Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1100

A Társaság a Szabadságjogokért pert indít Pankotai Lilivel volt iskolája ellen

A Társaság a Szabadságjogokért Pankotai Lili képviseletében pert indít volt iskolája ellen, mert politikai véleménye miatt zaklatták és ezzel elüldözték az iskolából. Hisznek abban, hogy Lili kiállása erőt adhat a tiltakozó pedagógusoknak és diáktársainak, a perrel pedig megmutathatják, hogy a politikai vélemény kifejezése alapjog, amit nem torolhat meg az iskola.

Mécs Imre elment

Mécs Imre családtagjai a Facebookon tették közzé a hírt ma délelőtt: „Mécs Imre életének 90. évében, otthonában, szerető családja körében, csütörtök reggel hunyt el.” A legnagyobb közösségi oldalon sorra jelennek meg a visszaemlékezések, ezen nyilvánosan megosztott gondolatokból idézünk, nekrológ helyett…

Elment TÉGÉEM!

Csak így. Nagybetűkkel. Mert – Nemecsek után – ez Neki is jár. Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom a Róla alkotott véleményemet, akkor – bár tudom, hogy ezek nagy szavak – elment a nemzet lelkiismerete. Aki mindig, megalkuvás nélkül kiállt a véleménye, igaza mellett. Könyörtelenül, akár a saját barátai, bajtársai ellen is.

Meghalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró

Meghalt Tamás Gáspár Miklós – közölte Facebook-oldalán vasárnap a Litera – Az irodalmi portál. A filozófust, közírót január 15-én, vasárnap hosszú betegség után, 74 éves korában érte a halál. Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron. Az erdélyi városban, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ig az Utunk című kolozsvári hetilap szerkesztőjeként dolgozott, majd Magyarországra települt.

Magyar Telekom: idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv

A hírközlési cégeknek 2022 óta nem kötelező könyv vagy bármilyen más adathordozó formájában megjeleníteniük az előfizetőik adatait, ezzel 140 év után idén megszűnik a nyomtatott telefonkönyv. A Magyar Telekom tavaly kinyomtatott példányai voltak az utolsók, amelyek közül egyet a Postamúzeum részére ajánlott fel a vállalat.

Elhunyt Bölcs István

Bölcs István 1969–1980 között a Magyar Rádió ifjúsági főosztályán volt rovatvezető-helyettes, majd rovatvezető, 1980–1984 között művelődési rovatvezető. 1982–1994 között a 168 óra szerkesztő-műsorvezetője volt, 1994–2011 között a 168 Óra című lap főszerkesztő-helyettese. 1984-től 10 évig a Gondolat-Jel felelős szerkesztője.

Elhunyt Leonárd Lajos, Pécs ikonikus rendőre

Január elsején, nyolcvanhat éves korában elhunyt Leonárd Lajos, Pécs legendás rendőre. Posztos rendőrként mintegy 30 éven keresztül Pécs főterének őre volt, népszerűségét bizonyítja, hogy számos legenda és humoros történet kering vele kapcsolatban mind a mai napig.

Babák Mihály: Egy jó kérdésre szívesen válaszol az ember

Babák Mihállyal, Szarvas város polgármesterével szarvasi irodájában beszélgettünk 2022. június 29-én. Polgármester úr! 2002. április 5-én beszélgettünk interjú formájában először, utána 2007. március 9-én. A harmadik beszélgetésünkre 15 évet kellett várni.

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

Kilencvenöt éves korában elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán. Matteo Bruni vatikáni szóvivő elmondta: „Fájdalommal jelentem be, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa ma 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesia (Egyház Anyja) kolostorban elhunyt. A lehető leghamarabb további tájékoztatást adunk”.

Leggazdagabb magyarok

Az elmúlt években egyre csökkent az olló Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor vagyona között, idén – 2017 után először – újra az OTP-vezér került az élre. Becslésünk alapján több mint 70 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben, ezzel a Forbes milliárdoslistájának történetében ő az első, aki átlépte az 500 milliárdos határt.

Megjelent a Mandoki Soulmates magyar nyelvű, hazai és világsztárokat szerepeltető lemeze!

A világhírű zenei producer, kitűnő multi-ütőhangszeres, egyben dalszerző-énekes, Leslie Mandoki debütál „Magyar Képek” című gyönyörű, egyben mély kérdéseket felvető zenei eposzával, amely többek közt Bartók Béla műveiből merített.

Átadták a 2022 évi Prima Primissima díjakat

Ebben az évben a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki a Prima Primissima díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették.

A Prima Primissima díj 2022-es jelöltjei

A korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki idén a Prima Primissima díj jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. Az elismeréseket december 2-án vehetik át a díjakat a Müpában. A Prima Primissima díj célja évről évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat Magyarországon és a határon túl.

A demokraták megőrizték többségüket az amerikai szenátusban

Nevadai győzelmük után a demokratáknak sikerült megőrizniük a többséget a szenátusban, miután a szavazatok túlnyomó többségének összesítése után jelöltjük meggyőző vezetésre tett szert Nevada államban.

Nemzetközileg is elismert innováció alkotója nyertre a HTE Fekete László-díjat

Idén harmadik alkalommal hirdették meg a HTE Fekete László-díj pályázatot. A felhívásra rekordszámú pályamű érkezett, a többkörös zsűrizés után azonban végül csak egy nyertes kaphatta meg az impozáns szakmai elismerést és az 1.000.000 Ft-os jutalmat. Scheidler Balázs a fődíjat a minap megrendezett HTE Infokom konferencián, ünnepélyes keretek között vehette át.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS