Hetényi 7EK • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hetényi 7EK

Meghívót kaptam a Hetényi 7EK találkozójára. Korábban érkeztem, így volt egy kis időm a rendezett porták között egy kis sétára. A tavasz virágillatában megmártózva tértem be a Művelődési Házba. Deák Zsuzsanna grafikusművész kíséretében körbejártunk a Folyosó Galériában kiállított alkotások között, majd az éves találkozónak helyszínt adó terembe léptünk.

– A Nemes János Művelődési Központ ad helyet a helyi, vagy helyhez kötődő művészek kiállításainak, ebben tudunk segíteni nekik. Országos vagy regionális pályázatokból inkább csak „csurran-cseppen” valami – ismerteti a napi helyzetet Dr. Csörnyei László, Hosszúhetény település polgármestere. De azért van nyoma a művészek tevékenységének, hiszen a falu végén ott áll Bocz Gyula Hetény vezér szobra és Mezei Izabella Krisztus korpusza.

– Tizenhárom éve létezünk és a két Covidos év kivételével minden évben több kiállításunk volt, többek között Pécsett, Komlón, Pécsváradon, Orfűn, Bonyhádon és megkaptuk azt a lehetőséget, hogy minden év decemberében egy tagunknak önálló kiállítása legyen itt Hosszúhetényben – veszi át a szót Deák Zsuzsanna a művészcsoport megálmodója, alapítója.

– Honnan jött az ötlet? Engem többször is hívtak a Bicsérdi Művésztelepre, ahol azt tapasztaltam, hogy egyetlen ott alkotó művész sem helyi lakos, akkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy nálunk számtalan művészlélek él, miért ne lehetne egy jó kis csoportot összeverbuválni? Először heten voltunk, aztán most éppen nyolcan. A művészek a Hosszúhetény és ahhoz tartozó Kisújbánya, Püspökszentlászló lakói, vagy ahhoz kötődnek és hivatás szerint alkotó munkát végeznek. Az alkotók között van festőművész, grafikus, szobrász, keramikus és fotós.

– Tematikus kiállításokban nem gondolkodunk, inkább csak összeválogatjuk a tagjaink alkotásait, mindeniküknek már kialakult stílusa van, ez a hívatásuk. Szűkebb hazánkban, Baranyában már ismernek bennünket. Például ez évben Komlóról kerestek meg és egy nagyobb kiállítóteret ajánlottak fel számunkra, Szászváron is várnak bennünket.

A jelenlévő művészek között tanár és tanítványa is jelen volt, a Gyergyószentmiklósról származó Mezei Izabella tanára Varga Ferenc, aki a kortárs művészettel szakítva ma már a Sikondán lévő Karmelita kolostorban valamint a Veszprémi Székesegyház felújításán dolgozik, fa- és márványszobrokat alkot Borsi Lakatos Lászlóval együtt. Ebből adódik, hogy alkotásaikat nem láthatjuk a kiállításokon.

Nemrég volt egy kiállítása Heritesz Gábornak is geometrikus absztraktban Érden másik három társával együtt. Így lehetőség adódik országos hírnévre is szert tenni.

Egyszóval a kis társaság lassan már kinőtte szűkebb Pátriáját, és ha csak szerényen is ismertekké válnak/válhatnak más művészetkedvelők számára is.

A kis piknik hangulattal záruló eseményt a művészek közvetlen beszélgetése követte, amin szeretettel emlékeztek meg az örökös tag Bocz Gyuláról.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS