Hetedhéthatár | Szépirodalom – próza
Archívum

Szépirodalom – próza

Írások a rovatban: 1615

Elnyújtott sípszó

A három személykocsiból és egy 325-ös sorozatszámú gőzmozdonyból álló szerelvény Dalabból Rét községig közlekedett. Menetrend szerint, mindennap. Ez egy szárnyvonal volt, Dalabból 15 óra 40-kor indultak és közben két falu, Kávás és Becsi érintésével értek Rétre. A menetidő nem volt több harmincöt percnél.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 7. rész

Unatkozom, jaj, de unatkozom. Pedig mindenem megvolt, amit elvárhattam az élettől: anyagi jólét, biztonság, szórakozási, művelődési lehetőség, mégis úgy éreztem magam, mint Ádám – Éva nélkül – a Paradicsomban.

A macska és az író

Cirmi általában akkor tűnik fel a szobámban, amikor a laptoppal az ölemben épp befészkelem magam a kanapé mélyére, hogy ott írjak valamit. Ilyenkor azzal telik el öt perc, hogy megharcolunk a demarkációs vonalért.

Démoni kör

A Jeruzsálem-díjas író pár napja hagyta el a klinikát, ahol eléggé hosszadalmas és kellemetlen elvonókúráját töltötte. Kissé megnyúlt képpel, de frissen borotválva, fürge léptekkel rótta a nagyváros utcáit: sürgősen munkát kellett találnia, hogy népes családjának újra biztosíthassa a megélhetést.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 6. rész

A következőkben már csak azt szeretném megtudni, kik ezek az áthatolhatatlan falak mögé bújt emberek. – Szerintem azoknak a menekülteknek a sarjai, akik milliószámra repültek a Föld megsemmisülése előtt a kozmoszba – vélekedett Egyeske.

Cape Point

Cape Pointon vagyunk. Ezt a kiszögelést sokan összetévesztik a Jóreménység fokával, ami innen nyugatra található néhány kilométerre, a félsziget másik felén. Látótávolságban van, ahogy az útitársaim beszédéből kihámozom.

A fogadás pszichológiája

Mindenki szeret(ne) nyerni. Az emberiség történelme során mindig arra törekedett, hogy győztesként jöjjön ki az éppen aktuális csatából, vitából, vagy akár (pár) kapcsolatból. Aztán teltek-múltak az idők és a cserekereskedelmet felváltotta a pénz, a fizetőeszköz. Ennek birtoklásáért még ádázabb harc indult.

Magánrendelés

Többször mondták már, az emberi hiszékenység végtelen, még akkor is, ha naponta hallunk áldozatokról. Ő csak akkor hiszi el, ha vele történik meg, amíg nem, addig nincs baj. A hiszékenység volt a téma, vagy legalább is az alapja, ami szerda este történt a kiskocsmában.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 5. rész

A következő napokban inkább álmodoztam, mint cselekedtem annak érdekében, hogy felépítsük Krisztiánt. Hogy miért? Egyszerű: időközben rájöttem, minek törjük ezzel magunkat, amikor itt a Terra 144, ez a gigantikus, bármilyen szükségletet kielégítő űrhajó.

A fura csillag

A királylány az év olyan napján született, amikor a legtöbb hullócsillagot látni. Ezért aztán a héthatárra szóló születésnapi ünnepségei rendre úgy végződnek, hogy az ünnepi sereg kivonul a királyi rétre, hogy elfeküdjön a hatalmas fűben.

Nemlét

Ültem egy padon a parkban.Verőfény, tavasz, csipegető galambok, tulipánbimbók, miegymás. Úgy éreztem, hogy beszélgetni – ahogy manapság mondják: kommunikálni – kellene egy élőlénnyel. Megszólítom a jobboldalit, rámosolygok…

Az öreg temetőőr

A haláleset mindig tragikus. Tragikus bárkit érint, ez alól nincs kivétel. Talán ez az egyetlen esemény, amelyre sem belépőt, sem kilépőt nem lehet váltani. Ezt még eddig nem tudták árucikké minősíteni (hacsak nem egy megrendelt gyilkosságról, vagy ilyen szándékról van esetleg szó). Ez egyformán érinti a szegényt, a gazdagot.

T. Ágoston László (1942–2017)

T. Ágoston László, barátunk és szerzőtársunk elment… Hosszú idő óta küzdött a kórral, iszonyú nagy akaraterővel szállt szembe vele. Erőt adott neki a felesége, Erzsike és fiuk, Ágoston László operaénekes. 2011 márciusától jelentek meg írásai a Hetedhéthatárban, szám szerint 161.

A 3. Antikrisztus (kultikus sci-fi regény) – 4. rész

Tíz nap sikertelen próbálkozás után beláttuk, hogy olyan szekér után szaladunk, mely sehogy sem akar minket felvenni, ezért átmenetileg visszakullogtunk a tengerpartra. – A jelek szerint a bolygó teljes területét áthatolhatatlan zár őrzi – állapította meg Egyeske.

A fintorgó királylány / avagy a ius fintoris

A királylány csudaszép volt, a kastély virágszála: kacagása, mint patakcsobogás, hosszú, szőke haja, mint tejút a csillagos égen. Csupán egy hibája volt neki: jól nevelt királylányhoz képest sokat fintorgott. Amikor reggel fel kellett kelnie, kiszállt az ágyából ugyan, de közben lefittyedt a szája…Archívum

Facebook