Turizmus és újságírás • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Turizmus és újságírás

A Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének vezetői voltak a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának vendégei.

A MÚOSZ egyik legrégebbi, az 1950-es évek óta működő, igen aktív Turisztikai és Gasztronómiai szakosztálya tartott rendezvényt 2023. október 18-án délelőtt. A rendezvény moderátora dr. Elek Lenke, a MÚOSZ elnökségi tagja, a szakosztály elnöke volt. Mintegy két tucat újságíró volt jelen az eseményen.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének elnöke és Böröcz Lajos, a szövetség főtitkára többek között elmondta, hogy a Covid idején több száz vendéglátóhely bezárt, közben pedig a fizetőképes kereslet a rekordméretű infláció miatt meggyérült. Ugyanakkor, azokba az üzletekbe, amelyek megmaradtak, lasszóval fogják a jó séfeket és pincéreket. Ami nem könnyű, hiszen a járvány miatt sokan más szakmára váltottak, a fiatalok jelentős része külföldön vállalt munkát.

Hangsúlyozták, hogy a képzettség nagyon fontos, jóllehet a diplomát főleg a szállodák és a rangos éttermek vezetői posztján várják el. Ott nincs is munkaerőhiány, de a kulcsszerepet és  a „hétköznapi” feladatokat ellátó pincérek, kézilányok körében igen, márpedig rajtuk is sok múlik. Szóba került, hogy a szervizdíj nem azonos a borravalóval.

Ezután Dr. Németh Csaba, a ToTu kutatás-fejlesztési igazgatója mutatta be újdonságaikat. A laktózérzékenyeknek áldás az  új technológia, amelyet sikerre vitt a ToTu. A magyar kisvállalkozás a „tejtermékek” széles választékát nyújtja – tojásfehérjéből. Készülhet belőle rögös túró, tejszínes krémsajtra emlékeztető finom kence, epres joghurtnak tűnő nass, vagy kávés reggeli ital.

Majd a Kavali képviselője, dr. Pomozi István üzletfejlesztési igazgató beszélt sokoldalúan használható szárított gyümölcseikről. A biofilizálás lényege, hogy egy speciális eljárással kivonják a vizet a gyümölcsből, amit aztán nagyon sokáig lehet felhasználni. A víz kivonásával, hozzáadott cukor és más adalékanyagok nélkül, ezerféle célra, például joghurtba keverve reggelre, vagy sütemények érdekesebbé tételére igen kedvelt az effajta gyümölcskészítmény. Érdekességként elmondhatom, hogy a közelmúltban lezajlott OMÉK-en a Székely pavilonban találkozhattunk ezzel az eljárással készült termékkel.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS