A házelnök válaszolt lapunk kérdéseire • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A házelnök válaszolt lapunk kérdéseire

„Egyik legfontosabb szavunk a szolidaritás kell, hogy legyen”

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke

Házelnök Asszony! Ez évben Önt a Parlamenti Világközpont Igazgatótanácsának társelnökévé választották New Yorkban. Mivel foglalkozik ez a szervezet?

Köszönöm ezt a kérdést, ez külön egy interjú témája lehetne. Ez a világközpont a parlamenti informatikával foglalkozik. Az egyiptomi parlament elnökével vagyunk ketten társelnökei. A feladata az, hogy megtalálja azt a hálózati lehetőséget, ami a parlamentek informatikai összekötését jelenti. Ebből én szeretném kiemelni az európai együttműködést, amit a lisszaboni szerződés nagyon jól tartalmaz. Ez teljes egészében elősegíti azt, hogy éljenek a nemzeti parlamentek azokkal a vétó jogokkal, amelyeket a bizottságok előterjesztései tekintetében tehetnek. Összefoglalva: egy informatikai hálózat létrehozása a központ feladata. Digitális világunkban ez egy nagyon pozitív lehetőséget kínáló szervezet.

Milyen itthoni eseményre vagy eseményekre emlékszik legszívesebben vissza a 2008-as év vonatkozásában?

Azokat a pillanatokat tartom számomra szívet melegítőnek, amikor sikerült a parlamenti frakciók tekintetében egyetértést létrehozni. Ha visszatekintek 2008-ra, jó néhány esetben volt ilyen. Ezenkívül létrehoztuk az európai uniós elnökségi felkészülési munkacsoportot. Létrehoztunk egy Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot. Sokszor számon kérik az országgyűlési képviselőkön és a politikusokon, hogy nem sajátjuk a távlatos gondolkodás. Az előbb elmondottak pontosan jó adalékok arra, hogy igenis a hosszú távú kérdésekkel is foglalkoznak. Egy olyan 32 fős grémium jött létre, amelyben a civilek, érdekképviseletek, egyházak, tudományos élet képviselői megtalálhatók. Ez a szervezet a hosszú távú fenntartható fejlődéssel foglalkozik, amelynek célja a harmonikus Magyarország létrehozása.

Szarvas István és Szili Katalin

Külföldi utazásai során mire emlékszik vissza örömmel?

A nem távoli múltban a Bundestag elnöke, Norbert Lammert úr meghívott egyedüli külföldi parlamentelnökként 60. születésnapi ünnepségére. Érdekes, hogy az összes közjogi méltóság, az egész kormány összejött a házelnök születésnapjára. Ez jól jelzi azt, hogy egy hosszú demokratikus politikai kultúrát magáénak tudó országban hogyan lehet ilyen alkalmakkor is együtt lenni. Az ünnepségen megbeszélést folytattam Horst Köhler államfővel és Angela Merkel kancellár asszonnyal, akit meghívtam magyarországi látogatásra. A berlini ünnepségen jó volt magyarnak lenni.

Mit üzen az olvasóinknak, az országnak és politikustársainak?

A 2009-es esztendő minden tekintetben várakozásokat rejt előttünk, esetlegesen aggodalmakat vagy félelmet is. Ebben a helyzetben nekünk, politikusoknak nagyon fontos éreztetni azt, hogy nyilvánvaló, hogy következik egy pénzpolitikai és egy azt követő gazdasági válság. Ezen az őszön ez jellemezte nemcsak Európát, hanem az egész világot. Ilyen körülmények között az egyik legfontosabb szavunk a szolidaritás kell, hogy legyen. A különböző társadalmi különbségek csökkentése, a munkahelyek elvesztésének minimalizálása és sorolhatnám tovább, de ha megengedné, akkor most kibújnék politikusi mivoltomból. Csak emberként hadd mondjak annyit, hogy ilyenkor az emberben mindig a várakozás van, amikor egy esztendőfordulóra kerül sor. Békésebb, boldogabb együttműködő-készebb, egymásra jobban odafigyelő 2009-es esztendőt kívánok nekünk politikusoknak, közéleti szereplőknek és az ország valamennyi lakójának! Ha kielégítők nem is, de kimerítők biztos voltak a válaszaim – mondta befejezésül a magyar parlament első embere.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS