Képeslapok elfeledett grafikusa: Boór Vera • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Képeslapok elfeledett grafikusa: Boór Vera

Legnagyobb ünnepeink, Húsvét és Karácsony közeledtével az alkalmi dekorációk, díszek mellett előkerülnek a szekrények mélyéről a rokonoktól, ismerősöktől kapott régi képeslapok is, szerencsés esetben több generációra visszamenőleg. Ez is egyfajta kapcsolat a jelenünk és a múltunk között. A személyes kötődés mellett ezek a képeslapok sokszor más értékeket is hordoznak.

A gyakran sajnos tömegárunak, alkalmi kacatnak tekintett nyomdatermékeken a sok „sablonos” ábrázolás mellett előfordulnak híres festőművészek vagy szobrászok galériákban őrzött mesterműveinek reprodukciói, valamint kevésbé ismert grafikusművészek képeslap céljára készült munkái is. Általában meg sem nézzük ezeket a képeslapokat alaposan, pedig szinte kivétel nélkül szerepel rajtuk az alkotójuk neve. Hasonló a helyzet a gyerekkönyvekkel is, amelyek szerzőit ismerjük, azonban a könyvek illusztrátorairól már általában kevesebbet tudunk.

Könyvek illusztrátora, plakátok és képeslapok alkotója volt többek között Boór Vera. Budapesten született 1923. április 3-án. 1945 és 1950 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult, mesterei Szőnyi István, Berény Róbert és Fónyi Géza voltak. 1948-ban az Európai Iskola fiataljainak kiállításán szürrealisztikus művekkel vett részt.

Itt említjük meg, hogy 2024. április 7-től Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban lesz megtekinthető az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945-48) című kiállítás, amely a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, a későbbi generációkra is hatással levő művészcsoport munkásságát új szempontok, kutatási eredmények segítségével mutatja be.

Boór Vera később főként plakátokat, csomagolásokat, könyvillusztrációkat és képeslapokat tervezett. Műveit több alkalommal láthatta a nagyközönség kiállításokon: az Ernst Múzeumban, a Fővárosi Képtárban valamint a Műcsarnokban. Életének 84. évében, 2007. február 19-én hunyt el Budapesten.

Alábbiakban válogatást adunk Boór Vera munkáiból. Elsőként húsvéti, karácsonyi és újévi képeslapok, majd könyvillusztrációk, végül plakátok láthatók.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS