A Suzuki alkatrészek egyharmada magyar • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Suzuki alkatrészek egyharmada magyar

Kettős ünnepségre hívták az újságírókat a közelmúltban Esztergomba, a Magyar Suzuki Zrt. telepére: egyrészt alapításuk húszéves évfordulóját és a kétmilliomodik gépkocsit ünnepelték, másrészt bejelentették, hogy gépkocsiflottával támogatják a londoni olimpiáig a MOB tevékenységét.

A ceremónián Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérizgatója köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik áldozatos munkájukkal kivették részüket a Magyarországon gyártott kétmillió autó előállításából, s így osztozhatnak a sikerekben is. Egyenként ajándékot adott át mintegy kéttucat, 1991-től a cégnél dolgozó munkatársnak.

A Suzuki soha egyetlen forint profitot nem vitt ki az országból, minden nyereséget visszaforgattunk a gyárba. Bízvást mondhatom, hogy a cégünk egy magyar vállalat – mondta ünnepi beszédében a vezérigazgató, aki szerint húsz év alatt 1,29 milliárd eurót, vagyis 347 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. Az esztergomi gyárban 3400 saját dolgozót foglalkoztatnak, az első körös beszállítóknál 18 ezer, további 84 cégnél 32,6 ezer munkahely köszönhető a cégnek: a több mint negyvenezer ember a magyarországi foglalkoztatottak egy százalékát jelenti. Hisashi Takeuchi elmondta: – a Magyar Suzuki éves exportbevétele 1,4 milliárd euró, ami a magyarországi export két százalékát jelenti. Ha egymás mögé raknánk az Esztergomban készült autókat, akkor Pekingig érne a sor, míg nyugat felé egészen Detroitig állna a kétmillió autó – tette hozzá a magyar Suzuki Zrt. első embere az ünnepi ceremónián, ahol az is kiderült, hogy az Esztergomban készülő autókat 45 országba exportálják, a legtávolabbi célország Új-Zéland.

Az ünnepi esemény végén Gyulay Zsolt, a MOB alelnöke, Csonka Zsófia és Sidi Péter sportlövők, Pars Krisztián kalapácsvető, valamint Kiss Dániel gátfutó, Londonra kvalifikált magyar olimpikonok között vezette le a jubileumi kétmilliomodik Swiftet a gyártósorról. – Örömünkre szolgál, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság gyémánt fokozatú támogatója, a Magyar Suzuki Zrt. évek óta a magyar sport, a magyar olimpiai csapat érdekeit szolgálja – mondta Gyulay. Nagyon köszönjük, hogy támogatásukkal hozzájárulnak ahhoz a megfeszített munkához, amely a magyar sportéletben folyik, és biztosítják a londoni felkészülés nyugodt körülményeit. Bízom benne, hogy a mi autónkkal a jövőben is szoros lesz az együttműködésünk. További sikereket kívánok, és gratulálok a dupla jubileumhoz – tette hozzá az alelnök.

Az ünnepség után Hisasashi Takeuchi készségesen válaszolt lapunk kérdéseire.

Vezérigazgató Úr! 1995-ben Osamo Suzuki úr a Suzuki Motor Corporation elnöke interjút adott nekem, mint a Gépipar főszerkesztő-helyettesének. Ugyanazt kérdezem, amit akkor az elnök úrtól kérdeztem. Szándékukban áll-e tovább növelni a magyar beszállítások arányát? Ha megengedi, mielőtt válaszol, ismertetném Önnel mit válaszolt akkor az elnök úr: Az idén tovább kívánjuk növelni a magyar beszállítások arányát a Japánból érkező 40 százaléknyi, valamint a Nyugat-Európából származó 11 százaléknyi beszállítási arány rovására. Az az elképzelés, hogy a magyar autóalkatrészeinek négyötöde, (a motor és a sebességváltó kivételével minden) Magyarországról legyen beszerezhető. Ezt fokozatosan kívánjuk elérni.

A japánból hozott alkatrészek aránya egy kocsira vetítve mindössze 17 százalék. A fennmaradó 83 százalék Európából, ezen belül 40 százalék Magyarországról származik. Azt mondhatom, hogy az alkatrészek egyharmada magyar. Ha a pénzügyi részt nézzük, mintegy 50 százalékát itt költjük el az alkatrészekre. Alapelvünk, hogy itt szerezzük be a lehető legtöbb alkatrészt, de ez önökön múlik, el kell érni a japánban előírt minőséget.

Mi az, ami nagyon tetszik itt Magyarországon és mi az, ami nem?

Bizonyára értesült róla, hogy más országokban is vannak ilyen gyáraink. Említeném Kínát és Indiát. Meg kell mondanom, hogy bárhol építünk üzemet, ugyanolyannak kell lenni, mint amilyen Japánban a mintaüzem. Mi Önökkel vagyunk a legelégedettebbek! Ha a japán üzem 100 százalék, akkor Önök 90 százalékon állnak mindent összevetve. Ez óriási eredmény!

Mi a negatív?

Ilyet nem tudok mondani.

Tizenhat év telt el azóta, hogy Osamo Suzuki elnök-vezérigazgató úrral interjút készítettem. Lehet, hogy ismét sikerülhet?

Nézze, ő már 81 éves, ritkán jön Magyarországra, bár tavaly itt volt és június 10-én találkozott Orbán Viktor miniszterelnök úrral is. Kevés interjút ad, de megpróbáljuk megszervezni!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS