A kör végtelensége • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A kör végtelensége

A kör végtelensége címmel nyílik kiállítás Lantos Ferenc műveiből Balatonfüreden a Zsdrál Art Galériában.

Dr. Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. Hiszen amikor Lantos amerikai kortársai a pop art és a geometrikus absztrakt friss szellemében élnek a kör adta lehetőségekkel, vagy nyugati geometrizáló festők a kört az illúzió jelenségével kapcsolják össze, ő az elzárt szocialista szellemben, a párhuzamos minták ismerete nélkül ért el egy nemzetközi színvonalt művészetével az 1960-as években. Lantos nemzetközi, pionír szerepe az általa teremtett köralapú vizuális rendben ér csúcsára.

A tárlat a teljes életműre fókuszál (kiemelten Lantos legfontosabb periódusaira, azaz az 1960-as éves 1970-es évekre), s azt a kurátor kör motívum változatai alapján tematikus egységekbe rendezi. Így bemutatja kört, mint a természetbeni motívumot (kör, mint égitest, a virágban fellelhető forma), továbbá annak a tisztan geometrikus használatát vagy a matematikai eljárások eszközeként megjelenő körformát, a nonfiguratív és a figuratív világ közötti átmenet példáját (a tulipános művek köreredetét) és a különböző műfajokban való érvényesülését. A kiállításon a Lantos által használt technikák széles skálája is felvonul, olaj-és vízfestmények, szobrok, grafikák, fotók, zománcok, sőt egy teljes épületfrízsor is. Az exkluzív módon a kiállításra készült land art installáció (műfüves talajon a tulipános művek természetbe helyezésének) keretében a kurátor célja Lantos tettyei parkba készült művének megidézése, amellyel szerinte a művész Magyarországon a land art műfaj első hazai kibontakoztatója lett.

A kiállítás továbbá a nemrégiben megjelent Lantos című monográfia (Zsdrál Art kiadványa, Mészáros Flóra szerzői és szerkesztői munkája) fő, A kör végtelensége című fejezetének, kutatásnak a vizuális kibontása is. Ugyanakkor a kiállítás egy még sohasem látott műtárgy-együttest tár a néző elé, a kölcsönzők között találjuk a galéria saját alkotásain és egy pécsi nívós magángyűjteményen túl, a pécsi Janus Pannonius Múzeumot, a Budapest-A. Gyűjtemény, a budapesti Hatvani M. Gyűjteményt és ifj. Ficzek Ferenc kollekcióját. A különleges tárlat így több mint ötven művön keresztül vizsgálja Lantos alapmotívumát.

A kiállítás megnyitója 2024. április 13-án 17 órakor lesz, beszédet mond: Dr. Mészáros Flóra, a kiállítás kurátora.
A tárlat 2024. április 28-ig tekinthető meg.

Facebook esemény

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS