Népszerű tudomány Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 692

A pécsi bábaképzés története a 20. század első felében

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadást Pálmai Dóra könyvtáros tartja, előadásának címe: A pécsi bábaképzés története a 20. század első felében.

Horváth Levente: A kínai geopolitikai gondolkodás

Kína megkerülhetetlen, megismerése ezért elkerülhetetlen – a könyv ennek jegyében avatja be  olvasóját a hagyományos és a modern kínai geopolitikai gondolkodás világába, valamint ismerteti és értékeli a nagy viharokat kiváltó „Egy övezet, egy út” kezdeményezést.

Beáta Kalamár: Craft Leadership

Sokkal több van benned, mint amit el tudsz képzelni! – állítja Kalamár Beáta felsővezető fejlesztő a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) legfrissebb, angol nyelven kiadott menedzsment könyvében. …és az embereidben is sokkal több van – teszi hozzá.

Kopátsy Sándor: T. E. T. T. – A minőség társadalma

Kopátsy Sándor közgazdászi hitvallása szerint a jövő társadalmában a természeti környezet, az erkölcs, a tudás és a tehetség (T. E. T. T.) iránti igény mindinkább felértékelődik, a társadalom tagjai pedig annyit fognak érni, amekkora a tudásuk, a tehetségük és az erkölcsük szorzata.

Avram Hershko kapta idén a Debreceni Egyetem uDEsia-díját

Avram Hershko magyar származású világhírű izraeli biokémikus, a haifai egyetem professzora kapta idén a University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat. A Nobel-díjas kutató a Debreceni Egyetem (DE) legjelentősebb tudományos elismerését Csernoch László tudományos rektorhelyettestől vehette át szerdán.

Freund Tamás: Ha az ember tudós lesz, akkor mellette hobbiként lehet muzsikálni fordítva nem

Freund Tamás akadémikussal, a Magyar Tudományos Tudományos Akadémia elnökével 2022. május 2-án a közgyűlés ebédszünetében beszélgettünk.
Elnök úr! Körülbelül fél évvel ezelőtt készítettem interjút Vashegyi Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével. Akkor szóba került a kettőnk közötti beszélgetés során a két akadémia közti együttműködés – megemlítette, hogy már Lovász László elnök alatt is megindult a közös gondolkodás. Ön milyen területeken gondolná ezt?

A Pécsi Bőrgyár és a „gyár mindenese,” Jakab Antal

Mielőtt kedves öreg barátom, a szép emlékű Jakab Antal (1929-2019) emlékét fölidézném, óhatatlanul a pécsi bőrgyártás és az ő „örök munkáltatója,” a Pécsi Bőrgyár történetét kell vázolnom, amelyet ő több kötetnyi anyagban részletesen földolgozott. A pécsi bőrgyártás története 1762-vel kezdődött, és első fölvirágoztatása a Bajorországból idetelepült Höfler (Höffler)-családhoz kötődött, jelesül Höfler András Felsőmalom utcai tímárságához, amely nemsokára manufaktúrává növekedett.

Ingyenes online kémia érettségi előkészítő

Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be 2022. április 21-én az Egis Gyógyszergyár Zrt. hogy online, ingyenesen elérhető kémia érettségi előkészítő, illetve az annak helyet adó platformot készít négy rangos egyetemmel. A Budapesti Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem – valamint az Egis közreműködésével létrejött, hiánypótló oktatási kezdeményezés elsősorban a kémia érettségi előtt álló diákoknak nyújt segítséget.

Endre Domonkos: An Economic History of Hungary from 1867

Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig, külön kitérve a Kádár-korszak örökségére, az 1990-es évek liberalizációjára és privatizációjára, a szocialista-liberális kormány gazdaságára, valamint az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika 2010 és 2019 közötti eredményeire. 

Nemzetközi Alvás Konferencia volt a Magyar Tudományos Akadémián

Az Alvás Világnapja − 2022. március 19. − a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society, korábban World Association of Sleep Medicine 70 országot magában foglaló szervezetének évnapja, amelyhez világszerte milliók csatlakoznak.

Gondolatok a transzhumanizmusról

A Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kötetének középpontjában a transzhumanizmus áll, amely mozgalomként a technológia etikus használatát célozza az emberi képességek bővítése érdekében. Követői nagyszabású, exponenciális mértékű embertökéletesítést jeleznek előre, meglátásuk szerint az emberi teljesítmény már középtávon is olyan mértékben lehetne növelhető, amely messze meghaladná a mai emberek számára „normálisnak” vagy könnyen befogadhatónak vélt tartományt.

Kopátsy Sándor: Van kiút

A társadalmi felemelkedés és a gazdasági felzárkózás ma már szinte kizárólag a humán erőforrásokon, az emberi tényezőkön múlik! Ezzel szemben a közgazdaságtan továbbra is a múlt századi nyomvonalakon halad, és a gazdasági sikerek eredőit a gazdasági tényezőkben keresi – írta Kopátsy Sándor a Van kiút! című kötete 1995-ös első kiadásában. Az esszégyűjteményt most a Pallas Athéné Könyvkiadó jelentette meg az életműsorozat harmadik köteteként.

Magyar tudósok, akik Nyugaton alakították a 20. század történelmét

A marslakók legendája a második világháború idején a Los Alamos-i atomkutató-intézetben keletkezett. „Önreprodukáló lények, akik a földi ember meglepően jó utánzatai – mondta róluk Philip Morrison amerikai fizikus. – Kicsit furcsán néznek ki, és jellegzetességük, hogy okosabbak a földi embereknél. Hiába iparkodtak titokban maradni, leleplezi őket túlsúlyuk olyan területeken, mint a matematika, a fizika, a muzsika és a mozi. Egyszóval: ők a magyarok”.

Jeanne d’Arc Chinonban

A Loire menti kastélyok Párizs után a leglátogatottabbak Franciaországban. Számomra a legizgalmasabb Chinon kastélya volt, nemcsak azért, mert a középkor hangulatát a legjobban megőrizte, hanem azért is, mert innen indult el Jeanne d’Arc az angolok kiűzésére Franciaországból.

Utcanévadási gyakorlatok Pécsett a két világháború között

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadást Kiss Márton történész, segédlevéltáros tartja, előadásának címe: Utcanévadási gyakorlatok Pécsett a két világháború között.Archívum

Hozzászólások

DISQUS