L. Csépányi Katalin | Hetedhéthatár
Szerzői archívum

L. Csépányi Katalin

L. Csépányi Katalin írásai: 160
L. Csépányi Katalin

Tóth Péter Lóránt versvándor előadása elmarad

Sajnálatos ok miatt Tóth Péter Lóránt október 12-re tervezett pécsi előadása elmarad. A versvándor, Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondó, tanár, a Káplár László Jó Ember Díj 2016. évi díjazottja október 12-én, hétfőn fél 7-től a Pannon Magyar Házban (Pécs, János u. 22.) adta volna elő a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című pódium műsorát Radnóti Miklós és a többi áldozat emlékére.

Petár Ilijin, az ács – kiállítás a Pécsváradi Várban

A Pécsváradi Várban két hónapon keresztül – februárban és márciusban – mutatja be Petár Ilijin ács az általa használt eszközöket, szerszámokat, a fakötéseket (több százat), a gerendaházak makettjeit, fotókon a munkafolyamatokat. A kiállítás most ért félidejéhez. Családok jönnek megtekinteni, hiszen meg lehet próbálni egy fakötést szétszedni és összeilleszteni, egy gerendaház makettjét felépíteni.

A Versvándor, Tóth Péter Lóránt Mohácsra ért – Radnóti vers-zarándoklat 2019

Egy fiatalember állt a hallgatóság előtt és megidézett egy másikat szeptember 19-én, csütörtök késő délután a mohácsi Mohácsi Jenő városi könyvtárban. Tóth Péter Lóránt, a kunszentmiklósi Versvándor, tanár feledhetetlen órákat szerzett a hallgatóságnak.

Báling József szobra – szülőfalujában: Fekeden

Báling József hosszú éveken keresztül volt a Baranya Megyei Német Önkormányzat elnöke, a Német Önkormányzatok Országos Szövetségének kulturális alelnöke. E szervezetek, valamint Feked Község Önkormányzata és a család összefogásával készült az a szobor, melynek avatására június 16-án került sor Fekeden.

Eljutni embertől Emberig – Balipap Ferencnek sikerült

Balipap Ferencre, az Emberre emlékeztek mindazok, akik március utolsó szombatjának délutánján elmentek a dombóvári Művelődési Házba (Tinódi Ház). Mégpedig nem kevesen választották programul a dr. Balipap Ferencről készített portréfilm díszbemutatóját: a pinceszínház terme zsúfolásig megtelt.

Az ötletbajnok Pazaurek Dezső – kiállítás Dunaszekcsőn az Örökségházban

Pazaurek Dezső ötletei bejárták a világot – és ez nem túlzás! A tamagocsitemető, a Rizikó Tours, a nyári mikulás, a dunai kötélhúzás, a dunaszekcsői vízlépcső és még hosszan sorolhatnám, hogy mi mindent ki nem talált, folyamatos híranyagot adva a médiának a baranyai faluról, Dunaszekcsőről. Pazaurek Dezső elment tíz éve, fiatalon.

Gyermán – 80 (1938–1990)

Január utolsó szombatján egy emberöltő távolából jelent meg Pécsett Gyermán István hegedűművész, koncertmester zenében, szóban – aki január hónapban lett volna nyolcvanéves. A sors másként alakította életútját: 52 évesen hirtelen lezárult földi léte.

Búcsú Kovács József Hontalantól

Tudtuk, hogy küzd a kórral barátunk és szerzőtársunk, Kovács József Hontalan. Szorítottunk érte! De sajnos, nem ő nyert ebben a viadalban… 67 éves volt idén augusztusban.

Rákkutatással foglalkozó zászlóshajós cigány

A 29 éves rákkutatással foglalkozó biológus-genetikus, Horváth József, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának tudományos doktorjelölt hallgatója, hazajött Pécsre március 10-én, a Gandhi Gimnáziumba, hiszen 2002-2003-ban ide járt középiskolába egy tanév erejéig.

Winkler András: Maradék

Winkler András, soproni barátunk és szerzőtársunk legújabb kötetének, a Maradék-nak február 28-án, kedden, 18 órától lesz a bemutatója a Ligneum Látogatóközpontban (Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.).

Várkonyi Nándor Emléknap Pécsett

120 éve született Várkonyi Nándor. Erre az alkalomra, május 19-re emléknapot szervezett Kende Kata, Várkonyi Nándor unokája, valamint a Csorba Győző Könyvtár Pécsett, a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban. A rendezvényt megelőzően a pécsi köztemetőben koszorúzás volt Várkonyi Nándor sírjánál.

Elment a tanítómester – Báling József, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettese

Nemrégiben baráti-ismerősi körben beszéltünk arról, hogy felesége, Éva néni halála után hogyan telhet az élete a 88. évében lévő Báling Józsefnek, a Dunántúli Napló egykori főszerkesztő-helyettesének. Nem telt el egy hét, és érkezett a hír: Báling Józsefet családja körében március 16-án érte a halál.

20 éves a mátraderecskei mofetta – 1. rész

Magyarországon a múlt század utolsó évtizedének közepéig nem volt az erdélyiekhez hasonló mofetta, így a gyógyhatásáról is alig hallottak az emberek, kivéve az erdélyi kapcsolatokkal rendelkezőket vagy onnan származókat. Húsz év óta betegek ezrei keresik fel a mátraderecskei széndioxid gyógygázfürdőt, hogy a mofetta jótékony hatását megtapasztalják.

Pécsi Géza elment…

Bár egy városban éltünk, mégsem ismertük egymást egészen 2008-ig. Ekkor hozott minket össze Káplár László, pontosabban a róla elnevezett Jó Ember Díj, ugyanis a 2008-as Káplár László Jó Ember Díjas Pécsi Géza lett. Kapott korábban is elismeréseket, de úgy mondta, hogy számára ez volt a legfontosabb díj életében.

Betegkonferencia – pápai áldással

A 3. szkleroderma világkonferencián Budapest-Szeged-Pécs képviselte a magyar szisztémás szklerózisos betegeket. Nyolcan utaztunk Rómába, február elején. Garay-Tóth Beáta, az Országos Scleroderma Közhasznú Egyesület alapító elnöke, több éve a FESCA (Európai Scleroderma Szervezetek Szövetsége) alelnöke értesült arról, hogy a konferencia kezdete előtti napon a pápai audiencián részt vehet a világkonferencia küldöttsége, köztük a magyarok is.Archívum

Hirdetés