A „magyar Beatles” legendás alakja • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A „magyar Beatles” legendás alakja

Bródy: „ott a mi dalaink különleges értékkel bírnak…”

Az egykor magyar Beatlesként számon tartott együttes 1965-ben alakult. 1973. évi felbomlása óta nagyon ritkán lépett színpadra. 1981-ben volt az első nagy visszatérés, amiről a Koncert című film készült. 1990-ben a Népstadionban ünnepelte 2 x 80 000 ember a legendás csapatot. 1996-ban 3 x 18 000 tapsolt a Budapest Sportcsarnokban és azért csak háromszor, mert több szabad nap nem volt a csarnokban. 2001-ben hármas koncerten összesen közel 100 000 vegyes korú rajongó volt a Népstadionban.

Eljött a megalakulás 40. évfordulója, a 2005. év. Csíkszeredán augusztus 5-én, Budapesten, a Szigetfesztiválon augusztus 9-én lép fel a legendás nagy csapat: Bródy János, Illés Lajos, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és Szörényi Örs, aki a közelmúltban elhunyt Pásztory Zoltán helyét foglalja el (aki egykori mestere volt).

A Pesthidegkúton tartott sajtótájékoztató után beszélgettem a Kossuth-díjas Bródy Jánossal. Több mint 50 nagylemez elkészítésében vett részt, 500 dal szövegét szerezte és 100 dal zenéjét komponálta, írt rock balladákat, rock operát, történelmi operát, zenés történelmi játékot, utolsónak írt nagy zenei műve Andrew Lloyd Webber-Ben Eltonnal Volt egyszer egy csapat (2005).

Van a világon hozzátok hasonló zenekar, amelyik, mint ti, 40 éves jubileumát ünnepli?

Bizonyára van, én nem tudok neked erre biztos választ adni. Viszont olyan, hogy az eredeti felállásban, mint mi − sajnos Pásztory Zoli nélkül −, nem hiszem, hogy sok van világon.

A zenén kívül foglalkoztál mással is. Gondolok itt a politikára vagy egyébre. Mikor a Fotex igazgatóságának tagja voltál, én is Fotex részvényes voltam. Emlékszem, hogy mikor Várszegi, a Fotex elnöke le akart váltani és Bob Dole ex szenátort  megválasztani helyetted, szavazást kértem, és 40 millió szavazatot kaptál, de Bob Dole 60 milliót.

Valóban, 1994-ben egy ideig igazgatósági tag voltam a Fotexnél. Várszegi kért meg rá, korábban ő is zenész volt. A Hungarotont szerettem volna megmenteni, illetve menedzselni, de ez csak részben sikerült. Nem mindenben értettünk egyet az elnökkel, így nem csodálkoztam, hogy mást választatott a helyemre. A politikával csak indirekten foglalkoztam. Jelenleg a Szerzőjogvédő Egyesület elnöke vagyok. 1993-ban már a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának ügyvivője voltam. Úgy érzem, ezen munkámnak meglett a gyümölcse: eltörölték a hadkötelezettséget. Mindig fontosnak tartottam a szabadságjogokat.

Sok szép, érzelmes, szerelmes dalt komponáltál. Mit jelentettek neked a szép nők és mit jelentenek 60 után?

Sokat jelentettek, de most is így van. Ki kell, hogy javítsalak, nem vagyok még 60, csak 59, én vagyok a legfiatalabb a csapatban. Visszatérve a hölgyekre: az a csodálatos bennük, hogy míg minket a birtoklás és a produkció jellemez, ők a létezésre és a reprodukcióra teszik a hangsúlyt. Boldog házasságban élek, másfél éve született egy csodálatos gyerekem.

Most készültök Csíkszeredára. Mit jelent neked Erdély?

Nagyon szép vidék. Sokat járok határon túlra, ott a mi dalaink különleges értékkel bírnak. A zene és kultúra, amely legkönnyebben befogadható. Sokat hallgatták dalainkat, de korábban, a rendszerváltás előtt ilyen felállásban nem lehetett ott az Illés zenekar. Most pótoljuk. Örülök, hogy ott búcsúzunk.

Mik a további terveid?

Van munkám elég. Halász Jutkával dolgozunk egy lemezen, és a Madáchban is van bőven feladat.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS