Lengyelország – 3. Északi tájakon • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Lengyelország – 3. Északi tájakon

Lengyelországi kirándulásunkat a Mazuri-tavak vidékén folytatjuk, majd ellátogatunk egy hatalmas lovagvárba. Utazásunkat a Balti-tenger partján zárjuk, ahol felkeressük Gdanskot, Gdyniát és egy kedvelt tengerparti üdülőhelyet.

A Mazuri-tavak világa

A Mazuri-tavak vidéke az aktív kikapcsolódás kedvelőinek paradicsoma. A sík terület, melyet néhány ezer évvel ezelőtt még összefüggő jég borított, ma tavakkal, folyókkal, csatornákkal sűrűn átszőtt vadregényes vidék. Bevezetésként a történelmi hangulatú Olsztynban teszünk egy sétát – ez a város a Mazuri-tavak víziturizmusának központja, de pompás műemlékei miatt is igen kedvelt úticél. Megtekintjük középkori várát, Lengyelország egyik legszebb, téglából épült gótikus templomát, a városháza épületét és sétálunk egyet a hangulatos óváros utcáin.

A városközpont közelében húzódó parkos területen ülhetünk be túrakajakjainkba, és vághatunk neki 8 kilométeres evezős túránknak. A kajaktúra első szakasza még „városi” területen vezet, mesterséges csatornán, majd nemsokára kiérünk az igazi természetbe. Fantasztikus, szinte paradicsomi világot fedezhetünk fel, tavirózsákkal, vízitökökkel és szebbnél szebb nyíló virágokkal, vízimadarakkal.

Malbork vára

A vízitúrát követően nyugat felé vesszük az irányt, és ellátogatunk Malborkba. Itt áll a Német Lovagrend középkori erődítménye. Ez a világ legnagyobb téglából épült vára, 2000 óta az UNESCO Világörökség része. Német neve Marienburg, vagyis Mária vára. Építése a 13. században kezdődött, majd miután 1309-ben ide helyezték a lovagrend székhelyét, nagyszabású bővítések kezdődtek. 40 év alatt hatalmas erődítménnyé fejlesztették. Az évszázadok alatt további átalakítások zajlottak le, a hadászati funkciók mellett a várban kolostor is működött, egyes részeit pedig raktárként használták. Napjainkban kedvelt turistacélpont, tartalmas idegenvezetés keretében sok érdekességet tudhatunk meg róla.

„Hajózás szárazon” - Elblagi-csatorna

A vár megtekintése után egy nem mindennapi hajókirándulásra indulunk, az Elblagi-csatornán Jelonki és Elblag között. A hajózócsatorna különlegessége, hogy egy rövid szakaszon a vízi járművet egy elmés szerkezet segítségével kiemelik a vízből és átvontatják egy másik csatornához, ahol a „leereszkedés” után folytatjuk utunkat immár újból a vízen. Mondani sem kell, csodálatos természeti környezetben haladunk, miközben körös-körül rengeteg vízimdár kísér bennünket utunkon.

Gdansk – kikötői sétány, háttérben a jellegzetes daruépülettel

A Balti-tenger partján fekvő városok közül legjelentősebb Gdansk. A 460 ezer lakosú város a Gdanski-öböl partján helyezkedik el, több mint egymillió lakosú városközösséget alkotva Sopottal, Gdyniával, és több kisebb településsel. Gdansk egykor a Hanza Szövetség tagja volt, sok gyönyörű épület ebből az időből származik. A legtöbb látványosságot, a szebbnél szebb épületeket az Ulica Dluga (Hosszú utca) és a hosszú piac területén, vagy annak közelében láthatjuk. A főként a 17. században épült házak közötti szakaszt gyakran Királyi Útnak nevezik, mert az idelátogató királyok itt vonultak végig. Hozzá kell tenni a teljesség kedvéért, hogy a város épületeinek 80%-a a második világháborúban megsemmisült, a mai városkép a háborút követően végzett gondos rekonstrukció eredményeként jött létre.

Gdansk óvárosában

A közeli Gdynia egykori halásztelepülés ma jelentős kikötőváros. A turisták azonban nem ezért, hanem a tenger élővilágát bemutató múzeuma és akváriuma miatt látogatják nagy számban.

Sopot, esti séta a szeles tengerparton

Közkedvelt tengerparti üdülőhely Sopot. A vízpart mentén sorakozó régi nyaralók, villák, szállodák sugallják, hogy nagy múltja van az itteni idegenforgalomnak. A vízparti kikapcsolódást évtizedek óta különböző kulturális események, koncertek, fesztiválok színesítik, a jazzfesztiváloktól a könnyűzenei dalfesztiválokig. Nyári estéken mindig hatalmas élet van az elegáns sétányokon, a vendéglők teraszain állandó a nyüzsgés.

(A szerző felvételei)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS