Megkezdődhetnek az élőhelyrehabilitációs munkálatok a Duna-Dráva Nemzeti Parkban • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Megkezdődhetnek az élőhelyrehabilitációs munkálatok a Duna-Dráva Nemzeti Parkban

Sikerrel végéhez értek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság területén tervezett élőhelyrehabilitációs KEOP beavatkozások előkészítését célzó tervezési-engedélyeztetési folyamatok. A projekt sikeres lezárását követően a megvalósítást célzó pályázatot 2011 tavaszán-nyár elején nyújtja be az igazgatóság. A kivitelezés az eredeti tervekhez képest némiképp módosult tartalommal, több helyszínen indul majd meg, 2012. év első felében. A kivitelezési pályázatot az új előírásoknak megfelelően külön nyújtják be támogatási igénnyel az élettelen természeti értékek védelmét szolgáló beruházási elemeke, és külön az élőhelyek védelmét célzó beruházások finanszírozására. Összértékük várhatóan megközelíti a 300 millió forintot. A célterületek érintik a Mecsek és a Villányi-hegység barlangjait, a Szársomlyót, Dráva-menti erdős és vizesélőhelyeket, és a Dél-Mezőföldi Tájegységet.
A DDNPI területén tervezett élőhelyrehabilitációs beavatkozások célja egyrészt vizes és vízi élőhelyek állapotának javítása, természeti értékekben gazdag mocsárrét és időszakos vízállások mozaikjának visszaállítása, a vizes élőhelyekhez kötődő védett fajok populációinak nagyságának növelése. Másrészt szükség van az értékes társulásokat fenyegető invazív fásszárú állományok visszaszorítására, cserjések borításának csökkentésére. A barlangokhoz kapcsolódó beavatkozások a védett geológiai értékek állagának és a denevér-élőhelyeknek a védelmét szolgálják.
A projekt megvalósulásával az idegenhonos faállományok, invazív fásszárúak, lágyszárúak és helyenként őshonos cserjések által elfoglalt terület nagysága csökkenni fog. Ezáltal jelentős nyomás alól szabadulnak fel a DDNPI területének kiemelkedően értékes gyepei és fás társulásai, egyben lehetővé válik a természetes folyamatok érvényesülése, az erdők faj és korosztályeloszlása a természetszerű erdők irányába mozdul el.
A drávaszentesi zsilipekkel visszatartható lesz a területre hulló csapadék, továbbá a területen átfolyó patakok vízhozamának jelentős része, ami által emelhető a talajvízszint. Ezzel a még meglévő mocsárrétek kedvezőbb ökológiai állapotba jutnak és nőni fog ezen társuláshoz köthető védett növény- és állatfajok egyedszáma, illetve a területen átvonuló, fészkelő és táplálkozó madárállomány nagysága.
A Rigóc patakra felfűzött egykori halastavak vízszintje a természeti értékek szempontjából ideális szintre lesz beállítható és szabályozható. A feltöltődött tóegységekben nőni fog a nyílt vízterület nagysága a homogén gyékényesek helyén, ennek eredményeképpen több, a nyílt vizet is igénylő faj (vidra, cigányréce) élettere, továbbá a tórendszer, mint táplálkozóhely szerepe is megnő. Ez különösen a közelben fészkelő fekete gólya és rétisas populáció növekedését segíti elő. A homogén gyékényesek helyén a nádasok kiterjedésének növelése is cél, mely többek között a nádban fészkelő madárfajok állománynagyságának növekedését is jelenti.
A rendkívül értékes Nagyberek láptórendszer keleti oldalán tervezett élőhelyrekonstrukciós tevékenység következtében a tájidegen és/vagy adventív fafajok visszaszorítását követően nyílt, mozaikos homoki gyep és természetszerű homoki ligeterdő komplexum jön létre. A beavatkozás elősegíti az ezen élőhelyhez kötődő növénytani és állattani értékek megőrzését, állományaik növelését. A projekt megvalósulásával biztosítható lesz a fokozottan és megkülönböztetetten védett barlangok és képződményeinek, illetve a védett, fokozottan védett denevérek élő- és telelőhelyének megóvása.
Jelen projekt a beavatkozások előkészítését szolgálja, azaz a szükséges felmérések, tervek, hatósági engedélyek és elemzések elkészíttetését, a megvalósítás elindítását megelőzően lefolytatandó közbeszerzés dokumentációjának összeállíttatását finanszírozza.
Projektazonosító: KEOP-7.3.1.2-09-2009/0001
Projektköltség (előkészítés): 17.029.444,- Ft
Támogatás (előkészítés): 12.977.170,- Ft

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS