Örök társunk: a fa – 6. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Örök társunk: a fa – 6.

Sokaknak vannak parkokban, sétányokon, utcákon kedvenc fái. Gyakran ok nélkül ítélik halálra ezeket a fákat, nagy  szomorúságot okozva ezzel kedvelőiknek. Hangsebesség méréssel, az élő, lábonálló fákon is ki lehet mutatni az egészséges és beteg helyeket. Fiatal kutatóink dolgoztak ki egy ilyen eljárást, amellyel a hangsebesség változása alapján a fák sűrűségét is meg lehet határozni, anélkül, hogy kivágnák azokat.

Az alábbi ábrán egy ilyen mérés elve látható:

Egyre nagyobb szerepet játszanak napjainkban a gyenge faválasztékokból, a fafeldolgozás hulladékaiból és a valamilyen célra már felhasznált faanyagból készült farostlemezek és faforgácslapok. Mohácson farostlemezeket gyártanak. Az új gyártósoron, világszínvonalon

Fák hangsebesség méréssel történő vizsgálata

készítik majd korszerű technológiával a kedvelt, nagyfelületű lemezeket.

A soproni fakutató a Hamburgi Egyetemmel közös munkával az akácfából és csertölgyből is készítettek cellulózt, és nagyon szép papírokat. Ezeket a fafajokat eddig kizárták a papír alapanyagai közül.

Egyik leggyakrabban használt bútorunk a szék.

A képen fiatal formatervező hallgatók és fakutatók akácfából készült ülőalkalmatosságai láthatók. A székek méretezése összetett feladat, hiszen a fafaj sajátságain kívül a csomópontok méreteit, a ragasztást és a hallgatóság örökös nyugtalansági tényezőjét is figyelembe kell venni.

Akácfából készült ülőbútorok. Standeiszky Dániel munkája.

Utószó

Hazánkban a biomassza energetikai hasznosítása fontos, és még megoldatlan kérdés. Biomassza alatt ugyanis jelenleg szinte kizárólag a faanyagot értik, tehát a nagy fűtőművek közül egyre többen termelnek energiát faanyagból. Félő, hogy hazánk erdeit túlzottan terhelni, szegényíteni fogja ez az irányzat. A mi célunk az, hogy az a faanyag, amelyből értékes termék készíthető, ne kerüljön a máglyára. Hiszen mi reméljük, hogy örök társunk a fa. Erről szól a fával dolgozók szép dala is:

„A bölcsőtől már elkísér
Az egész élten át,
S ha munkád egyszer véget ér,
A sírba véle szállsz.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS