Karácsonyváró a Cseppkő Utcai Gyermekotthonban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Karácsonyváró a Cseppkő Utcai Gyermekotthonban

Szombaton reneszánsz vásárrá alakult át a budapesti Cseppkő Utcai Gyermekotthon színházterme, itt dolgozott a pék, az ékszerkészítő és készült adventi koszorú és adventi naptár is.  Volt élőzene, tradicionális tánc, mutatványosok, színészek, és pantomimesek.

Reggeli után hírnökök jártak körbe és kicsit-nagyot a tágas színházterembe hívtak, ahol a király engedélyt adott a vásár megkezdésére.  Minden gyerekcsoport elkészítette saját adventi koszorúját, miközben a Mare Temporis Alapítvány tagjai igazi reneszánsz hangulatot varázsoltak. Ebéd előtt a vidamsag.com Zsozso bohóca szórakoztatta a vásári népet, majd délután bögréket festettek a gyerekek.

Az esemény a szeptemberben indult Nyújtsd a kezed oktatási program része, melynek keretében gyermekotthonban élő gyermekek számára szerveznek

foglalkozásokat középiskolás önkéntesek a MINYATA (Mindenki Nyaraljon Tábor) Egyesület támogatásával.

A program a tanulási motiváción kívül fejleszti a toleranciát, a kreativitást és a szervezőkészséget is, hiszen a készségfejlesztés során a csoportokra felügyelő felnőtt mentorok mellett az önkéntes középiskolásoké a főszerep. Az általuk szervezett tanulócsoportok, kulturális, kézműves és szabadidős tevékenységek képezik a program alapját. Előtérbe kerül az esélyegyenlőség előmozdítása az oktatásban a hátrányos helyzetű fiatalok számára, ugyanakkor cél a családban felnövő gyerekekkel megismertetni más körülmények között élő társaik mindennapjait, felmerülő gondjait és speciális helyzetét.

A Nyújtsd a kezed program elsősorban a kölcsönös segítségnyújtásról szól: mindkét fél hozzáállását, motivációját és felelősségérzetét formálja. Célja a kezdeti segítségnyújtás után elindítani a gyerekeket az önálló tanulás útján. Az otthonban élő gyermekek elsajátíthatnak különféle tanulási stratégiákat, pótolhatják hiányosságaikat, az önkéntesek pedig megtanulják rendszerezni a részfeladatokat, tervet szerkeszteni egy adott cél elérése érdekében, ami a későbbiekben is elengedhetetlen készség lesz számukra a mindennapi életben.

A szervezők további középiskolás és felnőtt önkénteseket várnak, illetve partnereket és támogatókat keresnek a program továbbfejlesztéséhez.

További információk és fényképek elérhetőek a www.mindenkinyaraljon.hu/nyujtsdakezed honlapon, illetve a facebook.com/nyujtsdakezed profilon.

DALOS ZOLTÁN


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS