My Voice, My Choice: A biztonságos és hozzáférhető abortuszért • Hetedhéthatár

Emberi tényező

My Voice, My Choice: A biztonságos és hozzáférhető abortuszért

Európában több mint 20 millió nő nem dönthet saját testéről, saját jövőjéről. Számtalan emberélet ér véget, megélhetési források kerülnek veszélybe vagy szűnnek meg a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés hiánya miatt.

Az abortuszhoz mint alapvető női egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya Európa számos részén nemcsak fizikai sérülések kockázatának teszi ki a nőket, hanem indokolatlan gazdasági és mentális nyomást is gyakorol a nőkre, gyakran olyan marginalizált közösségekben, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak az abortuszt.

Jól dokumentált tény, hogy az abortuszok száma nem csökken, ha a reproduktív egészségügyi ellátást luxustermékként forgalmazzák, hanem csak ahhoz vezet, hogy a nők a nem biztonságos abortuszt választják.

Ez nem mehet így tovább.

A My Choice, My Voice – Az én döntésem, az én hangom kampány egy olyan európai polgári kezdeményezés, ami számos európai szervezet együttműködésében indult. A törekvés akkor lesz sikeres, ha egymillió aláírás összegyűlik, valamint legalább 7 tagországban átlépi a meghatározott küszöbértéket. Ez Magyarországon közel 15 ezer aláírást jelent.

Az aláírás nemcsak uniós, hanem hazai szinten is kulcsfontosságú. Az európai polgári kezdeményezés aláírásához mindössze egy lakcímkártyára, vagy személyi igazolványra, vagy útlevélre van szükség.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel egy olyan igazságosabb szakpolitika létrehozása a cél, amely együttérzőbb és konkrétabb tartalmat ad közös európai értékeinknek. A cél annak elérése, hogy az Európai Bizottság a szolidaritás szellemében nyújtson be azon tagállamok pénzügyi támogatására vonatkozó javaslatot, amelyeknek módjukban áll biztonságos terhességmegszakítást végezni Európában minden olyan személy számára, aki még nem fér hozzá a biztonságos és legális abortuszhoz.

A kezdeményezés webhelye az Európai Bizottság nyilvántartásában
https://citizens-initiative.europa.eu/initiatives/details/2024/000004

Aláírás itt: https://eci.ec.europa.eu/044/public/#/screen/home


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS