Megújultak a budapesti Mátyás-templom harangjai • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Megújultak a budapesti Mátyás-templom harangjai

Régi és új harangok kerülnek fel február-márciusban a budapesti Mátyás-templom tornyaiba. A régieket tavaly novemberben leemelték, és elszállították, majd újrahangolták, tisztogatták Passauban, s most februártól sorra emelik vissza a régi és az új harangokat a tornyokba. A két történelmi harang mellé három új kerül, valamint egy újonnan öntött lélekharang.

A templom már meglévő két harangja Szent Károly és a Szentháromság tiszteletére lettek felszentelve. Az 1891-ben öntött Szent Károly-harang 180 cm átmérőjű, súlya 32 mázsa, míg a templom legrégebbi, 1723-ban öntött Szentháromság-harangja 105 cm átmérőjű, súlya: 800 kg (Budán készült, latin felirattal). A három új harang a passaui Rudolf Perner harangöntöde műhelyében készült tavaly nyáron.

A Szent Károly harang felirata:
Isten dicsőítésére, hazánk Nagyasszonya templomába, I. Mátyás király tornyából szólítom a híveket.
Védszentem Borromei Szent Károly bíbornok.
Fölajánlott és fölszentelt Hornig Károly báró, veszprémi püspök. Walser Ferencz öntött Budapesten, 1891.

A II. János Pál-harang díszítése és felirata:


Három reliefje: II. János Pál pápa 2000 nyarán megáldja a Szent Korona másolatát; a templom főoltárának Mária-szobra, amelyet 2000. augusztus 15-én ezzel megkoronáztak; II. János Pál pápa címere. Lebó Ferenc szobrászművész alkotásai.
Ne féljetek az igazságtól! Ne féljetek a jövőtől! Ne féljetek, ha a szeretet áldozatot követel! Ne féljetek odaszentelni az életeteket! Ne féljetek az árral szembe menni! Ne féljetek a szenvedéstől és a haláltól! Ne féljetek befogadni Krisztust!
Totus Tuus
Egészen a tiéd vagyok és mindenem a tiéd.
Befogadlak mindenembe. Add nekem szívedet, Mária!
Ajánlás: II. János Pál pápa hősi tanúságtételének emlékezetére öntetett engem Varjú Imre plébános és a budavári hívek közössége az Úr 2010., XVI. Benedek pápaságának 6. évében.

A XII. Piusz harang az egyik, „Isten, Isten” kezdetű feliratáról felismerhető.

A Krisztus-harang 2010-ben készült, a domborműn a megfeszített Krisztus látható, említésre méltó még a „sem halál, sem élet… stb.” felirat.

A régi és új harangok együttes megszólalására valószínűleg húsvétig várni kell.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS