Mi a kapcsolat a Hotel Jane és a Titanic között? • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Mi a kapcsolat a Hotel Jane és a Titanic között?

New York múltjának egy érdekes részletét őrzi a Hotel Jane. A hétköznapi külsejű épület West Greenwich Village egy csendes, macskaköves utcájában található. Alig hívja fel valami a figyelmet rá, mégis különleges titkokat őriz.

1912 áprilisában a Titanic túlélőit ebben a szállodában helyezték el a hajó elsüllyedésével kapcsolatos amerikai vizsgálatok befejezéséig. A legénység túlélő tagjai négy nappal a hajó elsüllyedése után megemlékezést tartottak a szállodában. Az előcsarnokban egy szökőkutat helyeztek el az áldozatok tiszteletére.

A Titanic híres utasai közé tartozott John Jacob Astor IV, Benjamin Guggenheim, Madeleine Astor és az „Elsüllyeszthetetlen” Molly Brown. George és Edith Vanderbilt az utolsó pillanatban mondták le útjukat, miután csomagjaikat felvették a fedélzetre.

A másik figyelemre méltó tény a szállodával kapcsolatban az, hogy építése, 1908 óta lényegében változatlan formában maradt fenn. Gondoljunk bele: az épület 2023-ban ugyanúgy néz ki, ahogy 1912-ben, amikor a Titanic szerencsés túlélői beléptek a kapuján. Hatalmas báltermét preparált állatok díszítik, falait pompás tapéta borítja és mindehhez eredeti hangulatvilágítás társul. A szállodában való tartózkodás varázslatos és különleges élmény.

Sajnálatos módon ez hamarosan már csak a múlt lesz: a szállodát privát klubbá alakítják, de szerencsére néhány szobát meghagynak a nagyközönség számára. Tény, hogy a szálloda korszerűsítésre szorult, hiszen eredetileg tengerészek elhelyezésére épült, és szinte minden szobája panzió stílusú volt, hajókabinokra emlékeztető megjelenéssel és elnevezésekkel, emeletes ággyal és közös fürdőszobával a folyosón. Csak két franciaágyas szobája volt saját fürdőszobával.

A felújítást követően a régi világ varázsa nem tér vissza. A teljes felújítás érinti az előcsarnokot, a báltermet, a tetőtéri társalgót és más nyilvános tereket. A szálloda jelenleg is működik a felújítás alatt, és történelmi jelentősége miatt érdemes meglátogatni. A tervek szerint megújult formáját 2024-ben nyeri el.

 

A szálloda épülete

A recepció

A bálterem

Tetőtéri bár

„Kapitány kabin”

„Standard kabin”

Közös mellékhelyiség

Titanic makett a szállodában

 

(Forrás: New York City-Vintage History Facebook oldal, TimeOut New York, a szálloda honlapja)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS