Népszerű tudomány Archives • Hetedhéthatár
Archívum

Népszerű tudomány

Írások a rovatban: 764

Ingyenes napok az Arcanumon

Az Arcanumon az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Rákereshet konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Időutazóként szörfözhet napi-, és hetilapokban, sportújságokban és női magazinokban. Egy alapos elmélyülés az Arcanum oldalainak tengerében nem csak egyszeri élmény lehet, hanem rendszeres szórakozás, izgalmas időutazás. Szeptember 28. és október 1. között előfizetés nélkül lehet nézelődni, nosztalgiázni. A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon régi újságokkal várják az érdeklődőket az Arcanum munkatársai a B32-es standon.

Vaclav Smil: Nagy átmenetek

Figyelemre méltóan találékony faj vagyunk. Újra és újra megbirkózunk azzal a tengernyi kihívással, amit a korszakalkotó nagy változások támasztanak. Vajon így van ez napjaink kihívásaival is? Vagy ez már meghaladja képességeinket? Mit mond erről Vaclav Smil, akit a Foreign Policy a világ 100 legnagyobb globális gondolkodója közé választott és Bill Gates is nagy rajongója a könyveinek?

Luis Martins: Egyre növekvő problémát jelent a túlzott sófogyasztás

Dr. Luis Martins professzorral, a Portugál Hipertónia Társaság tiszteletbeli elnökével 2016. szeptember 18-án a siófoki Nemzetközi Hipertónia Kongresszus szünetében beszélgettem. – Professzor úr, nagyon örülünk, hogy megosztja ma velünk Portugália só fogyasztási szabályozásának történetét! L.M: Én is nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen a kongresszuson és beszélhetek róla!

Szeptember 21-én kezdődik a 61. Közgazdász Vándorgyűlés

Szeptember 21-én, csütörtökön 10 órától Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésével kezdetét veszi a 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára mintegy 700 kárpát-medencei magyar közgazdászt vár a szervező Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

Guillaume Pitron: Ritkafémek háborúja

Azzal, hogy megpróbálunk elszakadni a fosszilis tüzelőanyagoktól, és a régi rendből igyekszünk átlépni egy új világba, valójában egy még erősebb függőséget alakítunk ki a magunk számára – állítja Guillaume Pitron francia újságíró, és nem ok nélkül teszi ezt. De vajon igaza van?

Dénes Gizella pálya-indulásának fölidézése a „Dunántúl”-ban, 1941-ben

A „Dunántúl” (1911-1944) című pécsi katolikus-konzervatív napilap 1941. december 14.-i számának 4. oldalán egy érdekes riport jelent meg, amely személyi viszonylatban kettős nevezetességgel szolgált. A készítő-aláírója ugyanis Komócsy István (1872-1952) prelátus-kanonok, a meginterjúvolt pedig az akkor már országos hírű írónő, Dénes (Deutsch) Gizella (Anna, 1897-1975) volt. A címe árulkodó, a tartalma pedig föltárja az írónő szakmai kapcsolatát a tekintélyes prelátus-kanonokkal, és emellett pályakezdését is, ugyanis az írás címeként a pécsiek ezt olvashatták: „Így indult Dénes Gizella az írói pályán.” De nézzük most magát a tekintélyes nagyságú és tartalmú riportot.

A városi közösségek még ellenszélben is képesek támogatni az ökológiai fordulatot

Az önszerveződő városi közösségek eredményesen szállhatnak szembe a túlfogyasztásra épülő piaci-fogyasztói kultúrával. Olyan életmódgyakorlatokat tudnak elterjeszteni, amelyek ökológiailag tudatosabbak, és a tudás átadásán, a mértékletességen, a megosztáson alapulnak – állapítja meg a Budapesti Corvinus Egyetem friss kutatása.

Hanglemezek

Napjainkban reneszánszát éli a hanglemez, a hanghordozó egyre népszerűbb, újra készülnek lemezfelvételek, ismét lehet lemezjátszót vásárolni. Számos teszt bizonyítja, hogy a „hagyományos” lemezek hangzása jobb mint a CD-ké vagy egyéb digitális megoldásoké. A digitális hangtechnika előnye leginkább a kényelem, a könnyebb kezelhetőség, a kisebb sérülékenység, de a technológia minőségi javulást igazán nem eredményezett.

Lakiteleki villámok – 2023

Mint már írtam, a Magyar Levéltárosok Egyesülete soros éves vándorgyűlését ez évben Lakiteleken tartotta, mégpedig 2023. július 24. és július 26. között. Tartalmas programunkról már szintén megemlékeztem, most egy érdekes, de korántsem veszélytelen éjjeli „epizódról” szólok, de inkább a látvány képeivel.

Levéltáros vándorgyűlés: Lakitelek, 2023

Az 1935-ben megalakult, és 1986-ban újjáalakult Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) éves, három napos vándorgyűlését 2023. július 24. és 26. között tartotta Lakitelken. Az országos levéltáros társadalmat összefogni kész egyesület a támogatókkal és a külföldi meghívottakkal együtt tartalmas, sokágú programot állított össze, és sikeresen valósította meg a Lakiteleki Népfőiskola területén.

Ferenc József pécsi látogatásai

Ferenc József Szent koronával megkoronázott uralkodóként négy alkalommal járt Pécsett. A Pécsi Figyelő korabeli lapszámai a legapróbb részletekig beszámoltak a látogatásokról. A következőkben tudósítás következik ezekről az eseményekről, távirati stílusban.

Charles Goodhart, Manoj Pradhan: A nagy demográfiai fordulat

Milyen jövőbeli gazdasági trendek rajzolódnak ki napjaink demográfiai és globalizációs folyamataiból? Milyen hatással lesz a fejlett társadalmak öregedése az inflációra és a kamatlábakra? Megfordul-e a társadalmi elit és a magára maradt társadalmi rétegek közötti jövedelmi egyenlőtlenség növekedési trendje?

Adam Riess: A világűr senkinek sem a tulajdona

A Magyar Tudományos Akadémián zsúfolásig megtelt dísztermében a Nobel-díjas csillagász, Adam Riess tartott nagysikerű előadást 2023 április 19-én. Előadásában elmondta, hogy kutatócsoportja hogyan fedezte fel az univerzum tágulásának gyorsulását, és hogy a sötét energia természetének megértése miért jelenti az asztrofizika és kozmológia egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyét.

Társadalompolitika az egészség tükrében

A MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztálya 2023 május 4-i megalakulása óta harmadik rendezvényét tartotta. Június 20-án két orvost látott vendégül a Vörösmarty utcai Sajtóházban, a beszélgetés címe és témája Társadalompolitika az egészség tükrében volt. A meghívott orvosok dr. Pusztai Erzsébet (1990-1998. közötti országgyűlési képviselő, 1992-1994 és 1998-2000. között államtitkár, az orvoscoaching.hu honlap létrehozója) és dr. Komáromi Zoltán, korábban önkormányzati képviselő és háziorvos (2022-től DK-s országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció árnyékminisztere) voltak, akikkel a betegoldalt képviselő Szarvas István, szakosztályunk tiszteletbeli elnöke beszélgetett.

A 2023 júniusi Infoparlement központi témája a mesterséges intelligencia volt

2023. június 8-án rendezték meg a Parlamentben és a Várkert Bazárban az Infoparlament konferenciát.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS