Kardoss Fesztivál Hidason • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kardoss Fesztivál Hidason

Múlt és jelen találkozója

Június 7-én immáron másodszor rendezték meg Hidason a tavaszi népünnepélyt, amely mostantól a Kardoss Fesztivál nevet viseli. A névadó vaszkai és kardosfalvi Kardoss Kálmán (1839–1916), Hidas egykori földesura, 10 évig Pécs szabad királyi város és Baranya vármegye főispánja, 6 ízben országgyűlési képviselő, 1867-től aranysarkantyús vitéz később belső titkos tanácsos. Jeles és korrekt politikus volt, s ami akkortájt ritkaságszámba ment, valamennyi néposztály bizalmát és tiszteletét élvezte. Pécsett 1948-ig a mai Janus Pannonius utca és az első mecseki szerpentin az ő nevét viselte. Családját szoros rokoni kötelékek fűzték más neves famíliákhoz, például a bonyhádi Perczelekhez, a Berzeviczyekhez, Dőriekhez. Hidason született, ott is helyezték örök nyugalomra.

Életútját, munkásságát Videcz Ferencné helytörténész kutatta, illetve tárta fel. Szándéka – hogy a feledésből feltámasztva ápolni kell a község jeles szülöttjének emlékét – helyeslésre, támogatásra talált a falu vezetőinek és lakosainak körében.

Fél tízkor, a tájház bemutatását követően, a Kardoss kastélyban – amely napjainkban községházaként szolgál – elkezdődött a 6. regionális tájház találkozó. Megnyitójában dr. Szelle Tibor, Hidas polgármestere hangsúlyozottan említette a tájházak közösségi életre kiható szerepét. Rendkívül fontosnak tartotta, az egybegyűlt tudásanyagok, tapasztalatok cseréjét, a kölcsönös együttműködést, amely nemcsak az egyes települések kulturális felfrissülését, hanem az egész régió további felemelkedését szolgálja.

A nagyközönség számára szervezett program 11 órától vette kezdetét, bár a vendéglátók már napokkal korábban kemény munkával készültek az eseményre. Hagyomány ugyanis, hogy a vendégeket délidőben az itt élő népcsoportok (székely, sváb, felvidéki magyar) káposztás ételeivel kínálják meg. A finomságok elkészítésében a Hidasi Tájházért Egyesület hölgytagjai jeleskednek, a főfogások mellett remek süteményekkel is kényeztetve a résztvevőket.

A helyi vállalkozók, üzlettulajdonosok az étkekhez szükséges alapanyagokkal, üdítőkkel, készpénzzel, kellékekkel, az önkormányzat pedig pénzzel és munkával járult hozzá a fesztivál sikeréhez.

Állandó látványosságként volt gyermekjátszóház, íjászbemutató, fafaragó és szőttesbemutató ill. vásár. A kulturális program ebéd után vette kezdetét. A gálaműsorban felléptek a helyi általános és zeneiskola gyermek színjátszói, az óvónők pedig remek bábműsorral szórakoztatták az ifjú és a már korosabb közönséget. A program további szereplői: Farkas Tamás Zoltán (szólóének, gitár), Palkó Brigitta és Lőcsei Ákos (székely népmesék), a Hidasi Kardoss Színjátszókör (művészeti vezető: Radványi Lászlóné), a Bonyhádi Felvidéki Kórus (karnagy: Steib Györgyné), Fehérvizi István (harmonika), a Bonyhádi Német Kórus (karnagy: Rónai Józsefné), a Cikói Székely Kórus (vezető: Bogos Jeromosné), a Zengővárkonyi Népi Együttes (művészeti vezető: Tóth Gábor), a Hidasi Néptánc Egyesület felnőtt csoportja (vezető: Klamik Aranka), valamint a „Petro Kuzmjak” Ruszin Zene és Tánckar.

A remek hangulatot a szeszélyes időjárás sem befolyásolhatta, mert az előrelátó szervezők a tájház udvarán hatalmas sátrat állítottak fel, amely magába foglalta a nézőteret és a szabadtéri színpadot. A közönség lelkes tapssal jutalmazta a produkciókat, és a többször megismételt Felvidéki Magyar Induló (amely méltó társa a Székely Himnusznak) refrénjét már a hallgatóság is együtt énekelte az előadókkal.

A vendégek – a tájházkonferencia szakember-résztvevői és az érdeklődők népes serege – nagy elismeréssel szóltak a jó ízléssel válogatott, változatos, színes programról, dicsérték a remek ételeket, a precíz szervezést. Mindannyian egyetértettek Videcz Ferencné, a fesztivál fő koordinátora szavaival: a rendezvény elérte célját; életet, eleven nyüzsgést vitt a tájházba és környékére, megteremtve a régi és a modern élet- és szemléletmód találkozását, együttélését. A helytörténeti gyűjtemények feladata nem csupán a hagyományok tárgyi és írott eszközrendszerének tárlatszerű bemutatása, hanem azok életre keltése, beépítése a mai emberek tudatába, szokás és értékrendjébe. E célért tevékenykednek a községben létrehozott civil szervezet, a Hidasi Tájházért Egyesület tiszteletre méltó, tettre kész hölgytagjai. Terveik között szerepel Kardoss emlékszoba létrehozása, valamint 2009-ben, Kardoss Kálmán születésének 170. évfordulóján emléktábla elhelyezése a kastély falán. Továbbra is számítanak a falu vezető testületének és lakosságának támogatására, amely eddigi eredményeik alapját is képezte.

A fesztiváli program hangulatos bállal zárult, amelyhez a Delfin Együttes szolgáltatta a talpalávalót. Szervezők és vendégek azzal köszöntek el egymástól: „viszontlátásra ősszel, a szüreti fesztiválon”, ahol egyebek mellett a tájház udvarán épült kemence fog meglepetéseket szolgáltatni. Mindenkit szeretettel vár a Hidasi Tájházért Egyesület.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS