Veszélyes csillagzat alatt • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Veszélyes csillagzat alatt

2024. július 28-ig tekinthető meg a szentendrei MűvészetMalomban az Európai Iskola – Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállítás. A tárlat 1200 négyzetméteren több mint 200 művet mutat be az 1945 és 1948 között alkotó Európai Iskola művészcsoport munkásságáról, azon belül hangsúlyosan a Szentendréhez kötődő művészekéről, nemzetközi kitekintéssel. Beemeli azokat a cseh, román, francia és holland alkotókat is, akiknek a műveit szintén kölcsönözték a kiállításhoz.

A kiállítás létrejöttét több éves kutatómunka előzte meg, amelyben a téma jeles szakértői – Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Passuth Krisztina, Pataki Gábor, Várkonyi György – vettek részt. A tárlathoz igényes, gazdagon illusztrált, több mint 400 oldalas kiadvány jelent meg. A katalógus szerzői között a kutatócsoport tagjai, valamint Balázs Imre József, Eged Dalma, Havasréti József, Horváth Ágnes, Pócs Veronika, Standeisky Éva, Szabó Noémi és Turai Hedvig szerepelnek. A kötet grafikusa: Herr Ágnes.

A kiállítás részlete (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

Az Európai Iskola gyűjtőfogalom: nemcsak sokféle, különböző irányból érkező és eltérő irányokba tartó művészek társulása volt, hanem közös felismerések és hasonló törekvések terepe is. A kiállítás lehetőséget teremt a különbségek mellett a közös vonások felfedezésére is.

Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatóhelyettese a kiállítás április 6-án tartott megnyitóján elmondta: a kiállítás aktualitása, hogy május elsején lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulója. A modern Európa-tudat kialakulásához vezető úton biztos jelzőkő az Európai Iskola. A művészcsoport tagjai az Európa felé való nyitást tűzték ki célul. Arra törekedtek, hogy az új, világháború utáni európai létezést megfogalmazzák az eszmék, a gondolatok és a művészet nyelvén és erejével, és hogy tartalmat adjanak az európai jelzőnek.

A tárlat létrejöttét 34 magyarországi közgyűjtemény, hat külföldi partner és magángyűjtők segítették. A kiállításon többek között Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Egry József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás és Vajda Júlia alkotásai szerepelnek.

 

Balról Zemlényi Magda Harc (1946) és Rozsda Endre Apokalipszis (1947) című festménye
(Fotó: Lakatos Péter/MTI)

 

(Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum, MTI)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS