március 2024 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2024. március

A Pécsi Harmadik Színház áprilisi műsora

Egy „hivatalosan” is halhatatlan színésznő, Molnár Piroska főszereplésével érkezik a Pécsi Harmadik Színházba az Orlai Produkció Jaj, nagyi! című előadása április elején. Szabó Máté rendezésében Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-, Jászai- és Prima Primissima díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja játssza a főszerepet, partnerei Rohonyi Barnabás és László Lili lesznek.

Meghalt Tordy Géza színművész

Budapesten született 1938. május 1-jén. A középiskolában magasépítészetet tanult, de már 16 évesen tagja volt Versényi Ida műkedvelő színjátszó körének. 1956-ban felvették a főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés, azonban Zách János, a kaposvári színház igazgatója odavette segédszínésznek. 1956. október 26-án a város Petőfi-szobránál Tordy szavalta a Szózatot. Somogyból Szegedre került két évre, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza (a Vígszínház) tagja lett. 1963 és 1967 között a Madách Színházhoz kötötte szerződése, aztán visszatért a Vígszínházhoz.

Már soha

felemeli a fejét, 
alulról néz felfelé
szeme fehérje világít
kelő hold felett az éj 
tekintetével kérdez
nem tudom én se

A kör végtelensége

A kör végtelensége címmel nyílik kiállítás Lantos Ferenc műveiből Balatonfüreden a Zsdrál Art Galériában. Dr. Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja.

Hazám

Hegyek felett, s a rónán
Hol a Nap vörösben fürdik,
Galagonya, s csipkebokor virágzik,
Ódon templomok csendjében
Olykor mély harang kong.

Húsvétkem

Keresztem a Szerelem
Én magam ácsoltam
Puncius Hiátus alatt
Néha léhán feltámadok
Böjtölök, majd flörtölök
Élveteg pácolt húsokkal

Képeslapok elfeledett grafikusa: Boór Vera

Legnagyobb ünnepeink, Húsvét és Karácsony közeledtével az alkalmi dekorációk, díszek mellett előkerülnek a szekrények mélyéről a rokonoktól, ismerősöktől kapott régi képeslapok is, szerencsés esetben több generációra visszamenőleg. Ez is egyfajta kapcsolat a jelenünk és a múltunk között. A személyes kötödés mellet ezek a képeslapok sokszor más értékeket is hordoznak. A gyakran sajnos tömegárunak, alkalmi kacatnak tekintett nyomdatermékeken a sok „sablonos” ábrázolás mellett előfordulnak híres festőművészek vagy szobrászok galériákban őrzött mesterműveinek reprodukciói, valamint kevésbé ismert grafikusművészek képeslap céljára készült munkái is.

Herczog László: Kommunikáció és a valóság

Dr. Herczog László közgazdász, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere, Kommunikáció és valóság – mozaikok az Orbán-kormány társadalompolitikájáról címmel tartott előadást 2024. március 20-án a Vörösmarty utcai sajtóház I. emeleti Táncsics-Rát-termében. A mintegy harminc újságíró előtt megrendezett előadást Svédországból és Nagy-Britanniából is követték az interneten keresztül. A házigazda Szarvas István, a MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztályának tiszteletbeli elnöke volt.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 95.

Ha az előző részben a „Dunántúl” (1911-1944) című napilap cikkeit szemléztem ebben a témában, most a liberális hangvételű „Pécsi Napló” (1892-1944) hasonló tárgyú írásait közlöm, amikor Mezey (Mezei) Mária (Viola Terézia, 1909-1983) vendégszerepléséről írok. Itt is meg kell jegyeznem, hogy a „Színház” illetve a részeként szereplő „A színházi iroda hírei” című rovatokat veszem sorra. Elsőként az 1942. május 16.-i számból idézek.

Az alvás célkeresztben

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március 13-án került sor az eseményre, tudományos nemzetközi konferencia keretében, négy és félórás időtartamban a Magyar Tudományos Akadémián.

Ősz hajú szirén

…a pillanatba simít a szellő,
érintése puha, elcseni a kendőm,
kíváncsi kertek alja, kirándulás,
kondul a harang, bérmálkozás,
delel a vasárnap, a kisfalú lakta tér

„A művészet béke” – Jon Fosse Színházi Világnapi üzenete

Minden ember egyedi, és közben pont olyan, mint bárki más. A látható, külső megjelenésünk persze különbözik másokétól, ez így van jól, de mindegyikünkben van valami, ami csak hozzánk tartozik – ami mi vagyunk. Hívhatjuk ezt szellemnek vagy léleknek, vagy dönthetünk akár úgy is, hogy nem nevezzük sehogy, csak hagyjuk, hadd létezzen.

(F)ordítok – 70.

Gulisio Tímea: A kereszt
Annyira meg akartalak
Tartani
Hogy kiszakadtál belőlem

Félálom-mise

                               Kibontott
hajadnak csengőszavára
                térdre esnek a szarvasok
                      az ordas Hold is szelídül

Csalogató napfény

Fentről, a hetedikről csak a
sétára csalogató napfény
látszott, de az erőszakos szél
valamiképpen rejtve maradt.
Csak amikor a lépcsőházból
kiléptem, akkor taszított megArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS