Tizenkettedik alkalommal adták át a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Tizenkettedik alkalommal adták át a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

A 2013 január 24-én  tartott díjátadó ünnepséget megelőzően Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban, ahol  Erdő  Péter bíboros a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) elnöke homíliájában rámutatott: „a keresztények  kezdetektől fogva úgy érezték, hogy közlendőjük van, üzenetüket tovább kell adni minden rendelkezésre álló úton és módon”. A tanítványok ezért próbáltak nemcsak a saját népük nyelvén szólni, hanem „odafordultak a többi ember felé is, és eljutottak az akkor ismert világ határáig” – fogalmazott. Ezt követően adta át a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat a Központi Papnevelő Intézet dísztermében.

A Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat 2001-ban alapította az MKPK a katolikus értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviselete elősegítésének díjazására az írott és elektronikus sajtó képviselői számára. A nyertesek egy éven át havi bruttó 50 ezer forintot kapnak.

Bucsy Levente, a Magyar Nemzet Online munkatársa részesült idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjban. Mohos Gábor, az MKPK titkára köszöntőjében azt mondta: a hívőknek azt kell elmélyíteniük, hogy a történelemnek van mélyebb célja, ami messze túlmutat az evilági földi célokon. Hangsúlyozta: a valódi értékeket kell közvetíteni, ez pedig minden korban – így ma is –  nagy kihívás.

Az ünnepségen felolvasott laudáció szerint Bucsy Levente a budapesti Piarista Gimnázium elvégzését követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytatta tanulmányait történelem és kommunikáció szakon. Különböző kisebb online hír- és közéleti, kulturális portáloknál működött 2003-2006 között, majd a Helyi Témánál is kipróbálta magát. 2007-ben csatlakozott a Magyar Nemzet Online csapatához főállásban, ahol a belpolitikai témák mellett készített egyházi, vallási ügyeket bemutató A méltató szöveg rámutatott: a kitüntetett szakmai célja, hogy minél markánsabban felhívja a figyelmet az egyház tanításának. Munkája során fontos, hogy közérthetően és a közérdeklődésre számot tartó módon tálalja a megtalált témát. Célja, hogy minél markánsabban felhívja a figyelmet az egyház tanításának társadalmi érvényességére – fiatalos és fogyasztható formában.

A kitüntetés átadása után Erdő Péter bíboros atya válaszolt lapunk kérdéseire, amit a későbbiekben közlünk. A fogadáson módom volt beszélgetni Mohos Gábor atyával és Szarvas István atyával, az egri Szent István Rádió igazgatójával


Szalézi Szent Ferencet
(1567-1622) XI. Pius pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspököt 1665-ben avatták szentté, 1877-ben pedig egyházdoktorrá nyilvánították. Legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot és a mesterkéltséget, egyszerűen, közérthetően fogalmazott. Stílusát a francia akadémia is mintaszerűnek ítélte.. Szalézi Szent Ferencet (1567-1622) XI. Pius pápa 1923-ban jelölte ki az újságírók védőszentjének. A savoyai születésű genfi püspököt 1665-ben avatták szentté, 1877-ben pedig egyházdoktorrá nyilvánították. Legismertebb műve a Filotea (A jámborság útja). Írásaiban kerülte a dagályosságot és a mesterkéltséget, egyszerűen, közérthetően fogalmazott. Stílusát a francia akadémia is mintaszerűnek ítélte.


A korábbi évek díjazottjai

2001: Nánási Tamás, a Szabad Föld munkatársa.
2002: Rózsa Györgyi, a Magyar Rádió Zrt. Vallási Szerkesztőségének munkatársa.
2003: Dergezné Fazekas Orsolya, a Remény Rádió pécsi munkatársa és Bodnár Dániel, a Magyar Kurír munkatársa.
2004: Harsányi Ildikó, a Magyar Rádió Vallási és Közművelődési Szerkesztőségének riportere és Farkas P. József, a Kecskeméti Lapok és az Alföldi lapok főszerkesztője.
2005: Madocsai Bea, a Magyar Rádió Katolikus Félóra és a Magyar Katolikus Rádió munkatársa és Hardi Péter, a Szabad Föld munkatársa.
2006: Vízy Dorottya, a Petőfi Rádió szerkesztő műsorvezetője és Joó István, a Magyar Nemzet munkatársa.
2007: Toldi Éva, a Veszprém Megyei Napilap és Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz munkatársa.
2008: Gál Ildikó, Infó Rádió és Horvát A. Attila, a Zalai Hírlap munkatársa.
2009: Diós Judit, MR1 Kossuth Rádió, Kacsóh Dániel, a Magyar Hírlap munkatársa.
2010: Iványi Balázs, a Heti Válasz munkatársa.
2011: Vojtko Ferenc, a Debreceni Televízió munkatársa
2012: Pezenhófer György, a Szombathelyi Friss FM munkatársa


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS