Emberség-díjakat adtak át Pécsett • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Emberség-díjakat adtak át Pécsett

2024. április 12-én adták át Pécsett az Emberség-díjakat. Olyan személyek részesültek az Emberség Erejével Alapítvány elismerésében, akik önzetlenül, szívvel-lélekkel, kedvtelésből tesznek azért, hogy jobb legyen mindannyiunk élete. Magánszemély és csoportos kategóriában hirdettek győzteseket.

A magánszemély kategória győztese Wirth Gabriella lett. Talán a nyitottság és a nyíltság az, ami először eszébe jut valakinek, ha találkozik Wirth Gabriellával. Személyét átlengi az őszinteség és a derű, éppoly természetességgel beszél kételyekről és vívódásokról, mint a sikerekről. A Pécsi Down Alapítvány kuratóriumának elnökeként hét éve dolgozik töretlen lelkesedéssel a Down-szindrómás gyerekekért és családjaikért.

A civil közösség kategória győztese az Apolló Mozi. Az Apolló Mozi mögött álló civil közösség az elmúlt évtizedekben alapjaiban értelmezte újra a mozi mint intézmény műfaji kereteit. Nekik köszönhetően ma jóval több mindent talál az Apolló ajtaján benyitó mozilátogató annál, mint amennyit a művészmozi címke alapján feltételezne. Párbeszédet, gondolatébresztő előadásokat, szellemi műhelyt, menedéket és töltekező pontot.

 

A következőkben a jelölteket mutatjuk be.

„Majd ha te is teszel érte valamit!” Ha nekünk kellene mottót találni Horváth Genovévának, egészen biztos ezzel jellemeznénk. Az elmúlt néhány évben kevés olyan civil kezdeményezés volt Pécsen, amelyben érdeklődőként, önkéntesként, aktivistaként vagy szervezőként ne vállalt volna valamilyen szerepet. Tevékenysége nemcsak inspiráló, de az élő példa arra, hogy mindig van mit tenni, és mindig meg lehet találni, te mit tehetsz azért, hogy jobb legyen a világ, amiben élsz.

Simon Wintermans évtizedek óta jellegzetes alakja Pécsnek: jótékonysági kezdeményezéseivel, akcióival sokan találkoztak már, ahogy a sok éven át tulipánok ezreitől díszes városkép is többek között neki volt köszönhető. Alapított cementlapmúzeumot és szoborrezervátumot, hallatta hangját tüntetésen, és amikor különleges biciklijével nem Európa kulturális fővárosai között szeli a kilométereket, gyakran gurul át a baranyai megyeszékhely belvárosán.

Az Otthon Segítünk Alapítvány pécsi csapata két évtizede köti össze az önkénteseket és az átmeneti nehézségekbe ütköző családokat, hogy utóbbiak konkrét segítséget kapjanak. A támogatottak ajtaján egyszer csak pótnagymamák és pótnagypapák kopogtatnak, hogy egy-egy megterhelő időszakokban segítsék a szülőket a családi terhek viselésében.

Egy pécsi csapat tavaly január óta majd’ minden szerda reggel táblákkal vonul fel a Rákóczi út – Felsőmalom utca nagy kereszteződésénél a zebrán, hogy táblákra írt üzenetekkel demonstráljanak a szabad oktatásért. Ők a Zebraszerda pécsi csapata.

Köszönet Nekik, a jelölteknek és a díjazottaknak egyaránt! Mindegyikükről részletes bemutatás olvasható az Emberség Erejével Alapítvány Facebook oldalán, tudósításunk forrásaként is ez az oldal szolgált. Köszönet a szervezőknek, akik figyelnek rájuk, értékelik munkájukat!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS