Új pályán a MOFA • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Új pályán a MOFA

A cég jövője biztosított

KRONOSPAN-MOFA Magyarország Farostlemezgyártó Kft. néven vegyes vállalat alapításáról írt alá megállapodást a KRONOSPAN Holdings Limited és a Mohácsi Farostlemezgyár (MOFA) Részvénytársaság. A hír hátteréről Szántó Dezső, a MOFA Rt. vezérigazgatója tájékoztatta lapunkat.

– A vegyes vállalat létrehozásával biztosítjuk a cég jövőjét – jelentette ki Szántó Dezső. – Ha ezt a lépést nem tesszük meg, minden MOFA-s elvesztette volna a munkáját. A környezetterhelési díj, valamint a közgazdasági szabályozás olyan terhet rakott a MOFA vállára, amellyel már nem lehetett önállóan megbirkózni. Továbbá a bezárási fenyegetettség is élő probléma, ha adott ideig nem végezzük el a technológiai fejlesztéseket. A MOFA-nál nem befejeződik, hanem elkezdődik valami: környezetbarát termelés és korszerű termékek biztosítják majd azt, hogy a MOFA új pályán indulhasson el.

A MOFA Rt. tevékenykedése átalakul – a gyártáshoz kapcsolódó terület fokozatosan átkerül a vegyes vállalathoz. 2005 januárjától a közös vállalat fogja lakkozott lemezekkel ellátni a vevőket. A lemezek továbbfeldolgozása megmarad az rt-nél: méretre vágott, fúrt, hajtogatott, hornyolt formák, lapraszerelt bútorok hátfalai, fiókok fenéklemezei – megfelelően a piaci igényeknek. Emellett e termékek kereskedelme is megmarad, kibővítve más termékekre (kisbútorok stb.), másabb profillal, kisebb, feldolgozottabb portékák gyártásával. A nagy tömegtermelés átkerül az új vállalathoz. A szállítás, szállítmányozás is a régi cégnél marad, mivel ezekkel az új cég nem foglalkozik.

– A dolgozóink esetében igyekszünk a nem könnyű időszakot áthidalni – mondta a vezérigazgató. – Egyrészt segítjük az embereinket, hogy létrehozzanak olyan társaságokat, amelyek adott tevékenységre szerződést kötnek a MOFA-val és az új közös vállalattal is, ilyen például a karbantartás, irodák takarítása. Másrészt az induló nagy volumenű beruházás munkalehetőségeket teremt. A beruházás kivitelezőinek kiválasztásakor előnyben részesülnek azok, akik alkalmazzák a MOFA-sként tovább dolgozni nem tudókat.

Az utolsó termelő beruházás 1973-ban volt, 1998-ban épült a lakkozósor – közte semmilyen termelő beruházás nem történt. Rekonstrukciók voltak, de új, nagy teljesítményű gyártósor indítására nem került sor. A világ nem állt meg, ezt a 25 évet kell behozni, ugyanis ez az idő nem múlt el nyomtalanul a farostlemezgyártó szakmában. A KRONOSPAN Európa minden országában jelen van, a szakma egyik meghatározó, nagy múltú, dinamikusan fejlődő cége. A mohácsi fejlesztéssel környezetbarát, korszerű termelés indul el 2006-ban. A jelenlegi 60 ezer köbméter alaplemez helyett 150-200 ezret fog gyártani a gyár. A korszerű, automatizált gépek kevesebb munkaerőt igényelnek – ez akkor is így lenne, ha saját fejlesztésben valósul meg a beruházás. A MOFA a 70-es évek technikai színvonaláról a XXI. századi technikai szintre kerül, mivel 2006 tavaszáig az új vegyes vállalat nagy teljesítményű, száraz technológiás gyártósort telepít és állít üzembe nagy, közepes és alacsony sűrűségű vékony farostlemez gyártására. A MOFA Rt. – az egyetlen magyarországi farostlemezgyártó – jelenleg nedves eljárással állítja elő termékeit. A száraz technológia bevezetésével a környezetterhelés is jelentősen csökken.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS