Kirándulások Ausztriában 1. - "Graznak mindent szabad" • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kirándulások Ausztriában 1. – „Graznak mindent szabad”

Régi házak a főtéren

Az elkövetkező hetekben-hónapokban nyugati szomszédunknál, Ausztriában fogunk kalandozni a Hetedhéthatár segítségével. Ellátogatunk nagyobb városokba, kisebb településekre, felkeressük Ausztria legbájosabb terét, és az Alpok néhány gyöngyszemét. Képzeletbeli utazásunk közben betekintünk az ország gazdag múltjába, megismerünk néhány romantikus történetet és legendát híres emberekről, vagy különleges csemegékről. Elsőként Grazot keressük fel, Stájerország fővárosát.

A két óratorony

A 230 ezer lakosú Graz Ausztria második legnagyobb városa, gyönyörű belvárosa az UNESCO Világörökség része, 2003-ban Európa kulturális fővárosa – sokatmondó tények, „távirati stílusban” összefoglalva. Mégis, mindezek mellett fontos szem előtt tartani, hogy egy város nem a ráragasztott címkéktől lesz egyedi, vagy több mint más – még akkor sem, ha történetesen gazdag múlttal és felbecsülhetetlen művészettörténeti értékekkel rendelkezik. „Graz darf alles”, azaz Graznak mindent szabad – hirdetik idén mindenütt a plakátok, a várost bemutató prospektusok. Lássuk, hogy mire föl ez a merésznek tűnő kijelentés, és mi áll mögötte! Graz rendkívül dinamikusan fejlődő város, amely maximálisan nyitott az új gondolatok, elképzelések felé. Ez a nyitottság és a minden bizonnyal belőle fakadó kreativitás részben a földrajzi elhelyezkedéséből is adódik. A különböző kultúrák találkozásánál fekvő városok mindig sokat profitálhatnak helyzeti előnyükből, de ennek ügyes kihasználása a lakók hozzáállásától jelentős mértékben függ. Graz szemmel láthatóan ügyesen élt a kínálkozó lehetőségekkel.

Mesterséges sziget a Murán

Bátran állíthatjuk: amellett, hogy Graz a múltban méltán megszolgálta a kulturális főváros címet, nem állt meg itt, sőt! Ami nem csupán a helyiek, hanem a turisták számára is szembetűnő, az a számtalan új épület és utcai látnivaló. Az első ilyen látványosság a mesterséges sziget a Mura folyón. A New Yorkban élő Vito Acconci alkotása amfiteátrum, játszótér és kávéház egyben. A szigethez közel láthatjuk a vadonatúj, művészeti központot, amely csupaüveg burkolatával, de méginkább szokatlan „hurkaformájával” hívja fel magára a figyelmet. A szabadtéri művészet alkotásai a város több pontján fellelhetők. Graz jelképe, az Óratorony így kaphatott életszerű, háromdimenziós árnyékot.

A Szabadság téren megvalósított „Tükörprojekt” keretében gigantikus méretű tükröket helyeztek ki a térre egymással szemben. A tükrök így amellett, hogy a végtelen látszatát keltették, egy vetítő segítségével még a tengert is a látogató elé-köré varázsolták.

A "tükörprojekt"

Az építészeti alkotások mellett megszámlálhatatlan művészeti program – kiállítások, bemutatók, művészeti fesztiválok színesítik a város kulturális életét egész évben. Köztük az egyik legérdekesebb a Tartományi Fegyvertárban volt látható, ahol a rengeteg fegyver és páncél mellett mintegy ellenpontként, korabeli női ruhákat helyeztek el. A nyitott gondolkodásra, és a kreatív ötletek megvalósíthatóságára talán nem is lehetne jobb példát találni, mint a hajléktalanok számára a főtéren megrendezett labdarúgó világbajnokságot! A versenyre 18 országból érkeztek csapatok.

Graz, ahogy láthatjuk, nem a múltjából él – hiszen a mai világban ez semmiképpen sem járható út. A múlt értékeit figyelembe véve, a mai kor kihívásaira megfelelő válaszokat adva lehet valami mást, valami egyedit felmutatni. Olyan környezetet teremteni a városban élőknek és az odalátogató turistáknak, amelyben az emberek nemcsak jól érzik magukat, hanem ennél többet, valódi élményt ad. Nem egyszeri alkalommal, „fellángolás-szerűen”, hanem folyamatosan.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS