Lámpagyújtogató Prágában • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Lámpagyújtogató Prágában

A prágai Károly-hídon advent időszakában megelevenedik a múlt: egyenruhás lámpagyújtogató járja végig a kandelábereket és indítja az esti világítást. Délután négy órakor indul sétájára a hídon, kezében egy hosszú rúddal, amelynek végén égő kanóc van és azzal gyújtja meg a gázlámpákat. Napjainkban a gázlámpák automatikusan működnek, az advent az egyetlen olyan időszak az évben, amikor a gázlámpák fényét lámpagyújtogató lobbantja fel.

A prágai közvilágítás története 1847-ig nyúlik vissza, az első gázlámpákat ekkor telepítették a város utcáira. 1940-re közel 9000 gázlámpa vetette fényét a városra. Prágában 1985-ig használtak gázvilágítást, ekkor alakították át az utolsó nyolc gázlámpát elektromossá a Hradčanské téren és a Loretánská utcában.

2002-ben tértek vissza a gázlámpák Prága történelmi városrészeibe. A Károly-hídon 2010-ben helyezték el a gázlámpákat, ez ma a világ egyetlen gázvilágítású hídja. Manapság romantikus gázvilágítást lehet megcsodálni az egész Királyi úton, a Lőportoronytól a Hradčanské térig.

 

A lámpagyújtogató munka közben (Fotó: Dorian Hanuš)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS