Napi aktuál Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Napi aktuál

Írások a rovatban: 1178

Közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

Újabb pályázati kör nyílik meg holnap, azaz április 16-án, kedden, déli 12:00 órakor az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-program keretében – ismertette a pályázat mentora, Ujhelyi István. Az Európai Parlament magyar képviselője hozzátette, hogy az idei első kiírásban összesen 35.500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak.

Üdítő helyett csapvíz a bécsi iskolákban

Az osztrák főváros több mint tíz évvel ezelőtt indította el „Vizes iskolák” elnevezésű projektjét, amelynek célja, hogy a gyerekeket üdítők és palackozott vizek helyett csapvízre szoktassák. Ma már mintegy 120 ezer bécsi diák kizárólag csapvizet iszik a tanítás alatt – a várostól kapott kulacsból.

Ma van a láthatatlan munka világnapja

Április első keddje Európa-szerte a láthatatlan munka napja. A hivatalos definíció szerint a láthatatlan munka az a fizetetlen munka, amit a háztartáson belül vagy önkéntes munkaként a közösség javára végeznek a társadalom tagjai. Ide tartozik többek között a tartós beteg ápolása, idős családtagok gondozása, házimunka, főzés, gyermeknevelés, a családi élet menedzselése. Ezek azok a kötelességeink, amiket meg kell, hogy csináljunk, fizetés azonban nem, és elismerésből is csak kevés jár érte.

Herczog László: Kommunikáció és a valóság

Dr. Herczog László közgazdász, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere, Kommunikáció és valóság – mozaikok az Orbán-kormány társadalompolitikájáról címmel tartott előadást 2024. március 20-án a Vörösmarty utcai sajtóház I. emeleti Táncsics-Rát-termében. A mintegy harminc újságíró előtt megrendezett előadást Svédországból és Nagy-Britanniából is követték az interneten keresztül. A házigazda Szarvas István, a MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztályának tiszteletbeli elnöke volt.

Leszállt az első menetrend szerinti járat a Pécs-Pogányi Repülőtéren

Március 26-án, délelőtt 11 óra körül érkezett meg az első menetrend szerinti gép Máltáról a pogányi repülőtérre. A járatot két vízsugárral köszöntötték, az utasok pedig lelkesen fényképezték és videózták a környéket vidám zeneszó mellett.

Az Európa Kulturális Fővárosa címhez mérhető jelentőségű kitüntetést kapott Pécs

Brüsszelben vette át Péterffy Attila az EU Éghajlatsemleges és Intelligens Városok Missziós címének plakettjét, amivel elismerik Pécs eddigi erőfeszítéseit a zöldítés terén, és ami közvetlen EU-s forrásokhoz nyit hozzáférést a város számára, hogy 2030-ra elérje szén-dioxid kibocsátás csökkentési céljait – közölte az önkormányzat.

Magyar projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Az Európai Bizottság második alkalommal rendezi meg az Új Európai Bauhaus (ÚEB) Fesztivált április 9–13. között a brüsszeli Cinquantenaire parkban, valamint a Művészeti és Történeti Múzeumban. A Fesztivál 3 fő pillér: a Fórum, a Vásár és az Ünnep köré épül.

Idén is meghirdették az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám pályázatot

Várják a jelöléseket és a szavazatokat az Év Gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám-díjakra – tudtuk meg a március 7-én Budapesten tartott  sajtótájékoztatón.

Az ESG a célkeresztben

A CSR Hungary eseményei között különleges helyet foglal el a CSR Hungary Klub (2007-től a gondolkodó vezetők klubja) személyes találkozóinak helyszíne, a CSR Szerda Klubest, mely a könnyebb networking lehetőség mellett rendszerint egy-egy speciális témát jár körbe tükröt tartva a mindennapi üzleti gyakorlatokról.

Káplár László Jó Ember Díj – 2024

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány, minden évben kiadva a Káplár László Jó Ember Díjat.

Búcsú Bánki Judit Hagnertől (1939–2024)

Bánki Judit Hagner szobrászművész, szerzőtárs, a Káplár László Jó Ember Díj szobor formában megjelenítője február 12-én hajnalban a Hetedhéthatár égi szerkesztőségébe költözött. A több mint két évtizedes barátságunkat viszi tovább a Jó Ember Díj bronz szobra.

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter

Novák Katalin államfő szombaton délután a köztévében bejelentette lemondását. A történtek előzménye, hogy elnöki kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit azért ítélték el, mert arra kényszerítette az otthon több kiskorú lakóját, hogy vonják vissza a később pedofíliával elítélt igazgató ellen tett vallomásukat.

Állandó megújulásban – Vasárnap kezdődik a házasság hete

Magyarországon február 11. és 18. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A Nagy-Britanniából indult és a már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom a házasság, a család értékeire, a párkapcsolatok tudatos gondozására kívánja ráirányítani a figyelmet segítséget nyújtva a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek is.

Valentin-napon kiemelt veszélyben lehetnek a szinglik

Újra rivaldafényben lehetnek a romantikus csalások, azaz amikor valaki párkeresési szándékával visszaélve, csalás áldozatává válik. A Valentin-nap egy kiemelt időszak lehet a csalók számára, hiszen ilyenkor még inkább társaságra és párkapcsolatra vágyhatnak az egyedülállók – figyelmeztet az X-Rock Magánnyomozó Iroda.

Újból indulnak menetrend szerinti repülőjáratok Pécsről

Márciustól menetrend szerint, Málta–Pécs–München viszonylatban közlekedik majd a Universal Air társaság járata. Rövidesen jegyeket is lehet venni a gépekre. Nyártól korfui charter járat indulhat. Ma reggel kilenc körül még csak a légitársaság munkatársait hozta a 78 személyes repülőgép Máltáról, de március 26-tól már utasokkal közlekedik.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS