Testvérvárosi kalandozások / Kütahya – Pécs • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Testvérvárosi kalandozások / Kütahya – Pécs

 

Kütahyából üzent a török ellenzéknek a Nemzeti Mozgalom Pártjának elnöke

Sokféle párt, pártszövetség, négy elnökjelölt

 

Pécs törökországi testvérvárosa, Kütahya, zászlódíszbe öltözött április végére. A borús, esős, és szokatlanul hűvös időjárás ellenére (mindössze plusz 6-8 C-fok lehetett) szombaton délután több ezres tömeg gyűlt össze, a település központjának egyik legszebb utcájában, az Atatürk bulvarin, hogy meghallgassa a kormánypárttal szövetséges politikai tömörülés vezérszónokát. Az eseményre sms-ben kaptunk személyre szóló meghívást, Ahmet Erbaş MHP-s parlamenti képviselőtől.

 

A Nemzeti Mozgalom Pártjának lelkes tagjai, jelképei

 

A Nemzeti Mozgalom Pártja (törökül: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) elnöke, Devlet Bahçeli, innen Kütahyából üzent az ellenzéknek: „Jöjjenek ide a szerencsejáték asztalnál ülő ismert pártok vezetői, és vegyenek leckét Kütahya nagyszerű példájából. Jöjjenek el, és lássák Kütahya nemzeti elszántságát, ha el tudják azt viselni!” A pártelnök a későbbiekben is többször igen keményen fogalmazott az ellenzékkel kapcsolatosan, amit az összegyűlt tömeg helyeslő felkiáltásokkal, és zászlólobogtatással nyugtázott!

 

Ingyenes zászlókat osztanak a nagygyűlés résztvevőinek…

 

A párt- és az ország zászlót, a kordonnal körülvett részen, ingyen osztogatták. Ezen kívül minden belépő kapott egy fehér színű, „hep birlikte” (magyarul: mindnyájan együtt) feliratú, és a párt nevével, jelképével ellátott bézbólsapkát. Valamint egy 16 oldalas, részben színes napilap formátumú, április 29-re dátumozott újságot. A lezárt területre több kapun át, személyi motozás után lehetett bejutni! Az esemény helyszíne közelében utcai árusok sorakoztak, akik különféle ajándéktárgyakat és török édességet kínáltak elég nyomott áron.

Devlet Bahçeli pártelnök, Prof. Dr. Alim Işık helyi MHP-s polgármesterrel, illetve Ahmet Erbaş-sal együtt, közel egyórás késéssel érkezett a helyszínre. Az összegyűlt tömeget ez egy cseppet sem zavarta, mert hangos ovációval, lelkesen fogadták a színpadra lépő politikusokat! A zsúfolásig megtelt helyszínről, majd a pártelnök beszédéről, két hatalmas képernyőre vetítettek képeket. Több rögzített és mobil kamera is dolgozott az esemény végéig. Hatalmas hangszórókból harsogott a zene, dübörgött a pártelnök szava.

 

Devlet Bahçeli pártelnök beszél…

 

A nagygyűlés a nemzeti himnusz (az İstiklal Marşı) közös eléneklésével kezdődött. Azt követően a pártelnök kijelentette, hogy semmilyen hatalom nem lesz képes elzárni Törökország útját! Majd megkérdezte a jelenlévőket, hogy készen állnak-e a május 14-ei elnöki és parlamenti választásokra? Amire a tömeg, kórusban igennel felelt! Majd azt kérdezte, készen állnak-e hogy a Nemzeti Mozgalom Pártjával szövetséges, Igazság és Fejlődés Párttal (AKP) közös jelöltjükre, Recep Tayyip Erdoğan elnökre adják szavazatukat? Erre is hangos, egyöntetű igen volt a válaszuk.

 

„Divatos” választási sálak

 

Devlet Bahçeli, aki 2005 óta irányítja a pártot, méltatta elnöki kormányzati rendszert. Ezt követően arról beszélt, hogy az ellenzék köztársasági elnök jelöltjének, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének nem lesz semmi esélye a mostani választásokon. Ezt, egyebek mellett, azzal magyarázta, hogy a politikus lepaktált a Törökországban terrorista szervezetnek minősített PKK-val (Kurdisztáni Munkáspárt) és a FETÖ-vel (Feltullah Gülen, a 2016-os sikertelen törökországi puccskísérlet kirobbantójával, és annak követőivel), illetve az azokhoz kapcsolódó szervezetekkel.

 

Választási kitűzők, ajándékok a nagygyűlés főbejáratánál

 

Bahçeli azt mondta: Törökország ellenségei hiába szurkolnak Kılıçdaroğlunak, az ellenzék nem győzhet ezen a mostani választáson. A 75 éves pártelnök kiemelte: a MHP nyomot hagyott Törökország elmúlt 54 évén. Erejét a tagság támogatásából, fohászaiból, vallási elhivatottságából merítette. Könyörtelen harcot folytatnak bármi vagy bárki ellen, ami vagy aki a török nemzet érdekei ellen cselekszik, és megpróbálja megbontani a törökség nemzeti egységét, szolidaritását és testvériségét. Végül kiemelte: „Bátorságunk forrása a történelem, inspirációnk forrása őseink, függetlenségünk története, továbbá az e földeken nyugvó mártírjaink!”

Az idei törökországi választásokon négy elnökjelölt versenyez egymással. 1) Recep Tayyip Erdoğan, a Cumhur İttifakı (magyarul a Népszövetség,) amelynek tagjai: az AKP, a MHP, Büyük Birlik Partisi – Nagy Törökország Párt [BBP] és a Yeniden Refah Partisi (magyarul: Újra Jólét Párt), továbbá támogatja „külsősként” a választási szövetséget a Hür Dava Partisi is. 2) Muharrem İnce, az általa alapított Memleket Partisi (Szülőföld Párt) jelöltje. Korábban a Kemal Kılıçdaroğlu vezette Köztársasági Néppárt (CHP) elnökjelöltje volt, de abból a pártból kilépett. 3) Kemal Kılıçdaroğlu, Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, aki szintén létrehozott egy választási szövetséget, amelynek tagjai: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti (Jó Párt), Saadet Partisi – Boldugulás Párt (SAADET) Demokrat Parti – Demokrata Párt (DP), Demokrasi ve Atılım Partisi – Demokrácia és Haladás Párt (DEVA) és a Gelecek Partisi – A jövő pártja (GP). 4) Sinan Oğan, független, akinek korábbi politikai karrierjéről annyit lehet tudni, hogy a 2011-es törökországi parlamenti választásokon a Nemzeti Mozgalom Párt színeiben Iğdır település parlamenti képviselőjévé választották. 2015. augusztus 26-án kizárták a Nemzeti Mozgalom Pártból. Ezt követően megnyerte az általa indított pert, és visszatért az MHP-be, ahonnan később újra kizárták. Egy 2023. március 11-én alakult választási szövetség indította jelöltként.

 

Kütahya főtere, a várost jelképező váza szoborral

 

Ezt a sokféle pártot, választási szövetséget, a korábbi időszakhoz képest sokkal több elnökjelöltet látva, nyilván nem lesz könnyű dolga idén a törökországi választóknak. A pártok, a választási szövetségek országszerte sokfelé kampányolnak. A plakátokkal, zászlókkal kidekorált településeken, megafonos autók harsogják a választási szlogeneket. Kütahya főterén és sétálóutcájában több párt is sátrat vert. Aktivisták propagandaanyagokat osztogatnak a járókelőknek. A rendre civil és egyenruhás emberek vigyáznak, akikből úgy tűnik, most talán több van a közterületeken, mint máskor.

 

Megafonos autók harsogják a választási szlogeneket

 

A külföldön élő török állampolgárok részére már május 1-je előtt megkezdődött a szavazás. A törökországi hírcsatornák helyszíni beszámolói szerint hosszú sorokban várakoznak a nyugat-európai török külképviseletek előtt. Ezzel egy időben itt Törökországban is megkapták az értesítést a választásra jogosultak, hogy hova mehetnek leadni voksaikat május 14-én.

 

Ebubekir Ferenci

Kütahya / Törökország

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS