Buddha Ereklyék kiállítás Pécsett • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Buddha Ereklyék kiállítás Pécsett

Valljuk be (legalább magunknak) őszintén: melyikünk nem gondolt még rá, hogy mennyire jó lenne néha, akár csak egy kis időre is kilépni a mindennapi apró-cseprő gondjainkból, magunk mögött hagyni az önös fájdalmakat és problémákat, és „csak úgy” magunk lenni, magunkkal foglalkozni?

A Belső Ösvény gyakorlói (vagy ahogy a decens keleti világ iránt érdeklődő, ám kevésbé tájékozott nyugati ember mondaná, a buddhisták) éppen ilyen és ehhez hasonló igényekre szolgálnak válaszul. Hazai szervezetük, a Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség, és annak szellemi vezetője, Láma Csöpel éppen ezért vállalta a feladatot és a 2006-os valamint a 2008-as budapesti sikerek után elhozta Pécsre is a világhírű Buddha Ereklyék kiállítást. A neves utazó installáció 2001-ben indult: több éves útja során bejárta és különböző sikerrel meghódította a világot (az állomások között volt a már említett Budapest mellett Los Angeles, London, Párizs, Washington és Moszkva is), hazánkban pedig csak a legutóbbi alkalommal 14000 ember volt rá kíváncsi, akár több órás sorban állás árán is.

Láma Csöpeltől, a kalandos sorsú szellemi vezetőtől megtudhatjuk, hogy a Belső Ösvény gyakorlói nem tekintik lelki tevékenységüket intézményesült vallásnak, amiből adódóan egyértelművé válik, hogy egy igen befogadó, kifelé és befelé egyaránt nyílt közösségről van szó. Az, ha valaki nem kívánja önmagát a vallási „elvárásokkal” összhangban meghatározni, vagy esetleg más vallási felekezet tagja, éppúgy nem jelent problémát, mint a személy társadalmi, nemi, faji és bármely egyéb hovatartozása. A cél csupán önmagunk módszeres és mély megismerése az „itt és most”-ban, a vállunkon hordott kusza terhek letétele legalább időlegesen, és elmerülés a tudatunk és testünk közötti világban a tudatosság meditáció segítségével. Ez utóbbi technika napjainkban egyébként is nagy figyelmet kap nem csak a Belső Ösvény gyakorlói részéről, hanem az empirikus természet- és társadalomtudományok is felfigyeltek rá: néhány egyetemen kurzusokon oktatják a módszer elméleti és gyakorlati aspektusait.

A kiállított közel 1000 ereklye olyan különleges kincseket mutat be a látogatóknak, amelyek alig vagy talán soha sem hozzáférhetők a sztupák és szentélyek látogatóinak. A vándorkiállítás egyik célja így éppen az volt, hogy együtt, egy helyen lehessenek megtekinthetők ennek a több ezer éves kultúrának és mozgalomnak a legcsodálatosabb tárgyi lenyomatai. Így például láthatunk számos olyan gyöngyöt, amelyek több mint 2500 évvel ezelőtt, a természettudományok számára megmagyarázhatatlan módon keletkeztek egy halott szellemi vezető, Szkíta Bölcs Buddha hamvai között. A különös és titokzatos gyöngyöknek már korukban akkora jelentőséget tulajdonítottak, hogy szétosztották őket India nyolc nagy királya között, akik csodálatos sztupákat építettek a tiszteletükre. A történet további még titokzatosabb része, hogy a féltve őrzött gyöngyök az évszázadok során nem hogy fogyatkoztak volna számukban, hanem éppen ellenkezőleg, csak egyre több és több lett belőlük…

Ilyen és ehhez hasonló kincsek várják a Pécsett is a látogatókat március 9-10-én, a Zsolnay Negyed E78 Panoráma termében, ahova a belépés mindenki számára díjtalan. De mégse ingyenes: ugyanis aki ellátogat, és ezzel vállalja azt, hogy ahogy a bejáratnál a cipőjéből kilépett, úgy lép ki egy kicsit – legalább időlegesen! – a mindennapi taposómalomból, az garantáltan már csak ezzel az élménnyel is gazdagabban távozik majd az ereklyék megtekintése után.

További információ:
http://www.buddha-tar.hu/buddhaereklye2013
http://www.facebook.com/events/510281735689235/?ref=22


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS