Mofetta-kezelés – tb-támogatottan • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Mofetta-kezelés – tb-támogatottan

Dr. Gyetvai Gyula, a mofetta ügyvezető igazgató főorvosa

Közel egymillió érbeteg kezelésében és a rehabilitációban új távlatokat nyit a mátraderecskei természetes szén-dioxid gyógygázfürdő, azaz a mofetta társadalombiztosítási támogatása, melyről a nemzeti erőforrás miniszter 2011. május 31-i rendelete szól – tájékoztatta a Hetedhéthatárt Gyetvai Gyula, a mofetta ügyvezető igazgató főorvosa. – A támogatás mértékéről az OEP ármegállapító bizottságának kell döntenie, remélhetőleg erre minél előbb sor kerül. Jelenleg 1600 forintba kerül egy kezelés, vagyis egy tizenöt kezelésből álló kúra, amely fél évre is jelentősen javítja a betegek életminőségét, 24 ezer forintba kerül.

Évente ezrek keresték fel eddig is Magyarország egyetlen mofettáját, felvállalva a kezelések teljes anyagi terhét. A gyógyászati intézmény 2003-tól küzdött az OEP-támogatás megszerzéséért. Végre célegyenesbe került a támogatás kérdése, így megsokszorozódhat azok száma, akik a Mátra északi részének gyógyító kincsét használhatják. Az érbetegek sokasága szerzett eddig is információt a szén-dioxid gyógygázfürdő kedvező hatásáról: az ott felvett kezelések utáni növekvő járástávolságról, a fájdalmak csökkenéséről, a bezáruló-gyógyuló sebekről, a keringés mérhető beindulásáról, a cukorszint, a vérnyomás csökkenéséről és még sorolhatnám hosszan a kedvező tapasztalatokat, amelyekről a betegek számoltak be nekem. E sorok írója először kilenc éve járt a mofettában, azóta rendszeresen visszatér, hogy az autoimmun betegségének, a szisztémás szklerózisnak a szinten tartásában a klinikai kezelés mellett a szén-dioxid gáz is segítsen.

A mátraderecskei mofetta épülete

Az elmúlt években rengeteg beteggel találkoztam Mátraderecskén, sokukkal ismerősként üdvözöljük egymást, hiszen az érszűkületesek évente kétszer visszatérnek két-két hétre, hogy karbantartsák magukat. Rengeteg küszködésnek voltam tanúja, például amikor a már levágott egyik láb után a fiatalember a másikért küzdött, és elmúlt azóta néhány év, de ez a lába még megvan, tud dolgozni, a családjáról gondoskodni. Sok olyan beteggel is találkoztam, akik amputáció előtt végső kísérletként mentek a mofettába, és a lábuk megmaradt!

A betegek elmondták azt is, hogy egyre több orvos ajánlotta nekik a mofettát: érsebészek, reumatológusok, belgyógyászok, szívgyógyászok.

A magyarországi mofetta egyedülálló az országban, nem úgy, mint az erdélyi mofetták, ahol évszázadok óta használják gyógyászati célra ezeket, és ennek megfelelően jól ismerik orvosok, betegek egyaránt. Ezért Romániában a gyógyítás természetes része a mofettáztatás, egy-egy mofettára kórházak, egészségügyi intézmények épültek, sok helyen teljes társadalombiztosítási támogatottsággal folyik a gyógyítás, a rehabilitáció.

A mofettagödörben a szén-dioxid gázban lebegnek a szappanbuborékok

Most már Magyarországon is változik a helyzet: belátható időn belül egyre több beteg előtt megnyílik a lehetőség arra, hogy a kapuvári mesterséges szén-dioxid gázkezelés után a mátraderecskei természetes gyógygázfürdőt is igénybe vehessék OEP-támogatással. Az ártárgyalások folyamatban vannak.

A Hetedhéthatárban már többször írtam a mofettáról, a korábbi írások ide kattintva megtalálhatók. Mivel én az Élet és Tudományban megjelent cikk alapján kerültem közel tíz évvel ezelőtt a mofettával kapcsolatba, ezért tartom fontosnak a híradást a Hetedhéthatárban is – hogy a média erejével minél több helyre eljusson az információ a gyógyító gázról, minél többeknek segítsen a feltörő vulkáni gáz, a természet ajándéka.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS