Az ügynök halála a Centrál Színházban • Hetedhéthatár

Színház

Az ügynök halála a Centrál Színházban

2024. február 24-én mutatta be a budapesti Centrál Színház Bíró Bence friss fordításában Arthur Miller drámáját, Az ügynök halálát.

Vannak színdarabok, melyek egy-egy legendás alakítás, vagy rendezés révén szinte „beleégtek” a köztudatba. Ezek közé tartozik Arthur Miller egyik klasszikusa, Willy Loman figurájával. A darab magyarországi ősbemutatóját 1959-ben tartották a Nemzeti Színházban, Tímár Józseffel a főszerepben. Megszámlálhatatlan bemutatót ért meg azóta, legnagyobb rendezőinkkel és lekiválóbb színészeinkkel, mint Szilágyi Tibor, Bodrogi Gyula, vagy Jordán Tamás. Jómagam diákkoromban Koltai Róbert főszereplésével láthattam a darabot az 1990-es években. Abban az előadásban a megfáradt öregember számvetésének lelki folyamata állt a középpontban. Ahány rendezés, ahány színész, annyiféleképp kel életre a figura, szinte végtelen sok megközelítésben értelmezhető és ábrázolható.

Alföldi Róbert legújabb rendezésében Willy Loman nem egy megöregedett ember, hanem egy középkorú, ereje teljében lévő apa, aki becsapja önmagát, becsapja a családját azáltal, hogy nem mer vagy nem képes szembenézni a valósággal, nem tud alkalmazkodni a változó körülményekhez. Egy saját maga által kreált álomvilágban létezik, akarva-akaratlanul belesodorva ebbe a körülötte élőket, akikért valójában felelősséggel tartozna, akiknek jó példát, utat kellene mutatnia.

Az előadás két főszereplője pontosan összegzi a mostani előadás savát-borsát a Centrál Színház honlapján:

„Willy Loman egy rettenetes apa, egy lelkileg abuzáló ember. Olyan ember, aki végighazudja az életét. Önmagának is, a feleségének is és a gyerekeinek is. Ezáltal őket is belekényszeríti egy hazugságspirálba. Ez a szerep kicsit olyan nekem, mint egy terápia, ahol a rendező, Alföldi Róbert a pszichológus. Egy csomó darabbeli helyzet szembesülésre kényszerít, és annak átgondolására, hogy egy apa mit ad tovább a gyerekeinek. A színpadi gyerekeim, Fehér Tibor és Szécsi Bence csodálatosan tehetséges fiatal színészek, akikkel öröm együtt játszani. A feleségemet Balsai Móni alakítja a rá jellemző finom érzékenységgel.” – Stohl András.

„Az én karakterem, Linda egy erős nő, egy nehéz természetű, élete közepén tartó, ámde megrekedt férjjel az oldalán. Valószínűleg nagy szerelem volt az övék, de ahogy a férfi a munkájában kerül csapdába, úgy a nő e férfi csapdájába esik… Nem tettekkel, de szavakkal erősen bántalmazó ez a férj, aki a saját elvárásai mentén szeretne családfenntartó lenni. A nőnek nem engedi, hogy dolgozzon, a gyerekek, pedig bár felnőttek, valójában nem repültek ki. Lindának megvan a saját véleménye, csak nem hallgatják meg. Próbál lábujjhegyen megoldásokat kínálni, de nem találnak talajt az ötletei. Támogatja a férjét, ő a villámhárító Willy és a fiúk között. Igyekszik a családot összetartani, lavírozik az őrületben. Eközben ő maga már nem is létezik.” – Balsai Móni.

A főszereplők – Stohl András, Balsai Móni, Fehér Tibor és Szécsi Bence – mellett olyan kiváló színészeket láthatunk az előadásban, mint Földes Eszter, Kocsis Pál, Puskás Dávid és László Zsolt. A mellékszereplők kitűnően világítanak rá azokra a pontokra, ahol a családtagok hibái megmutatkoznak – a hibákra, melyek origójában Willy áll: a nő és Miss Forsythe a múltból, Happy, aki segítene, de Willy elutasítja, Charley, a rideg főnök, valamint Willy testvére, akinek sikeres lett az élete.

Kálmán Eszter kétszintes, az előadást remekül szolgáló díszlete és a szereplők egyéniségéhez tökéletesen illő jelmezei katalizátorként működnek. Fontosak azok a kellékek, melyek a darabot a mai korba helyezik, többek között a laptop mint ellopott tárgy, a mobiltelefon, a mikrosütő, de az elhangzó pénzösszegek nagysága is napjainkra jellemző. Az eredetileg két felvonásból álló dráma ezúttal rövidebb: kevesebb a mellékszereplő, kevesebb a szöveg és ennélfogva az előadás időtartama is – a gondolkodást megszakító, a flow-élményből kizökkentő szünet nélkül körülbelül másfél óra. Feszes tempó, hiteles alakítások, a teatralitás legcsekélyebb jelenléte nélkül.

Arthur Miller: Az ügynök halála
Bemutató: Centrál Színház, Budapest, 2024. február 24.

Szereplők
Willy Loman: Stohl András
Linda: Balsai Móni
Biff: Fehér Tibor
Happy: Szécsi Bence
Charley: Kocsis Pál
A nő, Miss Forsythe: Földes Eszter
Howard Wagner: Puskás Dávid
Ben: László Zsolt (videón)

Fordító, dramaturg: Bíró Bence
Díszlet, jelmez: Kálmán Eszter
Rendező: Alföldi Róbert

Az alább megtekinthető fotókat az előadás február 23-i fotóspróbáján készítettem.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS