRISSÍTVE!

A 48-as téren álló hányatott sorsú buszváró Pécs egyik jellegzetes városképi eleme. Az építményt Kisaszondy Lajos mechanikus és műlakatos cége készítette 74 évvel ezelőtt, 1949-ben, összeszerelését a Pécsi Közlekedési Vállalat Ifjúsági brigádja végezte. A köztudatban villamosmegállóként is szerepel, noha a villamos sosem járt erre, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikum épületének keleti felén, a járdán volt a megállója, ott ágazott szét a Zsolnay gyári és a Külvárosi pályaudvari vonal.

A világgazdaság és a magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2023 nyarán A KOPINT TÁRKI jelentése alapján

A globális növekedés az idén – az OECD legfrissebb előrejelzése szerint – 2,7% körül alakulhat, s jövőre is csak szerény javulás várható (2,9%). A növekedés gyorsulása elsősorban azon múlik, hogy az infláció mennyire enyhül és a reáljövedelmek mennyire emelkednek. Régiónként továbbra is nagyok a különbségek: a feltörekvő országok, így India és Kína esetében dinamikus növekedés, az USA-ban és Japánban 1% feletti mérsékelt bővülés, míg Európában inkább stagnálás várható.

Hat év után ismét Egerben a Közgazdász-vándorgyűlés

Különleges plenáris programra készülhetnek a 61. Közgazdász-vándorgyűlés résztvevői: a konferencia nyitó plenáris ülésén Matolcsy György jegybankelnök, valamint Varga Mihály magyar és Horváth Mihály szlovák pénzügyminiszter egy kerekasztal-beszélgetés keretében vitatják meg a gazdaságpolitika aktuális kérdéseit. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára – amelynek 2023. szeptember 21–22-én Eger ad otthont – mintegy 700 kárpát-medencei magyar közgazdászt vár a Magyar Közgazdasági Társaság.

Erasmus+: ki viszi el a balhét?

Öt perc alatt csatát nyertünk Brüsszelben – ezt még Navracsics Tibor mondta néhány hónapja, miután először tárgyalt az Európai Bizottsággal az „Erasmus+” és a „Horizont Európa” források sorsáról. A magyar kormány képviselője azt remélte, hogy – miként fogalmazott – csak egy egyszerű félreértésről van szó, amit hamar korrigálni lehet.

Kettős vasúti jubileum Dél-Dunántúlon

A július 22-23-i hétvége a nosztalgia jegyében telik Dombóvár és Bátaszék között. Ekkor ünnepeljük a vonal fennállásának 150. évfordulóját, valamint az 50 éve szolgálatba állt „Csörgő” becenévvel rendelkező mozdonyokat.

Debreczeni László dr. emléke – egy év múltán

Olyan embert temettünk 2022. július 1-jén, aki nemcsak aranybetűkkel írta be nevét a pécsi 1956-os forradalom és szabadságharc történetének aranykönyvébe, hanem emberi, orvosi, memoár-írói minőségében szintén példaértékű életutat mondhatott magáénak. Dr. Debreczeni László (1934-2022), mert róla van szó, olyan űrt hagyott sokunk szívében, amelyet nehéz földolgozni az idő múlásával.

Erdő Péter birtokba vette új címtemplomát, a Szent Franciska-bazilikát Rómában

Erdő Péter bíboros, prímás július 1-jén este birtokba vette új címtemplomát, a Colosseum szomszédságában álló Santa Maria Novát, vagy ahogy a rómaiak nevezik, a Szent Franciska-bazilikát. Az ünnepi szentmisén a főpásztor köszönetet mondott Ferenc pápának, hogy „ezt a gyönyörű templomot” jelölte ki számára.

Folytatódik a PADME és az MCC együttműködése a magyar tehetségekért 

Az idén is kiemelten támogatja a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó programját. A két szervezet kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, a Pallas Athéné alapítvánnyal való együttműködés eredményeképpen pedig jelentősen bővült az MCC-ben tanuló diákok, hallgatók közgazdasági ismerete, és jelentősen fejlődött pénzügyi tudatosságuk is.

Napelemrendszer a Pécsi Nemzeti Színházon

A Pécsi Nemzeti Színház napelem telepítésével veszi fel a harcot a magas energiaárak ellen. Az intézmény napelemrendszer segítségével megújuló forrásból fedezheti több ezer négyzetméteres épülete áramszükségletének jelentős részét. Az időtálló beruházás hozzájárul a környezet védelméhez, továbbá mérsékelni fogja a teátrum költségeit is.

Július elsejétől országbérlettel is lehet utazni az InterCityken

Július elsejétől megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.

Gyirgyó Dénes, a roma származású közösségépítő kapta idén a Káplár László Jó Ember Díjat

A kiírásra az ország minden részéből érkezett jelölés. A jelöltek közül a 2023. évi díjat a Berettyóújfalu közelében, Esztáron élő Gyirgyó Dénes érdemelte ki, aki szorgalmával, alázatával, energiabírásával, önzetlenségével, valamint tanulni, fejlődni akarásával példát és utat mutat romák és nem romák számára.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS