április 2024 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2024. április

Visszhang

Faludy stílusában
Vörös fénnyel jött part felől az alkony,
télidőben korán, ahogyan szokott,
álmos tar ágak közt fáradt ölelésben
ott lenn a város tavaszról álmodott;

Önmegvalósítás

Nepomukot sosem érdekelték a híres emberek, az meg pláne nem doppingolta, hogy maga is azzá váljon. Aztán egy szép napon belezúgott Euláliába, a IV. B-ből, aki körül csupa híres srác forgolódott. Mit tehetett egyebet, minthogy belőle is híres srác legyen.

Zöldség-szindróma

Piacolásom közben a minap ismerős arc bukkant fel a színes fergetegben. Hát persze, hogy ő az, D. Hortenzia, a hajdani osztályelső, pontosabban annak hatvanhat éves kivitelezése. Ő is felismert, kissé bizonytalanul pislogott, aztán beszédre nyílt a szája.

Mandulaszem

Csak egy puha pillantás
A zörgő, fáradt időben
Szertelen szerelmünk
Kóbor illata a kék csend
Örökkön ölelő tengerében
Érintésed sajgó gyönyöre

Techno zen a Velencei Biennálén

Az év legnagyobb nemzetközi képzőművészeti rendezvényére a Ludwig Múzeum egy nagyszabású és látványos kiállítással készült: Nemes Márton festőművész erre az alkalomra készített műegyüttesét mutatja be a Magyar Pavilonban. A multimédiás, több érzékre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotás az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épül.

Házőrzők és háznézők

A ház lassan elcsendesedett. A gyerekek aludni tértek, az emberek még hallgattak egy keveset. A macska éjszakai útjára indult. Amint kisurrant a félig nyitott konyhaajtón, találkozott a kutyával. – Hová, hová, Cirmos? – kérdezte.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 98.

Az előző részben az 1933/1934-es színházi évad zárásakor előadott darabok adatait ismertettem, de nem jutottam a végére, ezért ebben a részben folytatom. (Eddigi gyakorlatomtól eltérően, a „személyi gazdagság” miatt most sem közlöm az írásban szereplők személyi adatait, ezt a végén fogom külön pótolni.)

Rémület

Fel akarok ébredni, szaladni,
de valakik kötöznek maradni,
mozdulatlan kőszikla a lábam,
körül dongnak mindenféle árnyak.
Lányok és ifjak tűz táncot járnak,
tündér magukat napnak szántan,

Csak egy lépés a béke

Álmodjad vissza arcod a forrásba,
én várlak mélyén, kezemben rózsával.
Haragból raktál félelmes bástyákat,
s vívod ellenem értetlen csatádat.

Töltött káposzta a hóviharban

Évek óta görgette maga előtt a történetet, de nem tudta rászánni magát, hogy belekezdjen, megírja. Mélyen eltemette magában azokat az éveket, a jó és rossz történéseket egyaránt, amelyek a kezdet, még tele ígéretekkel, majd a keserű ráébredés évei voltak.

Szalamandrák aranya

Selmecbánya, a bányászok földje
Nem legenda, volt itt valódi aranykor,
és nem csupán gyíkok hátán hagyta por,
írás említi, nem csupán szóbeszéd,
hogy pásztorok vették ennek jó neszét.

Közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

Újabb pályázati kör nyílik meg holnap, azaz április 16-án, kedden, déli 12:00 órakor az ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-program keretében – ismertette a pályázat mentora, Ujhelyi István. Az Európai Parlament magyar képviselője hozzátette, hogy az idei első kiírásban összesen 35.500 ingyenes bérletet osztanak ki, ebből az előzetes kvóta alapján 779 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak.

Csillagok, égbeli tűk

„Csillagok, égbeli tűk” címmel mutatta be új, nyári műsorát a Fővárosi Nagycirkusz. Cseh Tamás-Bereményi Géza „Háború van” című dalának kezdő sorai állnak a fókuszban: „Csillagok, égbeli tűk karcolják rá a szememre: Háború van. Csillagok, a háború tart, szóljatok rá, hogy megálljon.” Napjainkban ismét aktualitást kaptak-e sorok, melyre reflektál a Fővárosi Nagycirkusz új műsora.

Veszélyes csillagzat alatt

2024. július 28-ig tekinthető meg a szentendrei MűvészetMalomban az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállítás. A tárlat 1200 négyzetméteren több mint 200 művet mutat be az 1945 és 1948 között alkotó Európai Iskola művészcsoport munkásságáról, azon belül hangsúlyosan a Szentendréhez kötődő művészekéről, nemzetközi kitekintéssel.

József Attilának / …a Kedves Jocó miatt

Kedves Attila!
Azt írod,
szeretnél gazdag lenni.
Hát, igen,
ez nem sokat változott, mind vágyakozunk!
Mi sem ettünk még libasültet, de semmi bajArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS