Aki fába faragja álmait • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Aki fába faragja álmait

 

Keresztes Levente

Ez év március 27-én Pécsett a Pannon Magyar Házban, a Határon Túli Magyarságért Alapítvány János u. 22. szám alatti székhelyén a tetőtéri galériában a Kaptár Egyesület támogatásával Keresztes Levente fafaragó kiállítására került sor. A szép számban megjelent közönség a kis kiállító helyiségben számos dísz-, kultikus és használati tárgy fafaragványt csodálhatott meg ízléses tálalásban.
Keresztes Levente Gyergyószentmiklós szülötte, de immár 25 éve áttelepült Baranyába, Romonya nevezetű kis településre.
A megnyitón Minorics Tünde néprajzkutató méltatta a kiállított tárgyak eszmei és kulturális értékeit, mint az egységes magyar népi kultúra, örökség hírvivőit. Beszédében kiemelte, hogy a Kárpát-medence művészetének összekötő kapcsaként tekinthetünk ezekre az alkotásokra.

A kiállítás részlete

Túrós János, a Kaptár Egyesület elnöke rövid, életrajzi adatokkal teletűzdelt beszédében a fafaragás szeretetének kezdeteit a gyermekkorra vezeti vissza, amikor a kis Levente a szomszéd Miklós Zöldi József és a szülei ösztönzésére kezdett el először a fafaragással foglalkozni. Közben elsajátította az asztalos és az ács szakmát, leérettségizett. És csak úgy mellékesen, kikapcsolódásként egy hegyimentő csapat tagja volt. Közben a kopjafák faragásában szerzett tapasztalatot, tanulmányozta a motívumok jelentéseit.
Keresztes Levente munkáit több alkalommal is Magyar Kézműves Remek díjjal jutalmazták.

Kopjafái, székelykapui pedig Baranyában és egész Magyarországon, több településen megtalálhatóak, hirdetik a székely népművészet ezen ágának üzenetét.
A kiállítás ez év májusáig látogatható.

 

______________________________________ 

_________________________________________ 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS