A Filmkritikus díjátadásról jelentem • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Filmkritikus díjátadásról jelentem

A MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége 2024. február 2-án délután Budapesten, a Vörösmarty utcai Sajtóházban adta át díjait az elmúlt év legjobb filmes teljesítményeinek elismeréseképpen. Tíz kategóriában osztottak ki díjakat, ezenkívül életműdíjat, B. Nagy László-díjat és különdíjat is kiadtak, továbbá az Árvai Jolán-díjat is ez alkalommal adták át.

A megjelenteket Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke köszöntötte.

Az elnök után Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikus Szakosztályának elnöke tartott köszöntőt.

Báron György után, a Magyar Filmkritikusok Díja átadása előtt Gyenge Zsolt filmkritikus, a szakosztály tagja, a MOME oktatója értékelte a 2023-as évet. Elmondta, milyen viták után született meg az eredmény, a díjazottak listája.

A díjakat Báron György, valamint Gyürke Kata és Vincze Teréz filmkritikusok, a szakosztály vezetőségi tagjai adták át.

Elsőként Gyürke Kata adta át a legjobb férfi főszereplő díját Hajduk Károlynak, a Mesterjátszma című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb animációs film díját a 27 című film kapta (rendező: Buda Anna Flóra). A Párizsban élő Flóra helyett a díjat a film egyik producere vette át.

A legjobb animációs film díját a 27 című film kapta (rendező: Buda Anna Flóra). A Párizsban élő Flóra helyett a díjat a film egyik producere vette át.

A legjobb dokumentumfilm díját a Túl közel (rendező: Püsök Botond) és a Falling (rendező: Gyimesi Anna) című film kapta.

A legjobb kisjátékfilm díját a Mária Terézia szül című film kapta (rendező: Cibulya Nikol)

A legjobb női epizódalakítás díját Hatházi Rebeka kapta a Magyarázat mindenre című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb női főszereplő díját Krasznahorkai Ágnes kapta az Elfogy a levegő című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi epizódalakítás díját Kálid Artúr kapta az Éger és A másik érintése című filmekben nyújtott alakításáért.

Operatőri díjat kapott M. Deák Kristóf a Látom, amit látsz és a Cicaverzum című filmek fényképezéséért. A díjat Szabó Gábor operatőr adta át.

A legjobb forgatókönyv díját Reisz Gábor és Schulze Éva kapta a Magyarázat mindenre című filmért.

Különdíjat kapott a Budapest siló (rendező: Paczolay Zsófia) és a Műanyag égbolt című film (rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta).

A legjobb rendezés díját Szabó Mátyás kapta a Látom, amit látsz című filmért. A díjat Muhi András, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnöke adta át.

Ezután immár második alkalommal adták át az Eurora Kulturális Alapítvány által 2022 novemberében alapított Árvai Jolán-díjat. Árvai Jolán (1947-2001), Balázs Béla-díjas szerkesztő-riporter, az egykori Magyar Televízióban működő Fiatal Művészek Stúdiójának (FMS) alapító vezetője és producere, továbbá az egyik első olyan, rendszerváltás utáni független filmproducer volt, akinek munkássága alatt fesztiváldíjas filmek sora készülhetett el. Az emlékére létrehozott díjat egy 11 tagú grémium döntése alapján olyan független magyar filmproducer kaphatja meg, aki az 1986-tól 2000-ig működő Fiatal Művészek Stúdiójának és Árvai Jolánnak a szemléletét képviseli, azaz értékteremtő, igényes, művészi színvonalú filmeket létrehozó, több műfajban alkotó, kísérletező műalkotásokat befogadó és pályakezdőket segítő, jelentős életművel rendelkező, államilag nem elkötelezett szakember.

Maga a díj egy FMS-logóval ellátott bögre és oklevél. A díjat Szabó Gábor operatőr, az Árvai Jolán Emlékbizottság tagja adta át az idei díjazottnak, Petrányi Viktória producernek. Laudációjában felidézte azt a közkeletű szólást, mely szerint minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Petrányi Viktória régóta Mundruczó Kornél rendező alkotótársa és szakmai partnere, a Proton Cinema vezető producere.

A filmkritikusok B. Nagy László-díját az Elfogy a levegő című film kapta (rendező: Moldovai Katalin). A fiatalon, 46 éves korában, 1973-ban elhunyt filmkritikus, újságíró, dramaturg, műfordító nevét viselő díjat 1991 óta osztják ki, első ízben Grunwalsky Ferenc Kicsi, de nagyon erős című filmjét jutalmazták vele.

A magyar filmkritikusok Életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért Schulze Éva forgatókönyvíró, producer kapta, aki így ma két elismerésben részesült, hiszen a legjobb forgatókönyvért is jutalmazták. A híressé vált Simó-osztály tagjainak filmjeiből összevágott részleteket tartalmazó bejátszással köszöntötték Schulze Évát, aki elmondta, hogy 60 éve dolgozik a szakmában, és szinte csak szakmai díjakat kapott, amelyek számára sokkal értékesebbek, mint bármilyen hivatalos elismerés.

A díjak odaítélésének zsűrijében, mint a MÚOSZ és TV Kritikus szakosztály tagjaként én is részt vettem ami a MÚOSZ -ban január 11-én 10 től 14 óráig tartott. A díjak kiosztása után az Elfogy a levegő című film két díjazottjával,  Moldovai Katalinnal és Krasznahorkai Ágnessel interjút készítettem, ami később kerül bemutatásra.

 

Csoportkép a díjazottakról
Fotó: Kálmán István / Objektív Stúdió


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS