Szubjektív kiállításajánló 2024-re • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szubjektív kiállításajánló 2024-re

Január elején vetődött fel a gondolat, hogy egy szubjektív kiállításajánlót tegyünk közzé a Hetedhéthatár oldalán, amely felvillantja a 2024-es év legjelentősebbnek ígérkező hazai időszaki tárlatait. Jó tapasztalatszerzés volt ez számunkra: megtudhattuk, hogy az intézmények között csak elvétve akad olyan, ahol publikus kiállítási tervezet áll rendelkezésre az év első napjaiban. Elismerésre méltó, hogy a megkeresett intézmények munkatársai kivétel nélkül szinte „postafordultával” megküldték válaszukat a megkeresésre. Csupán egyetlen galéria küldte meg a tervezetet azon nyomban, a többi néhány hetes – egy hónapos türelmet kért. Február közepére körvonalazódott, hogy mi is várható ebben az évben. Egy „legek legjei” válogatást nyújtunk át Olvasóinknak a témában.

Merényi Dávid: Countryside Houses
(Forrás: Ludwig Múzeum)

 

Kis magyar kockológia – A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban
Budapest, Ludwig Múzeum, 2024. május 3 – augusztus 18.
A kiállítás alapgondolata egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház, mint a modernizáció architekturális kifejeződésének megjelenítése. A kiállítás változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével kívánja bemutatni a háztípus eredetét, alakulását, hatását a magyarországi vizualitás történetében.

 

Csete György: a Megbékélés kápolna Beremenden
(Forrás: MMA)

Párhuzamos életutak – Csete György építész és Csete Ildikó textilművész kiállítása
Budapest, Műcsarnok, 2024. május 17 – szeptember 15.
Csete György építész (1937–2016) és felesége, Csete Ildikó textilművész (1940–2018) kiállítása feltárja a két alkotó munkásságának sajátosságait, elemzi művészetük kötődését az organikus építészeti felfogáshoz és koruk modern építészetéhez, művészetéhez. Csete György munkásságának alapeszméje a magyar anyanyelvű építészet keresése volt, amely a technicizált és uniformizált XX. század végi építészet elleni lázadást jelentette. Csete Ildikó a gödöllői művésztelepen keresztül a kalotaszegi népművészethez, a 1970-es évek finn iparművészete révén pedig az európai modernitáshoz kapcsolódott.

 

A zebegényi templom
(Forrás: termeszetjaro.hu)

Kós Károly életmű tárlat
Budapest, Műcsarnok, 2024. május 24 – szeptember 15.
Eredeti tervek, archív fényképek, kortárs ábrázolások és dokumentumok segítségével mutatja be a fiatal építésztehetség korai remekműveit: a budapesti Állatkertet, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot vagy a zebegényi Havas-Boldogasszony római katolikus templomot. A két világháború között sztanai otthonából, a Varjuvárból több műfajt érintő közösségszervezéshez kapcsolódó víziói és eredményei is megjelennek korabeli publikációkkal, saját írásaival kiegészítve a tárlaton.

 

Jacques Villeglé
(Forrás: Wikipédia)

Jacques Villeglé kiállítása
Pécs, m21 Galéria, 2024. június 20-tól
Május 30. és június 22. között átfogó urban art kiállítássorozat és fesztivál mutatja be Pécsett az 1970-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait. A programsorozat egyik kiemelkedő és meghatározó eleme lesz a New York-i MOMA-ban, a párizsi Pompidou Központban is nagy sikerrel bemutatkozott francia művész, Jacques Villeglé (1926-2022) kiállítása, amely június 20-án nyílik az m21 Galériában.

 

Frida Kahlo
(Forrás: Bettmann Archívum)

Frida Kahlo: Her Photos
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, 2024. október – 2025. január
A Mai Manó Házban a Frida Kahlo: Her Photos munkacímű kiállításon több mint 200 fotó mutatja be majd a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott. A kiállítás révén megismerhetjük Frida Kahlo közvetlen környezetét: családját, barátait, és szeretett Casa Azulját, amely egyszerre volt a gyógyulás és az alkotás helyszíne. Ezek a képek – amelyeket Frida egész életében nagy becsben tartott – lehetővé teszik, hogy jobban megértsük életét és alkotói folyamatát, ezáltal talán még jobban értékelhetjük művészetét. Kahlo környezetében sok neves fotográfus volt, így a kiállításon többek között Brassaï, Lola Álvarez Bravo, Gisèle Freund, Nickolas Muray, Man Ray és Edward Weston képei is szerepelnek.

 

Sziámi koncertplakát
(Forrás: artmagazin.hu)

Rock, Pop, Underground
Pécs, m21 Galéria, 2024. november 7-től
Idén ismét lesz GraphicPécs grafikai fesztivál, amely november 7-én a két évvel ezelőttihez hasonló átfogó kiállítással kezdődik az m21 Galériában, Rock, Pop, Underground címmel. A tárlat a könnyűzene és a különféle ellenkulturális, politikai mozgalmak viszonyát vizsgálja plakátokon, lemezborítókon, zenei újságokon, fanzineken keresztül. A Pécsi Galériában ezzel párhuzamosan a pécsi és hazai undergroundhoz kapcsolódó grafikai munkák lesznek láthatók a ’80-as évek elejétől.

 

(A képek illusztrációk)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS