Nobel-díjak – 2006 • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Nobel-díjak – 2006

A fizikai Nobel-díjat John. C. Mather és George F. Smoot amerikai fizikusoknak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia „a világegyetem mikrohullámú háttérsugárzása feketetest-jellegének és anizotrópiájának a felfedezéséért”. John C. Mather 60 éves, Berkeley-ben a Kalifornia Egyetemen doktorált, jelenleg a NASA Goddard űrközpontjában dolgozik. George F. Smoot 61 éves, a Massachusetts Műegyetemen (MIT) doktorált, jelenleg a Lawrence nemzeti laboratórium (Berkeley) vezető kutatója, a Kaliforniai Egyetem professzora.

Már az 1940-es évek végén jelezték elméleti fizikusok, hogy az ősrobbanás utáni időszakban keletkezett sugárzás maradványa ma mikrohullámú sugárzás formájában jelen lehet a világegyetemben. A. Penzias és Robert Wilson 1964-ben mérőműszereikkel észlelték a mikrohullámú sugárzást. Az első megfigyelés természetesen csak a sugárzás meglétét igazolta, a részletek tisztázásra vártak.

1974-ben a NASA amerikai űrügynökség pályázatára nyújtották be a COBE program tervét, a név a kozmikus háttér vizsgálatára utal (COsmic Background Explorer). Az idővel hatalmasra nőtt tudományos együttműködés kezdeményezője, motorja, vezető alakja John Mather volt, ő volt a felelős azért a fedélzeti műszerért is, amely a sugárzás feketetest jellegét vizsgálta. George Smoot a másik meghatározó jelentőségű készülékért, a háttérsugárzás irányeloszlását mérő berendezésért volt felelős.

A mérés igazolta, hogy az univerzum háttérsugárzása 2,7 kelvin hőmérsékletű test feketetest-sugárzása. Feketetest-sugárzás esetében a test által kibocsátott elektromágneses sugárzás színképének alakja csak a sugárzást kibocsátó test hőmérsékletétől függ. A sugárzás eredetileg egy kb. 3000 Celsius-fokos világegyetemben született meg, azóta hűlt le a 2,7 kelvines értékre.

A George Smoot által irányított kísérletben arra kerestek választ, hogy egyenletes-e a mikrohullámú háttérsugárzás eloszlása vagy vannak irányfüggő kis eltérések. Az egyenletes anyageloszlásban valaminek változást kellett előidéznie, különben nem alakulhattak volna ki a világegyetem testjei, a csillagok, a bolygók. A sugárzás kvantumingadozása kis eltéréseket okozott, ezt aztán a tömegvonzás felerősítette: az anyag anyagot vonzott, csillagok és galaxisok formálódtak. A COBE mérései egyes irányokban kimutatták a hőmérséklet parányi eltéréseit. Stephen Hawking 1992-ben a The Timesnak nyilatkozva az évszázad, de akár minden idők legnagyobb felfedezésének minősítette a COBE mérési eredményeit.

A kémiai Nobel-díjat Roger D. Kornberg 59 éves amerikai kutató, a Stanford Egyetem professzora kapta „az eukarióták transzkripciójának tanulmányozásában elért eredményeiért.” A díjazott apja, Arthur Kornberg 1959-ben orvosi Nobel-díjat kapott annak magyarázatáért, hogyan kerül át a genetikai információ a sejtosztódás során az utódsejtekbe. Fia ennek a folyamatnak egyik részletével foglalkozott. A DNS-ben tárolt genetikai információ első lépésben egy RNS molekulára tevődik át, ez a folyamat a transzkripció, az átírás. A DNS meghatározott része letekeredik és hozzáférhetővé válik az információt lemásoló enzimek számára. Kornberg ennek a mechanizmusnak a részleteit tárta fel, tette láthatóvá. Krisztallográfiás vizsgálatok alapján készített felvételsorozatain jól látható a fokozatosan növekvő hírvivő RNS és a folyamatban részt vevő többi molekula, maga a kettős spirálú DNS és a másoló enzim. Érdekes véletlen, hogy az idei orvosi Nobel-díjat is az RNS-sel kapcsolatos eredményekért ítélték oda.

Az orvosi Nobel-díjat két amerikai egyetemi professzor, a 47 éves Andrew Z. Fire (Stanford Egyetem) és a 46 éves Craig Mello (Harvard Egyetem) kapta a ribonukleinsav-interferencia felfedezéséért. Az 1998-ban felismert mechanizmus a génkifejeződés megakadályozásában játszik szerepet. Férgeken végzett kísérletekkel kimutatták, hogy kis, kétszálú RNS darabok képesek a génekről készült hírvivő RNS-hez kötődni. (A hírvivő RNS szállítja az információt a DNS-ről a riboszómákhoz, ahol az RNS-n tárolt információ által megszabott módon aminosavakból felépülnek a fehérjék.) A hírvivő RNS a kis RNS darabokkal találkozva lebomlik, tehát a fehérjeszintézis el sem tud kezdődni, a genetikai információ nem ér célba. A jelenség növényi, állati és emberi sejtekben egyaránt lejátszódik, valószínűleg vírusok elleni védekező mechanizmusként alakulhatott ki évmilliókkal ezelőtt. Ez a szabályozási mechanizmus a géntechnológiában és a gyógykezelésben, mindenekelőtt az onkológiában játszhat fontos szerepet.

A közgazdasági Nobel-díjat Edmund Phelps, az amerikai Columbia Egyetem 71 éves professzora kapta makrogazdasági kutatásaiért. Bemutatta, hogy a monetáris és fiskális keresletszabályozással mit és hogyan lehet elérni. A rövid és hosszú távú gazdasági döntések hatásait elemezte. Kimutatta, hogy a korábbi vélekedéssel ellentétben nincs egyértelmű és közvetlen kapcsolat az infláció és a munkanélküliség között. Az infláció alakulását a háztartások és a vállalatok várakozásai is befolyásolják. Megcáfolta azt az 1960-as évek óta elfogadott alaptézist, hogy az országoknak választaniuk kell a két rossz, az infláció és a munkanélküliség között. Szerinte az inflációs várakozások féken tartásával alacsony munkanélküliség mellett is működőképes maradhat a gazdaság. A humán tőke szerepét is elemezte a korszerű technológiai eljárások elterjedésében.

Az irodalmi Nobel-díjat az 54 éves Orhan Pamuk török író kapta. Az indokolás szerint új jelképekkel ábrázolta a kultúrák összeütközését és összefonódását. Kelet és Nyugat, szekularizáció és vallás (iszlám) ellentéteivel, Törökország legégetőbb problémáival foglalkozik. Korábban hazájában eljárást indítottak ellene a „törökség” megsértése miatt, mert az örmény népirtásról és a kurdok elnyomásáról nyilatkozott. Három kötete, A fehér kastély, Az új élet és a Hó magyarul is megjelent.

A Nobel-békedíjat a 66 éves Mohammad Junusz bangladesi közgazdásznak és az általa alapított Grameen (Vidéki) Banknak ítélték oda a szegényeknek kialakított hitelkonstrukciójáért. A rászorulók, döntően nők, 100-200 dolláros mikrohitelt vehetnek fel. Ötös csoportokba szervezik őket, a csoportból egyszerre ketten kaphatnak hitelt, a többiek akkor, ha rendben folyik a törlesztés. A közös felelősség helyettesíti a kezességet, biztosítékokat. A bank 1983-ban történt alapítása óta 5,7 milliárd dollár hitelt nyújtott, jelenleg 6,6 millió adósa van. Ma már mintegy tízezer cég foglalkozik mikrohitelek folyósításával a világon.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS