Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1060

A Számvevőszékről jelentem

A pénzügyi tudatosság szerves részét képezi az egészségünk tudatos védelme is, hiszen az egészségtudatosság és a pénzügyi tudatosság is ugyanazokon az alapokon nyugszik: megfelelő informáltság, hiteles információk, illetve felelős felnőtt döntéshozatal. A pénzügyi kultúra fejlesztése és a lakosság egészségtudatosságának erősítése érdekében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és Semmelweis Egyetem (SE) együttműködési megállapodást kötöttek.

Debreczeni László dr. elment…

Pedig tudtuk, hogy elmegy… Tudtuk, tudtuk, többen tudtuk! Az olyan gyilkos kór, amely őt megtámadta, az ellen nincs orvosság, sajnos, feleségem tragikus példájából is tudom! Azt is tudom, milyen érzés egy hitvesnek azt átélni, hogy a lakásukban mellette hal meg szeretett párja. Amikor meghallottam halálhírét egyik kedves ismerősömtől, azonnal más témára tereltem a szót, így próbáltam elhárítani magamtól a borzalmas hírt, persze ez csak hiú remény volt…

Dr. Nagy Natália (Ungvár) a 2022. évi Káplár László Jó Ember Díjas

Tizenhetedik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a Jó Ember Díjat. Az alapítvány és a díj névadója, Káplár László egykori MTI-s újságíró, ötvenévesen 19 évvel ezelőtt hunyt el. A hagyományoktól eltérően ez évben nem a pécsváradi vár adott otthont a Káplár László Jó Ember Díj átadási ünnepségének, hanem Vásárosnamény.

A 2022. évi Káplár László Jó Ember Díj átadása: Vásárosnaményban

Tizenhetedik alkalommal adja át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a Jó Ember Díjat. A hagyományoktól eltérően ez évben nem a pécsváradi vár ad otthont a Káplár László Jó Ember Díj átadási ünnepségének, hanem Vásárosnamény. A rendezvényre június 11-én, szombaton 15 órától kerül sor.

Pécsi Trianon-megemlékezés a 102. évfordulón, 2022-ben

Trianon emlékére szerte az országban és a határainkon túl számos emlékhelyet alakítottak ki az idők folyamán. Nem kivétel ez alól mecsekalji városunk sem, ahol 2007-ben Barics József és fia, ifj. Barics József megalkotta azt az emlékező keresztet, amelyet a Történelmi Vitézi Rend Baranya Megyei Székkapitánysága, az ’56-os Szövetség Baranya Megyei Csoportja és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából állítottak föl.

Megemlékezés Trianon 102. évfordulóján a Pécs-Vasasi templomkertben

Amikor Trianon 100. évfordulóján elindult a Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés-sorozat, szerte a hazában, és határainkon túl szerte a világban számtalan helyen szerveztek emlékező rendezvényeket, és szerveztek 2022-ben is. A Pécs-Vasasi templomkertben fölállított emlékműnél ez évben is, most június 3-án 17 órai kezdettel került sor a Trianon-megemlékezésre, mégpedig az ottani jelentős, bányász-hagyományokon alapuló szervezet, a Vasasi Szent Borbála Egyesület szervezésében.

Elhunyt Kárpáti Gábor régész, számos Pécsen és környékén végzett régészeti feltárás szakmai vezetője

Életének 79. évében, 2022. május 15-én elhunyt Kárpáti Gábor régész, számos Pécsen és környékén végzett régészeti feltárás szakmai vezetője. Kárpáti Gábor találta meg Janus Pannonius feltételezett sírját 1991-ben, a pécsi székesegyház altemplomában, továbbá 2000-ben, a Cella Septichorán folytatott ásatásokon előkerült, Jézus nevének kezdőbetűiből formált bronz krisztogramot.

Gödöllői és chicagói filmesek nyerték a Forgass a Földért! filmkészítő versenyt

A gödöllői Lightning Pictures Gaia című és a chicagói Kevin Lucero Less Stop című filmje kapta a hétvégén megrendezett Forgass a Földért! (Shoot4Earth!) elnevezésű, 24 órás filmkészítő játék hazai és nemzetközi fődíját. A verseny eredményhirdetését május 17-én tartották Szekszárdon.

Markó Béla kapja idén az Európai Hazafi Díjat

Az RMDSZ egykori elnöke, Markó Béla kapja idén az Európai Hazafi Díjat. Az elismerést három évvel ezelőtt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó alapította, amikor 2019-ben közösen felavatták a Magyarországon egyelőre egyetlen, hazánk uniós tagságának emléket állító köztéri szobrot a kispesti Rusz-Bazsant parkban.

Pécsi is részt vesz a „Klímasemleges és intelligens városok” kezdeményezésben

Az Európai Bizottság 2022. április 28-án bejelentette, melyik 100 uniós város vesz részt abban a kezdeményezésben (uniós kifejezéssel: „küldetésben”), melynek célja, hogy 2030-ig klímasemleges és intelligens városokká váljanak. A kiválasztott városok közé tartozik Budapest, Miskolc és Pécs is.

Őszintén az inflációról

A Pénzcentrum most megvizsgálta az utolsó ismert, februári inflációs adatok alapján, hogy Európa egyes országaiban mennyire drasztikus az infláció a magyarországi dráguláshoz képest. Azt láthatjuk, hogy az uniós átlagot messze meghaladja az árak emelkedése itthon, élelmiszer-infláció tekintetében pedig még súlyosabb a helyzet.

A kárpótlásról – nemzeti ünnepünkön

A kárpótlás mintha kiment volna a divatból manapság. Hamis jogoknak teret engedni annál inkább. Sőt! – olyan az igazságszolgáltatásunk, hogy a bíró, az ügyész, az ügyvéd megtámadhatatlansága jegyében olcsó, évszázadok óta alkalmazott beugratásokkal visz végig egy ügyet, illetve dehogy.

Információ az ukrajnai háború elől menekülőknek

Ukrán nyelven is elérhető már az EU-s weboldal, ami az ukrajnai háború elől menekülőknek nyújt praktikus tájékoztatást EU-n belüli jogaikról, lehetőségeikről. Ви тікаєте від війни в Україні та їдете в Європейський Союз? Шукаєте офіційну інформацію про свої права, тимчасовий чи міжнародний захист, а також про подорожі між країнами-членами ЄС?

Dubai reflexiók

  Szűnni nem akaró örökös kalandvágyamnak eleget téve hátra hagytam az otthont, az olykor csípős, szeles februárt, és egy közel ötórás repülőút után kiléptem a Dubai Nemzetközi Repülőtér érkező termináljából. Bár az időeltolódás miatt itt már éjszaka volt, azonnal megcsapott az ajándékba kapott kellemes meleg.

Gáz van

Minden reggel egész földteke gyújtja be a kávé- vagy teavize alatt a gázt. Beidegződött mozdulattal, mondhatni, magától értetődően csavarja el a melegvízes csapot anyu-apu, ha esténként tusolni szeretne. Gázzal főzzük mindennapi ebédünket, fűtjük lakásunkat.Archívum

Hozzászólások

DISQUS