A Kopácsi-rétre utaztak a vetélkedő győztesei • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Kopácsi-rétre utaztak a vetélkedő győztesei

Lezajlott a Duna Kincsei Vetélkedősorozat döntője

„Duna kincsei” címmel, több hónapon át tartó vetélkedősorozaton vehettek részt baranyai és tolna megyei általános iskolás (5-7. osztályos) diákok, háromfős csapatokkal. A diákok a Dunával, a Duna-Dráva Nemzeti Park Béda-Karapancsa Tájegységével, valamint a Kopácsi-réttel kapcsolatos ismereteiket több fordulóban mérhették össze. A komplex, interaktív vetélkedősorozat két levelezőfordulóból állt, tartalmazta kreatív feladatok megoldását, továbbá magába foglalt Szekszárdon és Pécsett egy-egy akciónapi részvételt.

A legkiválóbban szereplő tíz csapat juthatott be az élővetélkedő formájában 2012. október 2-án megrendezett döntőbe, melyet felkészítő szakmai kirándulás előzött meg. A döntőn a legsikeresebb hat csapat nyerte el a vetélkedő fődíját: a Kopácsi-rét területére szervezett jutalomkirándulást, ahol a Zeleni Osijek civil szervezet munkatársai egy egész napos, természetismereti foglalkozásokkal, hajókirándulással kiegészített programon látták vendégül a csapatokat.

A verseny első hat helyezett csapata:
1. Jégmadár (Boldog Gizella Általános Iskola, Mohács)
2. Dunakavics (Városközponti Iskola Jókai Mór Ált. Isk.)
3. Természetőrök (Bátai ÁMK)
4. Szitakötők (Városközponti Iskola Jókai Mór Ált. Isk.)
5. Kockás Tulipán (SÁIÓ és AMI Dunaszekcsői Tagisk.)
6. Tappancsok (Mohácsi ÁMK Park Utcai Ált. Isk.)

A természeti értékek megismerése által fejlődhet tovább a Baranya megyében, valamint a horvátországi Eszék-Baranya régióban élők helyi identitástudata, a környezeti-természeti értékek iránti elkötelezettsége. A határ mentén húzódó terület legfőbb kincsei a Duna mentén találhatóak: a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Kopácsi Rét Természeti Park, valamint több NATURA2000 védettséget élvező terület.

A vetélkedő a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyarország-Horvátország IPA – Határon Átnyúló Együttműködési Program (2007-2013), a Közép-Duna határon átnyúló védelme – a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése című pályázat, a „DANUBE” keretében valósult meg.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS