Mit, miért, hogyan? • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Mit, miért, hogyan?

Néhány nap alatt gyökeresen megváltozott az idő, a múlt hét közepén kicsit még dideregtünk, igaz ebben közrejátszott a viharos erejű szél is. Ma, április közepének vasárnapján, amikor e sorokat írom, igazi verőfényes tavaszi napsütésben van részünk. Teljes virágpompájában díszeleg a gyümölcsfák többsége. A meggy, a cseresznye, a mandula már lehullatta a szirmait, reméljük, hogy a heti száraz idő nagyobb reményt ad a moníliavész elkerülésére. Sajnos a tavalyi évben erős volt a fertőzés a meggyfákon.

Nagyon szép minden nyíló virág, de aki teheti, nézze meg az almavirág nyílását! Csodálatos látvány közelről és távolról egyaránt. A zöldbimbós állapotból átmegy a pirosbimbós állapotba – bár ez inkább a rózsaszínek egy sötétebb tónusa –, majd egyre világosodik a szirom kibomlásával egyidejűleg. A díszalmák még erősebb színfoltot adnak.

Ha megérem a nyugdíjaséveim, biztosan sokkal több időt töltök a természet szemlélésével, csodálásával. Hiszen egyik napról a másikra kizöldül egy-egy fa. Néha meg is ijedünk, mert egy-két faj nem akar zöldülni – mint például a gránátalma, a selyemakác, az akác –, pedig semmi bajuk nincsen, csak később hajtanak ki, mint a többi faj.

Különösen szép látványt nyújtanak az úgynevezett lombelőző fajok virágzáskor. Hiszen ezek előbb virágoznak, és csak később hozzák ki a levelüket. Kellemesen illatossá teszi a levegőt a májusfa virága. A laza, felfelé álló fehér fürt virágzat sajnos elég gyorsan elnyílik.

Inkább az érdekes sárga színével tűnik ki a korai juhar virágzata. Remekül illenek a tavaszi kompozíciókba, csokrokba, kosarakba, tálakba.

Hamarosan virágba borulnak az orgonák, a pünkösdi rózsák közül a fás szárú.

Talán az egyik legszebb virágzó cserjéink a magnóliák. Ezek is lombelőzők. Szerencsére a nyílási idejük széthúzódik, mert sok faja, illetve fajtája ismert. A hófehér virágútól a sötét rózsaszínig bezárólag.

Régi kedvelt cserjénk a tavaszi gyöngyvessző. A lágyan leomló vesszőkön a hófehér kis ernyőszerű virágai nagyon kedvesek.

Természetesen nemcsak fehér és rózsaszín virágú cserjék, fák vannak egy-egy kertben. Bár kétségtelen, hogy ilyenkor tavasszal ezek vannak többségben.

Majdnem elfelejtettem megemlíteni a japán díszcseresznyét. Amikor ezt a virágba borult fát nézzük, megértjük, hogy a japánok miért ünneplik nagy tisztelettel a cseresznyefa virágzását.

Igazi szépség, kedvesség a sárga kerek-pompon virágú boglárkacserje.

Természetesen ez csak egy kis ízelítő a bennünket körülvevő csodás növényekből. Most nem beszélve az évelők és kétnyáriak sokaságáról.

*
Nagy örömmel számolhatok be egy újabb szakma sikeréről. Április 3-5-én zajlott Kecskeméten az országos Szakma Kiváló Tanulója verseny a dísznövénykertész szakmában. Iskolánk tanulója, Bien Tibor nagyon szoros mezőnyben a 3. helyezett lett. A gyakorlat és az írásbeli után az első helyen állt, de a szóbeli vizsgán az idegessége miatt nem tudta a kívánt szintet nyújtani. Szívből gratulálok a felkészítő tanárának, Somogyi Zsuzsannának és az odaadó munkáját ezúton is szeretném megköszönni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS