Népszerű tudomány | Hetedhéthatár
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 588

A Pécsi Tudományegyetemen sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel. Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját.

Sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Jó kormányzás

A könyv méltatását Prof. Dr. Kosciszky György, a Miskolci Egyetem a könyv budapesti bemutatóján 2020. január 15-én elmondott gondolataival kezdem. A professzor felhívta rá a figyelmet, hogy az állam funkcióival és feladataival foglalkozó szakirodalom már több mint kétezer évre tekint vissza.

Petár Ilijin, az ács – kiállítás a Pécsváradi Várban

A Pécsváradi Várban két hónapon keresztül – februárban és márciusban – mutatja be Petár Ilijin ács az általa használt eszközöket, szerszámokat, a fakötéseket (több százat), a gerendaházak makettjeit, fotókon a munkafolyamatokat. A kiállítás most ért félidejéhez. Családok jönnek megtekinteni, hiszen meg lehet próbálni egy fakötést szétszedni és összeilleszteni, egy gerendaház makettjét felépíteni.

Szabadon élni – Heller Ágnes (1929-2019)

A világhírű magyar filozófus tragikus körülmények között halt meg balatoni nyaralása idején. 90 éves volt. Pályatársai, barátai tisztelői emlékeznek rá negyvenen a Noran Libro Kiadó 225 oldalas emlékkönyvében.

Seneca: Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket?

„A harag egyfajta őrültség, ugyanis magas árat fizetünk értéktelen dolgokért” – írta a híres, ókori sztoikus filozófus, drámaíró, Lucius Annaeus Seneca. „De ira”, vagyis „A haragról” c. műve ma is épp olyan aktuális, mint évszádokkal ezelőtt. Az i.sz. 52-ben keletkezett írás elsősorban arra hívja fel a figyelmünket, hogy a harag ellen hívjuk segítségül a racionalitást, és cselekedjünk átgondoltan. A Pallas Athéni Kiadó gondozásában most megjelent „Hogyan őrizzük meg a hidegvérünket?” c. kötet Seneca művének korszerű újra fordítása, az eredeti latin szöveggel együtt kínál érdekes, teoretikus és gyakorlati útmutatást az olvasóknak az indulataik megfelelő kezelésére.

Földünk élővilága művészi értékű képeken

A Biodiversity Heritage Library digitális archívum több mint 55 millió oldalt tartalmazó gyűjteménye átfogóan dolgozza fel a Föld élővilágát, a biológiai sokféleséget; állományában 15. századi dokumentumok is megtalálhatóak. Az archívum 150 ezer illusztrációja ingyenesen elérhető.

Ali Qassim Jawad – Andrew Kakabadse: Vezetési intelligencia

Mi az intelligens vezetés titka és kiből lehet intelligens vezető? A„Vezetési intelligencia – a kiváló vezető 5Q-ja” c. könyv szerzői, Ali Qassim Jawad és Andrew Kakabadse több ezer szervezet és vállalat, valamint három kormány átfogó működését vizsgálták meg globális kutatásuk során, melynek eredményképp beazonosították a kiemelkedő vezetők öt legfontosabb készségét.

A korai barokk legismertebb festőművésznője: Artemisia Gentileschi

Ez az írás eredetileg művészettörténet házi dolgozatnak készült. Az órán annyit tudtam meg Artemisiáról, hogy ő volt az első ismert festőművésznő, aki megkínzott férfiakat festett bosszúból azért, mert megerőszakolták. Utánajártam, miről szól valójában Artemisia Gentileschi története.

Életutak a pszichiátriában

A mentális betegséggel élők ellátásában dolgozó szakemberek tudományos seregszemléje az utóbbi négy évtizedben az egyik legnagyobb orvoskongresszussá nőtte ki magát. Az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezők 1200-1400 résztvevőre számítanak, a pszichiátria szakterületén kívül a társszakmák és a szociális ellátásban dolgozó szakemberek részéről nagy az érdeklődés és az igény a lelki betegségek gyógyításában elért eredmények megismerése iránt.

Shudhanshu Palsule-Michael Chavez: Emberközeli vezetés

Mi a célunk az életben? Mi a rendeltetésünk? Ezt a kérdést nemcsak egyéni szinten kell feltenni magunknak, hanem egy vállalat működését illetően is! A könyv szerzői szerint ennek megtalálása döntő fontosságú azon cégek számára, amelyek a XXI. században sikeresen akarnak működni.

Marci és a KSH elnöke

Hazafelé tartottunk az óvodából, mikor föntről közeledtünk a KSH felé. Az épület előtt ott állt egy elegáns kocsi. Marci azonnal rávágta messze csilingelő hangon: – Mercedes. – Igen, Marcikám, ez az elnök asszony Mercedese. – És te barátosa vagy az elnök asszonynak?

Katherine Trebeck, Jeremy Williams: A megérkezés gazdaságtana

Megérkeztünk a gazdasági csúcsra, csak nem akarjuk észrevenni? Ezt az izgalmas kérdést tesz fel indításként „A megérkezés gazdaságtana” c. nagy sikerű könyv, amelynek alapfelvetése, hogy az emberiségnek mostanra már gyakorlatilag megadatott minden, amire szüksége van. Beköszöntött az a világ, amelynek eljöveteléért a korábbi generációk olyan keményen dolgoztak, amikor is a megélhetés már nem „az emberiség örök problémája”.

Rabságból szabadságba, halál torkából életre hozattunk

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése.

Mi jön a tavasz után?

Iskolaérettségi vizsgán volt Barna. Mikor kijött, egy szuszra elmondta: – Olyan könnyűt kérdeztek, hogy mi jön a tavasz után, mondtam, hogy ősz.
– Önkritika – Az általános iskola első osztályában az volt a feladat, hogy mindenki sorolja föl az általa ismert hibáit. Mikor Barnára került a sor, fölállt, és mondta, mondta…Archívum

Hirdetés