Csák Gyöngyi | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Csák Gyöngyi

Csák Gyöngyi írásai: 134
Csák Gyöngyi

Esős napon

Vérző szíve elpusztítja gazdáját.
Nincs feloldozás
a hazugság bűne alól.

Október

Még tér a tér,
elárvult padok között szürke burrogás,
kenyérmorzsa remény

Álomnapló (részletek) – 35.

Temetésre készülök, nyár van, sajnos a temetés is a legnagyobb melegben, kora délután lesz. Próbálgatom a sötét nadrágokat, blúzokat, megrémülök, mert a nadrágok alig érnek össze rajtam, a kedvenc darabomról éppen most szakadt le a gomb, és nincsen időm már megkeresni és felvarrni.

Álomnapló (részletek) – 34.

Tetszem néhány férfinak, nagyon csodálkozom, hiszen jóval idősebb vagyok mindegyiknél. Kitartóan udvarolnak, megvallom, szinte tetszik a versengésük, szebbnél szebb virágcsokrokkal halmoznak el. A villamoson el is hullajtom a virágözön felét.

Álomnapló (részletek) – 33.

Vaszaron keresek olcsó, eladó házat, mivel anyám halála után eladtuk a szülőházunkat, a szívem azóta egyre jobban húz vissza a falumba. A polgármesternél érdeklődők, de sajnálatos hírt közöl velem, a régi házak mára összedőltek. Ne veszítsem el a reményt egészen, azt mondja, hogy az utcánkbéli pincesoron akad néhány egész jó állapotban lévő pincelakás.

Álomnapló (részletek) – 32.

Megint iskolában dolgozok, összevont szülői értekezleten fogadjuk az alsó tagozatosok szüleit gyermekeikkel együtt, így ülnek be a padokba is. Problémát jelent a napközis tanulók száma, ugyanis nem maradnak itt délutánra a tavalyi igénylők sem.

Fordított mesék

Születésnapi buliján
hallott a királylány
először a hercegről

Álomnapló (részletek) – 31.

Vaszaron vagyok az egykori iskolámban, K.-t, szlovákiai költő ismerősömet várjuk ide. A megadott időpontban megérkezik, örömmel üdvözöljük, ő mesél magáról, végül pedig egy-egy könyvvel megajándékozza a kisiskolásokat. K. hív, hogy menjek el Dombóvárra egy bemutató órára, ahol az ő meséjét dolgozzák fel a dráma tagozatos osztályban.

Álomnapló (részletek) – 30.

Olivér unokámat kórházba viszem mandulaműtétre. Megnyugtat, hogy szép, modern kórházba jutottunk, kedves, barátságos orvosok és ápolók közé. Műtét előtt hosszasan ismerkedek az orvosával, így unokám nyugalommal lép a műtőbe.

A versről

csak
igaz
szép szavak
adhatják át
ütő erejét.

Ígéret

Időm végezetéig
csak neked ragyog
holdam, csillagom.

Az isaszegi öregtemplomban

Lelkes női kórus énekel:
szikrázó szopránokkal
kergetőznek altok,
amit a törvények eltemettek rég
itt a felemelő újra kihantol.

Jegenye

ott
túl
az úton
a két ház
és néhány
tömzsi tölgy között

PARAJELENSÉGEK II.

Hűvös érintésekre
a legforróbb biztatott.

gyémánt koccan falamon
ambivalens fénye villan,
mintha vágy – feszítővason,Archívum

Hirdetés