Gazdátlan tényrakások – Petri-tér • Hetedhéthatár

Galéria

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

„A versen kívül nincsen életem:
a vers vagyok.”
(Vagyok, mit érdekelne)

 

Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Petri György (1942–2000) író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem lehet az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe tenni. Egy olyan helyiségre lesz szükség, amely nem szokványos módon adja vissza a küldetés lényegét. Ezért megalkották a Petri-teret.

A Petri-tér a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben – ma raktárban – lesz megtekinthető. A bezárt étterem, a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is: „Vastag por alatt, / […] hallgat / egy szétszerelt világ.”

A rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére, illetve a tárgyak szövegszervező erejére. Megfigyelés, a tárgyak, tények, dokumentumok rögzítése a tekintet által. A hangsúly az egyén személyes látásmódján és a környezet viszonyán van. A térben megtapasztalhatóvá válik majd a „nézés gyönyöre”, hogy „minden látvány / a maga más-más módján színöröm”.

A látogatók nem csak Petri szemén keresztül tekinthetnek a rendhagyó terepre, de egyénileg is kezükbe vehetik a térben rejlő tárgyakat, és maguk kedvére alakíthatják azokat, átadva magukat az alkotói folyamat lendületének. A térformálással nyomot hagyhatnak a kiállításban és megoszthatják velünk egyéni látásmódjuk viszonyát a tárgyi környezettel kapcsolatban.

Az akciótér az itt megvalósuló programok során fog igazán életre kelni. A kiállításhoz kapcsolódik az Örökhétfő programsorozat, ahol minden hétfő este a résztvevőkkel közösen merülünk el a Petri-szöveguniverzumban. Ezen felül beszélgetések, zenei programok és előadások egészítik ki a programlistát, együttműködve olyan bátran kísérletező művészekkel, akik mind-mind Petri György hatását és inspirációját élik meg a saját alkotói munkájukban és teszik teljessé az elképzelt projektet.

A Petri-tér megnyitója egy kétnapos eseménysorozatra épül 2024. február 9-én és 10-én. Az akciótér a tervek szerint április közepéig lesz látogatható.

Alábbiakban ízelítő látható a kiállításból.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS