Kirándulások Ausztriában 7. - Bécs (2.) • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kirándulások Ausztriában 7. – Bécs (2.)

A Hofburg udvara

Bécs óvárosának szívében áll a Szent István-dóm, a legjelentősebb gótikus templom a német nyelvterület délkeleti határán. 137 méter magas tornya messziről látható. A templomnak több magyar vonatkozású emléke van. Az északi torony mellett tekinthető meg az 1430-ból származó szószék, melyről Kapisztrán Szent János intézte több ezer fős hallgatóságának törökök elleni hadjáratra buzdító beszédeit.

A Kapisztrán-szószék a Szent István-dóm előtt

A dómban magyar szentek és híres középkori püspökök portréi mellett megtekinthetjük az eredeti máriapócsi könnyező Madonna-képet. A Valentin-kápolnában Szent István és Szent László királyaink, valamint Árpád-házi Szent Erzsébet csontereklyéit őrzik, de a gyűjteményben megtalálható a máriapócsi Madonna könnyeit fölfogó kendő egy darabja is. A templomhajó belsejében értékes műalkotásokat tekinthetünk meg – gótikus és barokk oltárokat, szószékeket – utóbbiak közül Anton Pilgram 1515 előtti években készült pompás későgót alkotását.

A dómtól a Hofburg felé sétálunk tovább, az elegáns Graben és a Kohlmarkt (az egykori tűzifa- és szénpiac) érintésével. A Habsburg császárok rezidenciája többszöri átépítés, kiegészítés után, a 18-19. században nyerte el mai formáját. A Mihály-kapun átlépve pár lépés megtétele után a várudvarba érünk, amely eredetileg középkori lovagi tornák színhelye volt. Innen a svájci kapun keresztülhaladva érkezünk a Svájci udvarba – itt állt egykor a Burg ősi magját képező 13. századi vár. S hogy miért pont svájci? Egyik feltételezés szerint azért, mert a Habsburgok Svájcból származnak, más vélemények szerint pedig Mária Terézia svájci gárdájának emlékét őrzi. Innen nyílik a gótikus Várkápolna bejárata, ahol vasárnaponként és ünnepnapokon zenés istentiszteleteket tartanak a Wiener Sängerknaben közreműködésével. A Hofburg Lovarda-szárnyában rendezik a Spanyol Lovasiskola lipicai paripáinak pompás bemutatóit.

A Természettudományi Múzeum

A régi Burghoz közvetlenül csatlakozik a palota új szárnya, a 19-20. század fordulóján emelt félköríves homlokzatú Új Hofburg. Előtte helyezkedik el a Hősök tere, közvetlenül a Ring, a körút mellett. A belvárost körülvevő Ring kialakítása a 19. század második felében történt meg, az egykori várfalakat övező területen. Az útvonalat szegélyező templomokat, palotákat, színházakat a kor legjelesebb építészei alkották. Itt áll többek között a Fogadalmi templom, a Burgszínház, a Városháza – ahol a karácsonyi vásárokat tartják (Hetedhéthatár, 2002. december 20.), a Parlament, a Természettudományi és a Művészettörténeti Múzeum, az Operaház, továbbá a már említett Új Hofburg és a Hősök tere.

Az Operaház

A belvárostól távolabb két jelentős kastélyt fogunk meglátogatni. A körútról a Schwarzenberg tér érintésével jutunk a Belvedere parkjához. Savoyai Jenő herceg kastélyainak együttesét az olasz Belvedere – szép kilátás – szó találóan jellemzi. A kisebb, alsó kastély ma az osztrák barokk múzeuma. A felső kastély nagyobb épülete a kontinens egyik legszebb barokk kastélya, freskókkal, szobrokkal, gazdag díszítéssel. A kastély aranytermében hozták az 1938-as és az 1940-es bécsi döntéseket, a márványteremben írták alá 1955-ben az Ausztria függetlenségét szavatoló osztrák államszerződést, 1970-ben itt tartották a SALT tárgyalások bécsi ülésszakát.

Schönbrunn

A Schönbrunni kastély 200 méter hosszú, monumentális épületét 1695 és 1713 között emelték, Mária Terézia uralkodása idején rokokó stílusban alakították át. 1918-ig a belvárosi Hofburg mellett a császárok másik rezidenciája volt. Helyiségeinek száma 1400, termei közül legpompásabb az udvar felőli oldalon húzódó nagy galéria, az udvari bálok színhelye. A kastély legértékesebb szobája az apró Millionenzimmer, rokokó falburkolatát 14-15. századi perzsa miniatúrák sokasága díszíti. A kastély franciakertje az európai kertművészet egyik kiemelkedő alkotása. A park legmagasabb pontján álló Gloriette-ről szép kilátás tárul elénk a parkra, a kastélyra és a környékre.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS