Hetedhéthatár | Kulturális kavalkád a "Hamerliben" szeptember 17-18-án

Kultúra, művészet

Kulturális kavalkád a „Hamerliben” szeptember 17-18-án

A Kulturális Örökség Napjai eseményeinek sorából egy igazi kulturális kavalkádot emeltünk ki és ajánlunk Olvasóink szíves figyelmébe. A hagyományos európai kulturális eseményhez idén csatlakozott Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár a pécsi Király utca 9. szám alatt található épületegyüttes kapuit nyitja meg a nagyközönség előtt. A könyvtár munkatársai és lelkes pécsi civilek közreműködésével az elmúlt bő egy év alatt több mint 30 alkalommal itt került megrendezésre a Retro Könyvvásár, amely ezen a hétvégén számos művészeti programmal bővül ki és várja két napon át a betérőket.

A Hamerli udvarban

A pécsi belváros közkedvelt sétálóutcájában álló épület a XIX. század elejétől a Hamerli család vaskereskedésének, raktárának és lakásának adott otthont, melyet a tüke pécsiek ma is egyszerűen „Hamerli”-ként ismernek. Az elmúlt évtizedekben a Városi Könyvtár Igazgatási Központja és a Kilenc Király Gyermekkönyvtára működött itt. Udvarán egy több emelet magas, titokzatos téglaépület áll, mely jelenleg a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár könyvraktáraként működik – a könyvtár munkatársai és a beavatottak körében ezt az épületet a „Tápraktár” névvel illetik.

A Hamerli-vaskereskedés egyik régi hirdetése

Ez az épületkomplexum szeptember 17-18-án ismét élettel, nyüzsgéssel és értékekkel telik meg, amolyan igazi kulturális fellegvárként megidézve a „pécsi nagyok” – Tüskés Tibor, Várkonyi Nándor, Csorba Győző, Weöres Sándor, és főként a Hamerli család emlékét. A helyszínen óránként épületbejárás lesz szombaton és vasárnap 10-19 óra között. A bejárás során a kapualjban működő Retro Könyvvásártól indulva tárlatvezető kalauzolja a csoportokat a teljes épületkomplexumon át.

Az egykori Hamerli Vaskereskedés

A látogatók bejárhatják a könyvraktár minden szintjét, megtudhatják milyen szerepet játszik a könyvtár életében ez a raktár. Az alkalmi tetőgalériában szerzőtársunk, Komlós Attila pécsi felvételeiből összeállított, „Figyelj a részletekre” című fotókiállítását tekinthetik meg. Az egykori gyermekkönyvtár helyiségeiben Hamerli Antal 1939-ben készült, Pécsről szóló rövidfilmjét vetítik le, a falakon Weinreich László pécsi magángyűjtő számolócédula kiállítása lesz látható. A hírlapolvasóban a KuPé Folyóirat irodalmi performanszát tekintheti meg a közönség. A séta zárásaként a vendégek szemügyre vehetik a régi pécsi hirdetésekből rendezett alkalmi kiállítást az épület utcai kapualjának falán. Ugyanitt, a kapualjban a szeptember 17-i nap zárásaként 20-22 óra között ismét felgördül a Sámli Színház függönye: a Pannon Klassz Közösség és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium Pódiumos növendékeinek színielőadása várja a nagyérdeműt.

Bővebb információ az eseménysorozat honlapján olvasható.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Kulturális kavalkád a „Hamerliben” szeptember 17-18-án”


  1. Hozzászóló: Tüke | 2011. szeptember 19., 08:47

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások