Herczog László: Kommunikáció és a valóság • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Herczog László: Kommunikáció és a valóság

Dr. Herczog László közgazdász, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere, Kommunikáció és valóság – mozaikok az Orbán-kormány társadalompolitikájáról címmel tartott előadást 2024. március 20-án a Vörösmarty utcai sajtóház I. emeleti Táncsics-Rát-termében. A mintegy harminc újságíró előtt megrendezett előadást Svédországból és Nagy-Britanniából is követték az interneten keresztül. A házigazda Szarvas István, a MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztályának tiszteletbeli elnöke volt.

Herczog László (b) és Szarvas István

Szarvas István a MÚOSZ Társadalompolitikai Szakosztály nevében köszöntötte a vendéget és elmondta: nagy öröm számára, hogy dr Herczog Lászlóval egy gimnáziumba járt a zuglói I. István Gimnáziumba (Mai neve Szent István Gimnázium) majd ismertette rövid életrajzát.

Dr Herczog László 1949. október 24-én született és 1974-ben szerzett diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Pályája során mindig a közigazgatásban dolgozott, szakemberként mindegyik kormányhoz lojális volt, sosem politizált. 1990 után tisztségviselő volt az Antall/Boross-, a Horn- és az első Orbán-kormánynál, az utóbbiaknál államtitkár helyettesi, illetve államtitkári beosztásban, majd 2010-ben, 61 évesen vonult nyugdíjba a Bajnai Gordon miniszterelnök által vezetett kormány szociális és munkaügyi minisztereként.

Herczog László előadásában kemény kritikát fogalmazott meg a jelenleg regnáló kormányról és intézkedéseiről. Szót ejtett az adó- és bérpolitikáról, a nyugdíj- és bérnövekedésről is. Véleménye szerint ez nem emelés, csak inflációkövetés volt. A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban kiemelte, hogy téves az a narratíva, miszerint a baloldali kormány elvette, a Fidesz meg visszaadta azt. Eredetileg – mondta Herczog László –, a Medgyessy kormány vezette be 2002-ben és igaz, hogy 2008-ban a világgazdasági válság miatt a Gyurcsány kormány alatt elvették, de az Orbán kormány mégis csak 2020 után, a 2022-es országgyűlési választások előtt tett ígéretet a 13. havi nyugdíj visszavezetésére annak ellenére, hogy 2010-re már helyreállt a gazdaság.

A közönség

A pedagógusok béremelése mellett a szakszervezetek és a kamarák, az Alkotmánybíróság, az Ügyészség, a kormánymédia, a bíróságok helyzete is szóba került. Vendégünk arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány igyekszik leépíteni, súlytalanná tenni azokat a szervezeteket, melyeket nem tud uralma alá vonni, ami által totális diktatúrára törekszik.

Zmeskall Tamás a Zetapress főszerkesztője a végén még megkérdezte Herczog doktort, hogy a 2024. június 9-i főpolgármester-választáson kire érdemes szavazni, a Fidesz-KDNP jelöltjére, aki minden támogatást megkap majd a kormányzattól, vagy az ellenzéki jelöltre, aki ezután se fog kapni semmit? S vajon Vitézy Dávid, aki 19-én jelentette be indulását, múltja miatt a tűrt vagy támogatott kategóriába fog-e tartozni?

– Kell a júdáspénz? – kérdezett vissza a szakember. – Ha csak annyi számít, hogy megkapjuk a pénzeket, szavazzunk a kormánypárti jelöltre, ha viszont az ellenállást választjuk, ha meg akarjuk mutatni, hogy a kormány sem tehet meg mindent, válasszuk a baloldali jelöltet és legyen a főváros a szabadság szigete! S hogy Vitézy-vel mi a helyzet? Sem őt, sem a programját nem ismerem, sosem beszéltünk, nem tudok erre a kérdésre válaszolni! – köszönt el dr Herczog László.

(Forrás: Zetapress)


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS