A 2024. év színe: Peach Fuzz • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A 2024. év színe: Peach Fuzz

A Pantone Intézet minden év decemberében hirdeti ki a következő évre vonatkozó „Év színét”. A cég nevéhez a világ egyik legismertebb és legszélesebb termékpalettával bíró színminta könyvtárának kidolgozása fűződik.

A történet gyökerei 1963-ig nyúlnak vissza, amikor a Pantone egy olyan szabványosított színrendszer megalkotásával forradalmasította a nyomdaipart, amely lehetővé tette a színek megbízható kiválasztását és reprodukálását. Mára a sztenderdizált Pantone színkatalógusok (PMS) az egész világon elterjedt szabványnak számítanak. Egyrészt lapozható, különböző anyagokból elkészített színmintákat dolgoztak ki, másrészt digitálisan elérhető színrendszereket, amelyeket a grafikusok és designerek munkájuk során tudnak használni. A Pantone által kidolgozott rendszer segítségével a különböző iparágakban tevékenykedők szabványos színekben tudnak gondolkodni a tervezéstől a gyártásig.

A cégnek fontos szerepe van abban, hogy a színekről való kommunikáció divatossá vált. Az „Év színe” kiválasztását minden esetben a világban zajló történések, a mélyben meghúzódó társadalmi jelenségek ihletik. A szakemberek minden alkalommal olyan színt választanak, ami véleményük szerint a legjobban képes kifejezni az előttünk álló évet. A színválasztás mindemellett meghatározhatja a következő év lakberendezési, művészeti és divattrendjeit is.

A Pantone szakemberei 2024-re egy könnyű, gyümölcsös, barackos árnyalatot választottak ki, melynek elnevezése Peach Fuzz, magyarul „barackpihe”).

Leatrice Eisman, a Pantone ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a színválasztásról a cég honlapján: „A közelség és kapcsolat iránti veleszületett vágyunkat tükröző árnyalatot keresve olyan színt választottunk, amely melegséget és modern eleganciát sugároz. Egy árnyalat, amely kifejezi az együttérzést, tapintható ölelést kínál, és könnyedén áthidalja a fiatalost az időtlennel.”

Pantone az Instagramon

 

A Pantone Év Színei 2020-2023. között


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS