A Kis Némóval hódította meg az internetet hétfőn a Google • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Kis Némóval hódította meg az internetet hétfőn a Google

Akik eddig úgy gondolták, hogy a Google különböző évfordulók alkalmából megjelenő egyedi logói, a Google Doodle-ok számára már nincs hova fejlődni, „nagyot nézhettek” október 15-én.

A Google Doodle október 15-én Winsor McCay napra pontosan 107 évvel ezelőtt megjelent Kis Némó Szundiországban című képregényére emlékeztetett.

A Kis Némó Google-országban

Winsor McCay képregénye az első megjelenést követően igen gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. A Kis Némó történetei hat éven át a New York Heraldban, majd ezt követően, 1911-től a New York American című lapban jelentek meg, akkor már Kis Némó Álomországban címmel. A színpompás alkotások a kor stílusát, a szecessziót követik.

Winsor McCay

McCay a népszerű képregény mellett rajzfilmeket is készített, elsőként a Kis Némót 1911-ben, majd egy évvel később a Hogyan működik a szúnyog? címűt. 1914-ben mutatták be a Gertie a dinoszaurusz című filmjét, mely egy hagyományos filmbe ágyazott rajzfilm.

Ahogy annak idején 1905-ben a New York Herald című újságban, úgy 2012. október 15-én a Google nyitólapján is „egész oldalas terjedelemben”, de a kor lehetőségeit felhasználva immár animációval láthatta a Földgolyó több milliárd internethasználója Kis Némót és csodás világát az ikonikus sétáló ágyával együtt, meseszerűen formálódó történetbe ágyazva. A képregény csíkjai egérkattintásra jelentek meg, miközben a főhős a mese egyik helyszínéből mintegy átzuhant a másikba.

Ez a valóban álomvilágba illő animáció tökéletesen megidézte a McCay által alkotott mese hangulatát, így nem túlzás azt állítani, hogy ez nem csupán az idei év, hanem minden idők eddigi legsikeresebb Google Doodle-ja.

A Kis Némó a Wikipédián
A Kis Némó Google doodle megtekintése

A Kis Némó Szundiországban egyik epizódja


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS