Célhoz ért az Európa levél 2000 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Célhoz ért az Európa levél 2000

Lapunkban már hírt adtunk róla, hogy 2000-ben öt soproni polgár nagy méretű levél elkészítését tervezte, amelyet rekord méretű borítékba helyezve kívánt eljuttatni az Európai Közösséghez. A hatalmas boríték elkészült, felszerelték egy fahenger palástjára és Sopronban három helyen: a Sopron Plaza-ban, a városházán és a Pannónia Med-hotelban állították ki egy-egy időre. A 8×4 méteres boríték hivatalos feladói (mint a képen is látható): dr. Winkler András intézetigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár (egyben az „Európa levél 2000” Alapítvány elnöke), dr. Juretzky Csaba jogász, Nagy László vállalkozó, a Pán Európai Piknik Alapítvány titkára, Kuntz Zoltán újságíró és Hillebrand Imre nyomdatulajdonos. A címzett: Pat Cox, az Európa Parlament elnöke.

A borítékra mindenki ragaszthatott bélyeget, aki úgy gondolta: hazánknak az Európai Közösségben a helye. Levelet is mellékelhettek a polgárok, amelyek szintén a borítékba kerültek.

A nem kis műszaki feladatot, az óriás boríték elkészítését, szállíthatóságának, a boríték bemutathatóságának

Pat Cox, az Európa Parlament elnökének levele

megoldását soproni iparosok és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari mérnöki Karának oktatói, hallgatói végezték el.

Az óriás boríték 32 m2 felületű, és két év alatt közel 22 ezer bélyeget ragasztottak rá. Több, mint százan vették a fáradságot és levelet is írtak a borítékba. A levelek olvasása rendkívül tanulságos volt és, mint arról az Országgyűlés Európai Közösség Integrációs Bizottsága előtt a szervezők beszámolhattak, az EU-hoz való csatlakozást támogatták, sürgették.

Az Európa levelet 2002. november 19-én a Magyar Posta kézbesítette Strasbourgba, ahol az Európa Parlament elnöke, Pat Cox úr fogadta azt. A levelet 8 napon át szemlélhették meg az érdeklődők. Sokan voltak.

A Magyar Posta tehergépkocsin szállította az erre a célra készült kábeldobra felcsévélt óriás borítékot és a felállításához szükséges váz-szerkezetet. Sopronból 17 órás út után ért célhelyére. A Magyar Posta történetében eddig ez volt a legnagyobb kézbesített levél.

Az Európa levelet Pat Cox elnök úr december 6-án levélben köszönte meg a soproniaknak, a magyaroknak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS