Tízéves a Kézjegy antológia • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tízéves a Kézjegy antológia

Jubiláltak Tolnában

Bár a gondolat egy évtizeddel ezelőtt Tolnán született, a jeles, kerek dátumról megemlékezni mégis Szeszárdon gyűltek egybe az alkotó közösség tagjai. Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára adott otthont a nem mindennapi eseménynek és résztvevőinek.

Elsőként Wessely Gábor, az antológia egykori megálmodója köszöntötte tollforgató- és képzőművész kollégáit, majd átadta a szót Elekes Eduárdnénak, az intézmény igazgatójának, s egyúttal felkérte a 2004. évi Csányi László díj átadására.

Az értékes díjat szintén egy évtizede alapította a Kézjegy Klub, azzal a nemes szándékkal, hogy minden esztendőben egy-egy kimagasló teljesítményt nyújtó, tolnai alkotóművészt tüntessenek ki vele. Az idei évben a kuratórium Varga S. József munkásságát találta méltónak az elismerésre. Sajnos, a döntést követően az események tragikus fordulatot vettek: a közismert és közkedvelt író-újságíró váratlanul elhunyt, így kollégái vidám gratulációk helyett csupán néma főhajtással emlékezhettek meg róla.

Az igazgatónő szavaiból megtudhattuk, hogy Varga S. József Békés megye szülötte volt, később került Tolnába. Bonyhádon és Szekszárdon járt iskolába. Több mint harminc éven keresztül dolgozott íróként és publicistaként. Kezdetben a Tolnai Népújságnál tevékenykedett, később nagy példányszámú, országos lapok – mint a Nők Lapja és a Szabad Föld – közölték munkáit. Ezt követően egymás után jelentek meg kötetei. Az utolsó előtti idén májusban; bemutatójára nagyon sok ember gyűlt össze. Senki nem gondolta, hogy utolsó könyve már csak halála után lát napvilágot, hiszen mindvégig tele volt tervekkel, elképzelésekkel, új gondolatokkal, amelyeket már nem oszthatott meg olvasóival.

A díjat a kitüntetett, néhai művész özvegye vette át a kuratórium képviselőjétől.

Az immáron tizedik, jubileumi antológiakötet bemutatása során Wessely Gábor ismertette a kiadvány múltjának rövid történetét.

A „Kézjegy” Tolnai Tollforgatók Klubja 1993 tavaszán alakult, mint városi alkotókör. Ennek az időszaknak a produktuma egy kis terjedelmű, A/4-es méretű, fénymásolással sokszorosított kiadvány volt, „Sintértelep” címmel. Az első hallásra kissé ironikusnak tűnő cím komoly szándékot és jelentős szellemi kapacitást rejtett.

Egy évvel később – 1994. április 22-én – a Kézjegy klub huszonöt alapító taggal megyei egyesületté vált. A csoport első antológiája 1995-ben látott napvilágot, s azóta minden évben megjelent egy újabb kötet, általában ezer példányban. Ha az anyagi kondíciók gyérebben csörgedeztek, ez a szám valamivel szerényebbre– hét-nyolcszáz példányra – redukálódott.

Időközben az „alapító atya” kezdeményezése és szervező munkája nyomán a klub saját lapot is indított, Mentsvár címmel. Így most már nem csupán évi egy alkalommal – az antológiában – publikálhatnak a „kézjegyesek”.

Az alkotói klub – és természetesen az antológia és a folyóirat is – nyitott, szívesen befogadja az arra érdemeseket az ország bármely részéből vagy határainkon túlról, s keresi a kölcsönös, korrekt kapcsolatot más, hasonló indíttatású műhelyekkel is. Ezt bizonyítja, hogy a megjelent kötetekben több, mint száz szerző művei szerepelnek, a jelenlegiben negyvenkét tollforgató kapott publikálási lehetőséget. Az írók-költők többsége tolnai, de akad köztük Bács megyei, baranyai, székesfehérvári, miskolci klubtag is, sőt, egy Tolnából elszármazott, és jelenleg Új-Zélandon élő költő is.

A jubileumi kötet előszavát dr. Szíjártó István professzor, a Balaton Akadémia igazgatója írta. A szerkesztői munka Acsádi Rozália és Kosztolányi Péter nevét dicséri. A szedés, tördelés feladatát Gyöngyösi Ferenc látta el. Az illusztrálásra alkalmanként más-más Tolna megyei képzőművészt kér fel a klub. Az ünnepi kiadványt Gáti Mariann nemes egyszerűségű, a népművészetbe merítkező, ízléses rajzai díszítik.

Az alkotói közösség tevékenysége nem csupán az olvasók körében aratott sikert, hanem kisugárzik a kulturális élet egyéb területeire is. 1993-ban egy, idén két főiskolai hallgató kereste meg Wessely Gábort azzal a kéréssel, hogy diplomamunkáját szeretné a „kézjegyes” szerzők valamelyikének életéről, munkásságáról megírni. Ebből is regisztrálható, hogy a közvélemény figyelmét nem kerüli el a helyi irodalom és képzőművészet sorsának alakulása.

Mielőtt még bárki befelé fordulást említene, szóljunk a „kitekintésről” is! A klub rendezvényein nem ritkán találkozhatunk – előadói minőségben – kultúránk neves személyiségeivel, mint például ez év tavaszán, a Domboriban rendezett ankéton. November 27-én pedig Keszthelyen, a Balaton Akadémia fogadta házigazdaként az antológia szerzőit, lehetőséget adva nekik a bemutatkozásra az ottani közönség előtt.

A szekszárdi ünnepségen került megemlítésre, hogy a jelenlegi szerkesztők ötéves mandátuma lejárt. Munkájukat dicséretesen végezték, amit a közösség egy-egy értékes képzőművészeti alkotással honorált. A következő öt esztendőre a szerkesztői feladatok ellátására két másik klubtag kap megbízást.

Az ünnepi program záróaktusaként Decsi Kiss János részleteket mutatott be az antológiából. Ezután a szerzők kézbe vehették a munkájukat tartalmazó kötetet. Kellemes, vidám meglepetésként mindenki megkapta Acsádi Rozália „Gézjegy” című könyvét is, amelyben a költő remek érzékkel, avatott módon parodizálja kollégái egy részének műveit, alkotói stílusát.

A Hetedhéthatár magazin szerkesztősége és alkotói közössége ezúton gratulál a Kézjegy Tolnai Tollforgatók Klubja tagjainak, valamennyi korábbi és jelenlegi szerzőjének jó egészséget, sikeres, értékteremtő munkásságot kíván.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS