Cowboy-lányok (amerikai film) • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Cowboy-lányok (amerikai film)

A filmet a 2024 – 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon vetítették.

Mielőtt szólnék róla, idézem a fesztiváligazgató Sós Ágnes filmrendező 2021-ben, egy interjúban elhangzott véleményét a dokumentumfilmekről: „Még mindig gyakran összekeverik a kreatív dokumentumfilmeket más műfajokkal, pedig fontos lenne tudatosítani, hogy ha a hangyákról vagy Hitlerről látnak egy műsort a tévében, az tudományos-ismeretterjesztő film, ha pedig riportot, az újságírás. A kreatív dokumentumfilm ugyanúgy történetet mesél, mint a játékfilmek. Jelenleg ez a leghaladóbb filmes műfaj, ami elképesztő fejlődésen ment át az elmúlt években. Aki lát egy kreatív dokumentumfilmet, az függő lesz. Ezt nem lehet kialudni, mint azokat a filmeket, amiket a munkából hazaérve, fáradtan néz meg az ember, aztán másnap már nem is emlékszik rá.”

 

Hollyn Patterson és Coline Moline

 

A filmben összesen három szereplő van, a két „főszerepben” Hollyn Patterson és Colie Moline, a mellékszereplő pedig egy állatorvos figura, aki csak néhány percre tűnik fel. A húszas éveiben járó két cowgirl, azaz lovas marhapásztor lány a vadnyugaton, Idahóban vállal nyári munkát. A világ végén található gyönyörű tájon van ez a hely, ahol mozognak, amelyet bejárnak a kutyáik segítségével végzett marha-terelgetések közepette. Sokszor zord időjárási viszonyok és veszélyes körülmények között, rátermettséggel, kitartással és bátorsággal dolgoznak úgy, hogy a cowboyok is megirigyelhetnék őket.

Miközben az amerikai nyugat eme elszigetelt, lenyűgöző vidékén küzdenek a hatalmas csorda egyben tartásával, és dolgoznak a farmon, a két fiatal lány a saját jövőjéről folytat párbeszédet. Egy, filmen ritkán látható életforma meghitt ábrázolásán keresztül szól történetük a barátságról és az élet különböző állomásairól. A két lány szeret együtt dolgozni.

Többnyire a Colie Moline által alakított lány beszél, melyből megtudjuk, mélyen istenhívő, szeretne saját földjén gazdálkodni, és vágya egy félmillió dolláros traktor. A szerződés lejártakor a Hollyn Patterson által megformált lánnyal váratlan esemény történik, útjaik szétválnak, de barátságuk megmarad.

A közönségtalálkozón a filmről Sós Ágnes fesztiváligazgató beszélgetett Csontó Zoltánnal, a természetes lóidomítás hazai megteremtőjével. A kérdésekre adott válaszok nyomán betekintést nyerhettünk a filmen látott vadló idomítás rejtelmeibe.

A film rendezője Emelie Coleman Mahdavian, Emmy-, Peabody- és Sundance-díjas filmkészítő, akit beválasztottak a DOCNYC 2020-as „40 Under 40” listájára, a számos nemzetközi díjat nyert Midnight Traveler című film producere, írója és vágója, amelyet a legjobb dokumentumfilmnek járó Gotham-díjra is jelöltek. Korábban táncfilmeket készített, amelyeket a Lincoln Centerben a Dance on Camera fesztiválokon, majd több nemzetközi
fesztiválon, és más fórumokon is vetítettek.

Emelie legújabb munkái az Alonzo King Lines Ballet-tel közösen készített egész estés dokumentumfilm, és az amerikai nyugaton játszódó, fent bemutatott Bitterbrush (Cowboy-lányok). Emelie korábban hivatásos táncos volt, a Kaliforniai Egyetemen Davisban szerzett doktori fokozatot előadóművészetből, különös tekintettel a filmes gyakorlatra, mint kutatásra. Az Utahi Egyetem film- és médiaművészeti tanszékének adjunktusa. A filmet azoknak ajánlom, akik meditatív töltetű történetet várnak, akiket érdekel a szokványostól merőben eltérő életformába ágyazott kép a munkáról és a barátságról, akik szeretik a lovakat, a kutyákat, általában a természetet és az állatokat.

Rendező: Emelie Coleman Mahdavian, USA
Szereplők: Hollyn Patterson és Coline Moline
Időtartam: 91 perc


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS