Húsvétra újdonságok a Mecsekalján, a Míves Tojás Múzeumban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Húsvétra újdonságok a Mecsekalján, a Míves Tojás Múzeumban

A Húsvétot megelőző Nagyhét idén is mozgalmasnak ígérkezik a Míves Tojás Múzeum házatáján, Zengővárkonyban. Erős kötődés a hagyomány mindannyiunk számára, így ha Húsvétra gondolunk, képzeletünkben rögtön megjelenik a hímestojás, s talán már sokak képzeletében a Míves Tojás Múzeum képe is, ahol a díszített tojásokból a legtöbbet és a legszebbeket találhatjuk. A múzeumban nemcsak megcsodálhatjuk a díszített tojások remekeit, hanem segítő, szakértő kezek irányításával magunk is elkészíthetjük az ünnepi asztalra vagy ajándékozásra szánt hímeseket. Aki a könnyebb utat választja, az értékesítésre szánt szebbnél szebb darabokból válogathat.

Idén két újdonsággal lepjük meg elsősorban ifjú látogatóinkat és kísérőiket. Hímestojás motívumok felhasználásával Memória Játékot készítettünk, amely kiszínezhető, kivágható és hasznos időtöltés, játék kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. A második újdonság virágvasárnapi meglepetés lesz a múzeum 12. születésnapjára. Mindkét újdonsághoz gazdag népművészeti hagyományainkból választottunk hímestojás motívumokat, melyeket így játszva ismernek meg a gyermekek és családtagjaik.

Az ünnepi program hagyományosan az Ifjúsági Tojásfestő versennyel kezdődik Virágvasárnapon, április 1-jén 13.30-kor, a múzeum megnyitásának idei 12. évfordulójára is emlékezve. A versennyel kapcsolatos részletes tudnivalók megtekinthetők a múzeum honlapján.

A Nagyhéten, április 2-6-ig tojásdíszítő bemutatók lesznek naponta 10-től 17 óráig, ezen belül hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás művészetével is megismerkedhetünk. Idén is működik majd a „Hímestojás Szeretteinknek” elnevezésű ajándékkészítő program – tojásírás, tojásfestés, tojásrajzolás –, melynek során ki-ki maga is munkához láthat. A sok figyelmet kívánó programok közben a múzeum tágas előkertjében gyermekek számára játéktér, szabadtéri padokon, asztal mellett pihenési lehetőség is adódik.

Húsvét hétfőn délelőtt a ½10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.  A leányok, legények után a Népiegyüttes Gyermektagozata, a helybéli óvodások, iskolások is porondra lépnek és locsolóverseket és népitáncot adnak elő.

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is (igény szerint meghosszabított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

Hasznos tudnivalók:

www.tojasmuzeum.ini.hu

tojas@museum.hu

tel:  00-36-72-466-605

fax: 00-36-72-566-012

nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

A csoportok előzetes telefonos bejelentkezését kérjük!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS