Bandi Szabolcs, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Bandi Szabolcs

Bandi Szabolcs írásai: 19
Bandi Szabolcs

Mindennapi függőségeink: az internet- és szociális média addikcióról

Kezdjük egy egyszer leíró adattal: az Egyesült Királyságban az elmúlt nyolc évre vetített statisztikai adatok alapján a tizenévesek körében az öngyilkosságok száma a duplájára nőtt. Ha ez a már önmagában igen sokkoló erejű információ nem lenne elegendő, fontos még hozzátennünk, hogy a nyugati iparosodott társadalmakhoz hasonlóan a többi korcsoportban erőteljes és határozott, tartós csökkenés figyelhető meg.

Mindennapi függőségeink: mik azok a viselkedéses addikciók?

Sokszor elszomorító, ritkábban bizakodásra okot adó tudományos kutatások sora készül a függőségek, addikciók témájáról, mind Magyarország, mind pedig globális tekintetben. Az elmúlt hosszú évtizedek legmeghatározóbb témái az alkoholizmus, nikotin-addikció, könnyű- és keménydrog használat illetve kisebb mértékben a szerencsejáték-függőség voltak, ezek társadalmi és egészségkárosító hatásai a legismertebbek.

Narcisszusz és Kronosz: mi a helyzet az időskorral?

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatait monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

A pozitív Nárcisszusz: az önimádat pszichológiájának adaptív aspektusai

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatai monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt. Ez az írás egy kis kedvcsináló azok számára, akiket valamilyen formában valamennyire érdekel az önimádat pszichológiája.

Freud vs. Jung: nárcizmus és őrület

Az elmúlt évben az a megtiszteltetés ért, hogy az Új Nemzeti Kiválóság program keretében lehetőségem nyílt az elmúlt közel tíz év kutatási tapasztalatai monográfia formájában összefoglalnom és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológia Intézet gondozásában kiadnom magyar- és angol nyelven egyaránt.

A nihil nárcisztikus gyermekei – IV. rész: nárcisztikus társadalmak?

Az önimádat pszichológiájának visszatérő – és máig eldöntetlen – kérdése, hogy vajon mennyiben tekinthető egységesnek a nárcizmus. Abban konszenzus született a legtöbb szerző és klinikai szakember között, hogy nem beszélhetünk egy nagy homogén csoportról. Arról azonban már jelentősen eltérnek a vélemények, hogy milyen típusai, és különösen, hogy hány típusa lehet.

A nihil nárcisztikus gyermekei – III. rész: pszichológiai magyarázatok

Ahogy azt már többször kiemeltük, a nárcisztikus tendenciák a pszichológia tudományának 1879-es megjelenése előtt már évszázadokkal is jelen voltak, még ha a megnevezésük egészen másképp is hangzott. Bár a szépirodalmi alkotók, a vallási gondolkodók és eszmetörténészek mind hozzájárultak az önimádat megértéséhez, a legnagyobb hatások mégis a pszichológia részéről érkeztek.

A nihil nárcisztikus gyermekei – II. rész: az önimádat kultúrtörténete

Nárcisszusz elbűvölő szépségű ifjú volt, emberek és nimfák egyaránt áhítoztak a szerelméért. Ekhot is magbabonázta a gyönyörű fiú, ám az büszke gőgjében elutasította a nimfa közeledését, aki emiatt belehalt fájdalmába. Afrodité, a szerelem istennője tudomást szerzett a történtekről, és büntetést rótt ki Nárcisszuszra: megátkozta az ifjút, hogy ha a nimfák szerelmét kevélységében elutasította, legközelebb, amikor a egy patak vizében meglátja arcképét, olthatatlan szerelem támadjon szívében önmaga iránt.

A nihil nárcisztikus gyermekei – I. rész

Közhelyesen sokat ismételt elgondolása napjainknak, hogy a nyugati világ egyre énközpontúbbá, egyre nárcisztikusabbá válik. A jelenség magyarázatára számos elképzelés született: ezek egy jelentős része elsősorban a pszichológiai elméletek közül került ki, ám vannak olyan teóriák is, melyek több ezer éves múltra tekintenek vissza.

Reménytelenség a végeken: a saját fejét levágó villamos esete a polgármester házával

2014. március 7-én a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában debütált Székely Csaba bányavidék trilógiájának második része, a Bányavakság. A kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház közös produkciója egy kis erdélyi falu mindennapjaiba vezettek be minket, ahol a bánya bezárása óta leginkább csak alkohol, reménytelenség, öngyilkosság és túlburjánzó polgármesteri ambíciók vannak. A színpadi tér már magában érzékletesen jeleníti meg az önmagunkba való bezártságot: a darab az elejétől a végéig egy ósdi parasztház egyetlen szobájában játszódik.

„Látszik az ember munkáján, rajzain, hogy milyen érzelmi állapotban készítette azokat”

Zöldhegyi Zoltán, a 22 éves pécsi alapszakos építőművész fiatal kora ellenére máris megkerülhetetlen része lett Pécs szellemi életének. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar hallgatójaként ugyanis Zoli (a barátainak csak „ZZ”) új lakatfal koncepciója nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését. Az új lakatfalat a 2013-as XIII. POSZT programjaiba illeszkedve már fel is állították és át is adták többek között Bodrogi Gyula színművész – a POSZT díszvendége – és Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterének jelenétében.

Buddha Ereklyék kiállítás Pécsett

Valljuk be (legalább magunknak) őszintén: melyikünk nem gondolt még rá, hogy mennyire jó lenne néha, akár csak egy kis időre is kilépni a mindennapi apró-cseprő gondjainkból, magunk mögött hagyni az önös fájdalmakat és problémákat, és „csak úgy” magunk lenni, magunkkal foglalkozni?

Pécsi Tavaszi Fesztivál – Kihívások és lehetőségek az EKF után

A héten kedden tartott sajtótájékoztatót a március 17-én startoló 13. Pécsi Tavaszi Fesztivál programjáról Laknerné Brückler Andrea, a főszervező Pécsi Kulturális Központ vezetője és Dr. Páva Zsolt, Pécs Megye Jogú Város polgármestere, ahol ismertették a sajtó megjelent képviselőit az előttük álló kihívásokkal illetve betekintést nyújtottak a rendkívül színes program részleteibe.

Szuadó túrák – Tavaszi séta a Nyugati-Mecsek gyöngyszemei közt

2011. március 12-én tartja szokásos Szuadó túráit a pécsi Fekete Bárány Természetjáró Egyesület. Az Éger-völgyből induló és oda is érkező teljesítménytúrák igazi kihívást és kalandot jelentenek minden természetbarátnak. A Nyugati- és Közép-Mecsek olyan különös szépségű tájait járhatják be a bátor vállalkozók, mint a Babás szerkövek kővé dermedt meseszerű nászmenetét, a Zsongor-kő sziklaszírtjét, Vágotpuszta elhagyott házait, vagy a mánfai Kőlyuk tátongó barlangját.

Az Örök Vándorok – A Vagabund S.V.C.K.

A Vagabundok szeretik a természetet, szeretnek közel lenni hozzá, szeretik felfedezni. A Vagabundok szeretik a hegyeket, főleg ha már megmászták és észrevették mögötte a még magasabb hegycsúcsot, amit ismét meghódíthatnak. A Vagabundok szeretik a legendákat, a mondákat, meséket, szeretnek a részükké válni.Archívum

Hirdetés